Kellyn kaava

Kellyn kaava – osittain legendaarisen Kellyn kaavan on kehittänyt yhdysvaltalainen matemaatikko John Kelly 1950-luvulla. Kellyn kaavasta on tullut varsin yleinen apuväline vedonlyöntiin, ja se onkin jo moneen otteeseen todettu varsin toimivaksi. Kellyn kaavaa käyttämällä teoriassa maksimoidaan kassankehitys pitkällä aikavälillä. Kyseessä on siis kaava, jonka avulla pystyt laskemaan prosentuaalisen panostuksen kohteeseen hyödyntämällä laskemiasi raja-arvoja.

Kellyn kaava

Teoriassa Kellyn kaavaa käyttämällä pystyisi maksimoimaan pelikassan kasvun ja minimoimaan samalla riskit. Tässä on kuitenkin yksi mutta. Todennäköisyysarviot ovat vain arvioita, ja tästä syystä Kellyn kaavakaan ei ole porsaanreikä varmaan rahaan. Kellyn kaava tuo etua ja kasvua vedonlyöntiin, mutta suoraa Kellypanosta en suosittele käyttämään.

Kellyn kaavassa otetaan huomioon odotusarvo ja tarjottu kerroin. Tästä voikin jo vetää johtopäätöksen, että mitä suurempi odotusarvo on, sitä suurempi panostus kohteeseen laitetaan. Tässäkin kannattaa kuitenkin pitää se järki kädessä, sillä ylireagointi on aina huono asia.

Riskit, haitat ja edut

Vedonlyönnissä on aina riski, että veto ei voitakkaan. Kellyn kaava antaa tähän huiman edun, sillä panostat hävitessäsi aina pienemmän ja pienemmän summan seuraavaan kohteeseen, sillä panostus pidetään prosenteissa, mikä suhteutetaan omaan kassaan.

Yksikköpanostus toimii samalla periaatteella, mutta Kellyn kaavaa käyttämällä otat huomioon enemmän. Panosta ei päätetä kaavaa käyttämällä mielivaltaisesti, vaan se tulee ihan suoraan arvioidesi perusteella matemaattisella kaavalla. Näin ollen tunteet eivät pääse niin isoon rooliin, ja ylireagoinneilta vältytään.

Kellyn kaavaa voidaan suositella käyttämään varsinkin, jos voittoa haetaan pitkällä tähtäimellä, ja tekeminen on tai siitä halutaan systemaattista. Viihdepelaajilla on rekkoja ja järkyttäviä yhdistelmiä, joihin kaavaa ei edes voi soveltaa. Kellyn kaava sopii pelaajille, jotka kokevat vedonlyönnin sijoitusmuotona, ja hakevat tuottoa pitkällä tähtäimellä. Tästä syystä vedonlyönnin toinen hieno nimi on pelisijoittaminen.

Ilmaiset pitkäveto vihjeet pääset lukemaan täältä!
Katsasta parhaat vedonlyöntibonukset 2021 täältä!