JUTIN RILLI: Liiga auki ja Ruotsin malli - tällä hetkellä aikamoinen irvikuva!

JUTIN RILLI: Liiga auki ja Ruotsin malli – tällä hetkellä aikamoinen irvikuva!

Timo Jutila ottaa historian ensimmäisessä Jutin Rilli -blogissa kantaa Liiga-seurojen voimasuhteisiin, pelaajamarkkinoihin ja peräänkuuluttaa Liigan avaamista.

Lahden Pelicans ja Juhamatti Aaltonen: Ei haettu vain tähdenlentoa tähän kauteen

Juhamatti Aaltonen. Tottakai erittäin hyvä veto Pelicansilta. Otti JM:n sinne. Runkosarjassa Skellefteåssa vaikeeta, mutta CHL:ssä pelas tehokkaasti pinna per peli.

Tulee erittäin hyvin mieleen, kun oltiin maajoukkueen kanssa Pieterissa pelaamassa Ruotsin EHT:tä. Varsinainen peliaika 3-3 ja teki kolme maalia. Montaa pelaajaa ei ole, joka tehny hatun Venäjää/Neuvostoliittoa vastaan hatun Venäjällä. Maailmanluokkaa ja maailmanmestari. Se pitää muistaa. Löytyy työkalut henkilökohtaisesti kääntää pelejä.

Hyvä veto Pelicansilta. Nurmisen Pasi tuntee Juhiksen. Ja Laukkasen Janne pelaajakoordinaattorina tehny hyvää työtä, kuten myös Niemisen Ville Nurmisen kanssa.

Ei haettu vaan tähdenlentoa tähän kauteen, vaan myös ensi kauden kattava sopimus. Eka peli oli 2+1 ja jäädään odottelemaan, mitä Juhiksesta saadaan Lahdessa irti.

Osala, Jokinen ja Pyörälän loukkaantuminen…

Kärpät on vetänyt tällä kaudella aivan taivaallista runkosarjaa ja viime kauden mestari on valmentaja Mikko Mannerin johdolla aivan ehdotonta eliittiä. Kärpät sai jo loppusyksystä Oskar Osalan mukaan, joka on aivan uskomattoman kova hankinta.

Eikä siinä vielä kaikki, vaan saivat vuodenvaihteen jälkeen oman pojan, Jusan, vielä siihen. Jussilla on melkein 1 000 NHL-peliä, kävi vetämässä Sveitsissä pienen pätkän ja saa riittävän määrän pelejä playoffien alle. Ajankohta oli siis erinomainen Jokisen Jussin hankinnalle.

Jussi on nyt vetänyt alun kahden pinnan keskiarvolla ja on todella hyvä joukkuepelaaja. Ja Jussi tuo Kärppien omana pelaajana valtavan määrän myös koko Liigalle markkina-arvoa, kun tuli takaisin Ouluun pelaamaan.

Kärpät sai tuossa myös jobinpostia, kun Mika Pyörälä loukkaantui Raumalla ja loppukausi on ohi. Maailmanmestari 2011. Kärpissä on kuitenkin se hyvä tilanne, että kova materiaali aiheuttaa positiivisia haasteita, kun täytyy löytää toimivat koostumukset. Pudotuspeleihin on nyt 10 peliä aikaa.

Kyllä Kärppien tilanne näyttää aika ruusuiselta ja kaikki muu kuin mestaruus olisi valtava pettymys. Ne tietää sen Oulussa itsekin. Toki playoffsit on aina oma elämänsä, mutta kaikki muu kuin mestaruus olisi pettymys.

Hunajata hunajata hunajata alkaa kuulua Turussa – odotan TPS:ää finaaliin

TPS menee just tällä hetkellä todella kovassa myötätuulessa ja Auran aallot soi.

Nyt täytyy nostaa yksi pelaaja esille: on silmiä hivelevää nähdä tämä Kaapo Kakko. Kentän ylivoimaisesti paras pelaaja perjantaina Tapparaa vastaan ja Lukkoa vastaan teki hatrickin, kun voittivat 3-2. Aivan uskomaton pelaaja.

TPS:ssä on tehty ylipäätään todella kovaa työtä ja tilanne on todella positiivinen – odotan TPS:ää finaaliin.

TPS hankki Aleksi Salosen alakertaan, mikä on hyvä hankinta, mutta todellinen ässäkortti hihassa on Korpikosken Late. Korppari treenaa joukkueen mukana, ja jos Late on kunnossa, tulee olemaan todellinen jokerikortti Palloseuralle. Maailmanluokan pelaaja – vahva, jaksava ja todella nopea. Moderni tämän päivän jääkiekkoilija.

Kyllä hunajata hunajata hunajata alkaa kuulua Turussa.

Rauman Lukko ja Vili Sopanen

Rauman Lukko on ollut mielenkiintoinen seura viimeiset parikymmentä vuotta. Joka vuosi tehdään muutamia kovia satsauksia, mutta menestystä ei vain ole tullut.

