Odotusarvo vedonlyönnissä

Olet varmasti kuullut keskusteltavan sanasta odotusarvo vedonlyönnissä.

Odotusarvo kertoo meille, kuinka paljon voimme odottaa vedon tuottavan pitkässä juoksussa. Tämän raja-arvon laskeminen on yksi tärkeä vaihe vedonlyönnissä varsinkin, jos kyse ei ole ainoastaan viihdepelaamisesta. Odotusarvoon liittyy olennaisena tekijänä myös vedonlyöntiyhtiön palautusprosentti.

Odotusarvon laskeminen

Odotusarvo lasketaan todella yksinkertaisella kaavalla. Odotusarvon laskemiseen käytetään laskemasi tai arvioimasi todennäköisyys sekä kerrointa, johon aiot vetosi asettaa.

Odotusarvon laskentakaava

ESIMERKKI

Olet asettamassa vedon NHL-otteluun, ja arvioitu todennäköisyys kotijoukkueen voitolle on 50 %.
Kotijoukkueen voitosta tarjotaan 2,20 kerrointa, ja aiot panostaa kohteeseen 100€.

Todennäköisyys: 0,50 (50 %)
Kerroin: 2,20
Panos: 100€
Odotusarvo = 0,50 x 2,20 = 1,10

Odotettava tuotto pitkässä juoksussa vetoa kohden olisi näin ollen 1,10 x 100€ – 100€ = 10€. Eli Tuottoa voisi odottaa 10€ vetoa kohden, kun kohdetta pelattaisiin pitkässä juoksussa.

Odotusarvo kertoo siis sen, kuinka paljon voit odottaa tuottoa tai tappiota pitkässä juoksussa. Tämä on matemaattinen arvio siitä, paljonko nettotulo olisi, jos kohdetta pelattaisiin yhä uudelleen samoista lähtökohdista identtisillä tiedoilla. Mikäli odotusarvo on pienempi kuin 1, ei vetoa kannata asettaa, sillä teoriassa tulet tekemään tappiota pitkässä juoksussa.

Odotusarvo on voitollisessa vedonlyönnissä erittäin oiva työkalu. Varsinkin siinä tilanteessa, kun voittoa todella haetaan pitkällä tähtäimellä, ja keskitytään esimerkiksi yhteen sarjaa, johon asettaa vetoja. Todennäköisyysarvioiden pohjalta pystyt laskemaan odotettavan nettotuoton teoriassa, mutta kannattaa aina muistaa, että arviot ovat vain arvioita. Mikäli odotusarvo on suurempi kuin 1, on vedon odotusarvo positiivinen, ja kyseessä on ylikerroin, johon kannattaa veto asettaa.

Ilmaiset pitkäveto vihjeet pääset lukemaan täältä!
Katsasta parhaat vedonlyöntibonukset 2021 täältä!