JUTIN RILLI: Karsintasarjalle painetta – Espoo ja TUTO takaisin Liiga-kartalle!

schedule 4 maaliskuun 2019 - 23:54
person Urheiluvedot

Karsintasarjalle painetta – Espoo ja TUTO Liiga-kartalle! JUTIN RILLISSÄ otetaan kantaa mm. Liigan joukkuemääriin ja puhutaan Liigan & Mestiksen välisestä tasoerosta.

Kun kattoo Liigaa kokonaisuutena, niin Suomi on maantieteellisesti ja sillä tavalla aika hyvin kohdallaan: sitä pääsee kattomaan pelejä idässä, lännessä, pohjoisessa ja etelässä. Mikkelissä, Kouvolassa ja Vaasassa pääsee nykyisin näkemään Liiga-otteluita ja se on hyvä asia.

Paljon kummiskin käydään keskustelua, onko 15 oikea määrä. Mun mielestä se ei kuitenkaan ole se määrä niinkään se ratkaiseva asia, vaan se laadukkuus: miten Jukurit, KooKoo ja Sport kykenee rakentamaan oikealla tavalla joukkueen, joka pärjää?

Jos siellä ollaan vuosikausia kolmella viimeisellä sijalla, niin sehän ei ole positiivinen asia. Se vaatii siis pitkäjänteisen työn, junioripuolen on oltava kohdallaan ja pikkuhiljaa kaikkien palasten loksahdeltava, että saadaan se homma pyörimään menestyksekkäästi.

Onhan se tietenkin haastavaa, koska Liiga-lisenssi on kallis, mutta kyllä mä sen ymmärrän ihan täysin, että sellainen on oltava. Liigan on nähtävä toiminnan olevan sillä tasolla, että jokainen Liiga-lisenssin omaava seura pystyy pyörimään.

Liigalla on oltava takuu tästä, ettei tule jotain huuhaa-tähdenlentoja, jossa kasataan vuodeksi joukkue, sitten ei homma toimikaan ja lyödään kesken kauden lappua luukulle. Ja samalla täytyy muistaa, että tässä on aina myös kymmenien ihmisten työpaikoista kyse. Liiga, ja seurat, on merkittävä työllistäjä suomalaisessa urheilussa.

***

Kun sitte mietitään Liigan avaamista, niin kyllähän mä nyt ehdottomasti näkisin sillai, että Espoosta kuuluu olla joukkue Liigassa, se on päivänselvä asia. Sellainen markkina-alue ja noin iso kaupunki.

Onhan se nyt ihan kauhea miinus, että Espoossa ei ole joukkuetta. Kiekko-Espoo nousi Liigaan ja sitten tuli Blues. Se on kyllä karmea tarina, miten siellä ei saada asioita siihen pisteeseen, että pystyttäisiin pyörittää Liiga-seuraa.

Ja kyllä Turunkin kokoisen kaupungin, jossa on noin 200 000 ihmistä, pitäis pystyä kannattelemaan myös toista Liiga-seuraa.

TUTOn täytyisi saada jossain vaiheessa projekti siihen pisteeseen, että pystyvät nousemaan. Ja onhan TUTO ollutkin mukana – mestaruussarjassa ja myös ihan SM-liigassa.

Näillä kahdella kaupungilla on lähtökohtaisesti ne parhaat mahikset täyttää ne vaadittavat kriteerit.

***

Mutta kuten aiemmassa blogissa kirjoittelin, niin miksei sitte tulisi sitä Ruotsin mallia?

Kyllä tietynlainen urheilullisuus on hyvä säilyttää siinä. Ei ruveta sitte hukkaan ja myymään jätkiä tammikuussa, vaan pysyy kilpailullisena loppuun saakka.

Mutta, jos mietitään, että Liiga avattaisiin vaikka vuoden päästä, niin ei se tokikaan mun mielestä ole mahdollista tällä hetkellä, että Mestis-seurat oikeasti haastais Liiga-seurat ja kykenisivät siihen. Liiga-joukkueet on Liiga-joukkueita, mutta kyllä ne jonku yksittäisen pelin vois hoitaa.

