Tennis ja vedonlyönti

Käymme tässä tekstissä läpi asioita tenniksen pelinkulkuun, sääntöihin, vedonlyöntiin ja vedonlyöntikohteisiin liittyen. Tenniksen arvioimiseen liittyy paljon erilaisia tekijöitä, joiden sisäistäminen ottaa oman aikansa. Prematch-vedonlyönnissä huomioon otettavia asioita ovat esimerkiksi pelialusta, pelivire, tilastot ja mahdolliset yllätykset, sillä ranking-sijaltaan huonompi pelaaja voi olla parempi kuin kärkipään pelaaja jollain alustalla. Aiheena on tällä kertaa siis tennis ja vedonlyönti.

Pelialustat

Erilaisia virallisia pelialustoja on kolme erilaista. Näiden alustojen eroavaisuudet näkyvät jo katsojallekin pallon liikkuvuuden johdosta, sillä kierteet nappaavat kitkaa eri tavalla eri alustoilla, ja pallo pomppii paremmin esimerkiksi kovalla verrattuna nurmeen. Sisäkentät ovat oma lukunsa, sillä tuuli ei siellä vaikuta mitenkään, ja olosuhteet ovat muutenkin erilaiset.

Kovakenttä

Kovan kentän perustana käytetään pääsääntöisesti asfalttia tai betonia. Kovalla pallo pomppii parhaiten, ja peli on todella nopeatempoista. Kovalla alustalla pelaajien syöttötaidot nousevat suureen rooliin, sillä ässien takominen on nopealla alustalla huomattavasti helpompaa, joten kovat syöttäjät pärjäävät mallikkaasti.

Massakenttä

Massalla pelattaessa peli on todella hidasta, ja syötön merkitys on pienimmillään. Alustalla pärjäävät parhaiten pelaajat, joilla on pelin kaikki osa-alueet hallussa syötön lisäksi. Palautukset, kierteet ja peliäly nousevat suureen rooliin massalla, sillä syöttövuoroista kehkeytyy pitkiäkin palloralleja huomattavasti herkemmin.

Nurmikenttä

Nurmella pääsevät syöttökoneet kukoistamaan. Pallo pomppii todella huonosti nurmella pelattaessa, minkä johdosta peli onkin todella nopeatempoista. Syöttöihin on huomattavasti vaikeampi saada hyvä palautus, minkä vuoksi ässiäkin nähdään melkoinen määrä. Nurmikentällä verkolle nousu syötön jälkeen on varsin yleistä, sillä siinä ollaan todella hyvissä iskuasemissa, ja sijoitukset saadaan helposti maaliin.

Pelinkulku

Ottelut pelataan joko paras kolmesta tai paras viidestä periaatteella. Tämä tarkoittaa sitä, että paras kolmesta ottelussa voittajaksi selviytyy kahdella erävoitolla, kun taas paras viidestä ottelussa voittajaksi selviytyy kolmella erävoitolla. Syöttövuorot menevät vuorotellen, ja syöttövuoron voittamista kutsutaan termillä Pito (HOLD) ja häviämistä puolestaan termillä Murto (BREAK).

Syöttövuoro eli peli

Syöttövuoron voittaa, kun saa kasaan viisi pistettä. Tenniksessä pisteitä ei lasketa kuitenkaan samaan tapaan kuin pingiksessä, vaan pisteet jakautuvat seuraavasti: 15, 30, 40 (45, W). Mikäli syöttövuoro venyy 40-40 tilanteeseen, kutsutaan tätä termillä Deuce, jossa voitto tulee kahden pisteen erolla. Deucessa saa edun ensimmäisestä pisteestä, ja pelin voittaa toisella pisteellä. Tämän vuoksi syöttövuorot voivat venyä jopa kymmenien pisteiden peleiksi.

Tennis Erät

Yhden erän pituus vaihtelee 6-13 pelin välillä. Erän voittajaksi selviytyy kuudella syöttövuoron voitolla, mikäli pelien ero on silloin vähintään kahden mittainen – Esimerkiksi 6-4. Jos mennään tasatilanteeseen 6-6, pelataan katkaisupeli eli Tie-Break
Tie-Breakissa syöttöjä syötetään kaksi kerrallaan, paitsi ensimmäisen syötön jälkeen syöttäjä vaihtuu. Katkaisupelin voittaa, kun saa kasaan seitsemän pistettä, jos piste-ero on kaksi pistettä, mutta muussa tapauksessa pelataan niin pitkään, kunnes kahden pisteen ero syntyy.

Tennis termejä

Tennikseen liittyy termejä paljon. Pisteille on omat termit, lyönneille omansa ja jopa pelivoitoille omansa. Alla olen listannut näistä tärkeimpiä.

Ässä
Eli läpisyöttö. Kun syöttäjä syöttää, eikä vastustaja ei kykene palauttamaan syöttöä, vaan pallo menee hänen ohitseen, on kyseessä ässä

Murtopallo
Piste, jonka voittaessa palauttaja voittaa pelin.