Tekivät kuitenkin todella hyvän ratkaisun, kun Sahlstedtin Kalle laitettiin vetämään viiden vuoden projektia. Siellä on nyt ajettu paljon omia nuoria sisään. Pelaamisessa ollu hyviä ja huonoja hetkiä, joten mielenkiinnolla odotellaan, miten playoffit lähtee käyntiin. Odotukset Raumalla on korkealla.

Vili Sopanen on mielenkiintoinen hankinta ja pelaaja. On väriläiskä. Teki parivuotisen sopimuksen KHL:ään, mutta tuli sairastuminen. Nyt sitten tuli Saksasta Lukkoon.

Parhaimillaan Sopanen on isokokoinen rightin jätkä, ja hyvä hankinta Lukolle, joka tuo väriä kokoonpanoon.

IFK, IFK – sattuu ja tapahtuu

IFK. IFK. Sattuu ja tapahtuu. Se on seuran slogan.

Tälläkin kaudella näin on käynyt ja on ollut selkeä alisuorittaja materiaaliinsa nähden. Toki HIFK on kärsinyt myös paljon loukkaantumisista. Selinin potkut oli todella suuri yllätys, mutta kun ei tiedä, mitä siellä seuran sisällä on sitten tapahtunut.

Sakari Salmisen hankkivat Ässistä ja Sakke on ihan maajoukkuetason pelaaja, jolta odotetaan paljon.

Mutta tässä täytyy nostaa joukkueen puolustuspää esille. Siellä on neljä kovaa ulkomaalaista pakkia, on Erosta, Varakasta ja Kankaanperää – peräosasto on Liigan kovimpia. Mutta tuleeko nousemaan sille tasolle, jolla pystyvät pelaamaan?

Tulee olemaan todella kova playoffeissa, jos pääsevät tasolleen.

Tappara – millä tasolla maalivahtipelaaminen on? Yli puolet joukkueesta alisuorittanut

Tappara ja IFK ovat olleet kauden kovimpia alisuorittajia materiaaliinsa nähden. Odotukset ollu jälleen kovat ja kuutena viimeisenä kautena pelattu finaaleissa. Mutta runkosarja on porskuttanut eriskummallisesti. Hyviä jaksoja ja huonoja jaksoja. Joulukuussa kuusi perättäistä tappiota ja tammikuussa yhdeksän voittoa kymmenestä ottelusta.

Maalivahti Christian Heljankoa, nuorta poikaa, on peluutettu kovalla tahdilla. Yksi iso kysymys kevään osalta on: millä tasolla on maalivahtipelaaminen? Niklas Bäckström on ollut todella hyvä silloin, kun on pelannut.

Tällä kaudella alisuorittajia on ollut puolet joukkueesta – Kemiläinen, molemmat Järviset ja Erkinjuntti, Zaborskysta puhumattakaan. Ylivoimassa näkyny pikkuisen valoa, mutta noilla pelaajilla ollut luokattoman huonoa.

Jos pelaajat tulee sille tasolle, mitä odotukset on, joukkue löytää oman tasonsa ja ylivoimatekeminen saadaan kuntoon, niin Tappara tulee olemaan todella kova playoffeissa.

Malte Strömwall – tämän kauden paras Liiga-hankinta

KooKoo lähti tähän kauteen selkeänä tavoitteena pudotuspelit, mutta valmentaja sai potkut ja KooKoo ei pudotuspeleihin mene, vaikka ovatkin tuossa voittaneet pelejä.

Kovat kohut oli siitä, että Malte lähtisi muualle, koska Kouvolassa ei pudotuspelejä pelata, mutta jostain syystä siirtoa ei tapahtunut. Viime vuonna putsasivat pöydän myymällä pelaajia, mutta tänä vuonna eivät niin tehneet.

Malte on vetäny kerrassaan komean kauden, ja hyvin tunnen pelaajan, kun aikanaan Luulajassa isän kanssa vedin samassa joukkueessa. Mun mielestä tämän kauden paras Liiga-hankinta.

Liiga auki ja Ruotsin malli

Mä olen ehdottomasti sitä mieltä, että Liiga pitäisi olla avoin. Otetaan vaikka Ässät esimerkiksi: kausi mennyt ihan persiilleen ja pelaajien myynti aloitettu, että saadaan ensi kaudeksi kilpailukykyinen joukkue. Kai se on vielä ihan ok.

Mutta kyllä mä olen sitä mieltä, että Ruotsissa on todella hyvä systeemi. Elitserienistä kaksi viimeistä lähtee Kvalserieniin ja kaikki pelit on loppuunmyyty. Mä liputan ehdottomasti tuota.

Herrojen täytyisi nyt päästä samalle sivulle.

Siitä, että Liiga on suljettu, löytyy paljon plussia, mutta kokonaisuudessaan jääkiekon kannalta Liiga pitäisi avata.

Kyllähän tämä on tällä hetkellä aikamoinen irvikuva: jengi ostaa kausikortteja ja sitten myydään tammikuussa, 25-30 peliä ennen runkosarjan loppua, pelaajat pois.

Kyllä nyt on herroilla miettimisen paikka.

-Juti

Liity keskustelemaan vedonlyönnistä:

Urheiluvedot FB-ryhmä
Telegram
Discord