Se ero on kuitenkin siinä, että Liigassa on 60 kovaa runkosarjapeliä ja se vaatii myös kovat satsaukset, että siellä pystyy pärjätä.

Kyllä siis siihen, että Mestis-seurat pystyisivät haastamaan Liiga-seurat, tarvittaisiin aikaa. Tällä hetkellä tosi monessa Mestis-joukkueessa pyörii Liiga-seurojen tiettyjä pelaajia. Jos kattoo vaikka jotain LeKiä, niin siellä on Tapparan ja Ilveksen pelaajia. Täytyisi siis pystyä “saignaamaan” nämä pelaajat ja kasaamaan joukkue ja se on aika pitkän matkan takana.

Mutta tulevaisuudessa toivon sen olevan mahdollista ja se kilpailu kiristyisi myös sillä saralla.

***

Mutta avautuuko Liiga tulevaisuudessa?

Kyllä mä näen, että se pitkässä juoksussa aukeaa. Kun katotaan, miten Suomi tuottaa junioreita – tälläkin kaudella Kaapo Kakkoa, Rasmus Kuparia, IFK:ssa Lundellin poikaa ja näitä muita – ja sitte tietysti, kun esimerkiksi Kärpät imee koko Pohjois-Suomesta pelaajia – niin kyllä näitä pelaajia tulee jo nyt myös muualta kuin nykyisiltä Liiga-paikkakunnilta.

Mutta sitte täytyy muistaa, että puitteet ja taloudellinen puoli täytyy olla kunnossa.

Kyllä se Liiga jollain aikajänteellä aukee ja siksi mä näen niin vahvasti, että Espoo tarvitaan mukaan, koska se on erinomainen markkina-alue ja siellä on erinomaista juniorituotantoa.

Kun Espoo saa pulkkansa kuntoon, ja sitten TUTO alkaa kolkuttelemaan oven takana, niin siinä kohtaa mä näen, että saatais sellaiset karsinnat, että pystyy joukkueita nousemaan.

Ja se tarkoittaa myös sitä, että Mestis on äärimmäisen tärkeä tekijä tässä; sen homman siellä on pyörittävä vahvasti. Se pitää saada markkinoitua kovalle tasolle, koska sitte sinne tulee pelaajia, pelaajat pääsee pelaamaan kovia pelejä ja sitä kautta ollaan valmiimpia.

Kyllä tuolta tulee painetta karsintasarjalle, mutta en näe, että Liigaa tullaan nykyisestä joukkuemäärästä ainakaan laajentamaan.

***

Yksi asia, johon mä haluaisin muutoksen, on ulkomaalaispelaajat.

Liigaan tulee liikaa pelaajia ulkomailta, jotka ei täytä niitä kriteerejä, joita ulkomaalaispelaajalta täytyy voida odottaa.

Kyllähän ulkomaalaispelaajan täytyy olla ihan selkeä vahvistus joukkueelle kuin joukkueelle. Ei sieltä saa tulla kaveri vain täyttämään yhtä pelipaikkaa ja viemään yhtä pelipaikkaa.

Ennemmin mä siis näkisin asian niin, että otetaan se yksi ulkomaalaispelaaja vähemmän ja satsaisi sitten sen korvauksen pelaajalle, joka on takuuvarma kaveri.

Ja tässä löytyy ihan jokaisella Liiga-seuralla parannettavaa.

-Juti

Lue myös:

JUTIN RILLI: Jopa venäläiset kattoo videoita meidän tekemisestä!
JUTIN RILLI: Liiga auki ja Ruotsin malli – tällä hetkellä aikamoinen irvikuva!

Liity keskustelemaan vedonlyönnistä:

Urheiluvedot FB-ryhmä
Telegram
Discord