Murto
Syöttäjän häviämä syöttövuoro

Pito
Syöttäjän voittama syöttövuoro

Toinen syöttö
Kun ensimmäinen syöttö on ollut virheellinen, eli jäänyt verkkoon, tai ei ole osunut syöttöalueelle, niin tulee toinen syöttö

Kaksoisvirhe
Syöttäjän syöttö ei ole osunut pelialueelle, tai on jäänyt verkkoon kahdesti

Holds to Love, Breaks to Love
Eli mikäli syöttäjä pitää syöttövuoronsa tuloksella 40-0, tai murto tapahtuu tuloksella 40-0, kutsutaan tätä tapahtumaa kyseisillä termeillä, riippuen onko kyseessä murto vai pito.

Syöttö on virheellinen, mikäli syöttö ei osu syöttöruutuun, tai se jää verkkoon. Syöttöruutu on ristikkäissuunnassa oleva etummainen ruutu.

Tennis ja vedonlyönti

Tennis ja vedonlyönti on oma maailmansa. Ennen ottelua lyötävissä vedoissa tulee ottaa huomioon erilaisia asioita, mitä live-vedonlyönnissä tarvitsee huomioida. Prematch-vedoissa tulee ottaa huomioon tilastot, nykyvire, pelialusta ja erilainen data, mitä on tarjolla. Livessä puolestaan lähes kaikki ottelua koskeva statistiikka annetaan liveseurannassa.

Vedonlyönnissä on otettava huomioon turnauksen ja samalla myös pelaajien taso. Mitä heikompitasoinen ottelu on kyseessä, sitä suuremmalla todennäköisyydellä ottelun lopputulos on vaikeampi arvioida. ATP- ja WTA-turnaukset ovat kovatasoisimpia, sillä ATP sisältää miesten parhaimmiston, ja WTA puolestaan naisten. Kannattaa myös pitää korvan takana, että naisten peleissä nähdään huomattavasti enemmän murtoja alustasta riippumatta, sillä syöttöteho on aivan toisenlaista, mitä se on miehillä.

Tennis – Prematch-vedonlyönti

Tilastot ovat tärkeässä roolissa myös tenniksessä. Ennen ottelua asetettavissa vedoissa tulee kuitenkin huomioida paljon muutakin kuin perinteiset tilastot, sillä vaikuttavia tekijöitä on paljon. Vire, loukkaantumiset, henkinen puoli ja erilaiset vaivat ovat vain murto-osa mahdollisista takaiskuista, joita tenniksessä voi kokea.

Ensimmäisenä tarkastukseen lähtee pelialusta. Alusta vaikuttaa syötön merkitykseen ja pelinopeuteen, joten pelaajien kykyä pelata kyseisellä alustalla pääsee helpohkosti arvioimaan, kun on pelaajista ottanut kunnolla selvää. Syöttövoima antaa etua nopeilla alustoilla, mutta massalla yleispelaaminen ja palautuspelaaminen korostuvat rankalla kädellä.

Sitten lähdetään tarkastelemaan tilastoja. Syöttöprosenttien lisäksi kannattaa tutkailla myös murtoprosentit, sillä pelaaja joka osaa murtaa ja syöttää, alkaa hipoa kärkipään kantapäitä. Nämä tilastot eivät ole juurikaan niin oleellisia, kun oppii pelaajia tuntemaan paremmin. Tämän vuoksi pelaajien pelityyleistä kannattaa ottaa selvää, sillä erityyliset pelaajat osaavat pelata tietynlaisia pelaajia vastaan paremmin.

Pelaajatuntemus on tenniksessä kaiken alku ja loppu. Tilastoista saa paljon osviittaa pelaajien kyvyistä, mutta pelityylit ja uuden oppiminen eivät todellakaan tilastoista näy. Tämän vuoksi otteluiden katsominen ja pelaajiin tutustuminen on kriittisessä roolissa, ja näin myös vedonlyönti alkaa lajin parissa soljumaan huomattavasti paremmin.

Tennis – Live-vedonlyönti

Livessä kaikki statistiikka on hanskassa, ja oletettavasti olet myös lähetyksen ääressä katsomassa, mitä kentällä todellisuudessa tapahtuu. Väsymyksen merkit, pienet loukkaantumiset, lääkintäaikalisät ja momentum ovat asioita joita pääset tutkailemaan esimerkiksi Live Streamin äärellä. Opit tuntemaan pelaajia paremmin, ja näet myös turhautumisen merkit helpommin, jolloin saatkin loistavia paikkoja lyödä vetoja sisään jopa paremmilla kertoimilla, mitä ennen ottelua on ollut mahdollista.

Ennakkosuosikit pudottelevat eriä altavastaajille, jolloin saat hyvällä odotusarvolla mahdollisesti lyötyä vedon sisään livessä. Näitä tilanteita pääsee hyvin kärkkymään, mutta sama pätee livessä, mikä pätee ylipäätään vedonlyönnissä – Maltti on valttia.

Ilmaiset pitkäveto vihjeet pääset lukemaan täältä!
Katsasta myös parhaat vedonlyöntibonukset 2021 täältä!