Amerikkalainen jalkapallo ja vedonlyönti

Aiheena on Amerikkalainen jalkapallo ja vedonlyönti. Kerromme artikkelista amerikkalaisen jalkapallon pelinkulusta sekä myös asioista, jotka vaikuttavat peliin oleellisesti. Lopuksi on vielä erillinen osuus itse vedonlyönnille. Kaikki esimerkit kuitenkin esitämme NFL:n avulla, sillä kyseisellä liigalla on suurin suosio maapallolla, ja on myös tunnetuin jenkkifutis-liiga

Ottelun asetelmat sekä pelinkulku ja säännöt

Joukkueet
Molemmilla joukkueilla on 11 pelaajaa kentällä. Toinen joukkue hyökkää ja toinen puolustaa.

Peliaika
Ottelu on jaettu neljään 15 minuutin mittaiseen neljännekseen. Koripallon tapaan kahden neljänneksen jälkeen on puoliaika, ja nelkkujen välissä pienet hengähdystauot.

Kenttä
Jalkapallokenttä on 100 jaardin mittainen sekä 53 jaardia leveä. Kentässä on merkinnät lukuina 10 jaardin välein sekä pienet merkit yhden jaardin välein, jotta pallon sijainnin hahmottaminen olisi kaikille helpompaa. Molemmissa päädyissä löytyy maalialue, joka on puolestaan 10 jaardin pituinen.

Amerikkalainen jalkapallo kenttä

Amerikkalaisen jalkapallon kenttä

Pelinkulku
Jokaisen pelin alussa tapahtuu kolikonheitto, jonka voittaja saa päättää aloittaako heidän joukkue hyökkäämällä vai puolustamalla. Jos he aloittavat pelin hyökkäämällä, silloin toinen joukkue aloittaa hyökkäämällä puoliajan jälkeen.

Kickoff
Pelin alussa ensimmäisenä puolustava joukkue potkaisee pallon oman 30 yardin kohdalta hyökkäävälle joukkueelle. Hyökkäävällä joukkuueella on pelaaja ottamassa potkun vastaan. Pallon kiinni ottanut pelaaja yrittää palauttaa potkun juoksemalla mahdollisimman pitkälle. Hyökkäys aloittaa oman sarjan siitä kohtaa missä palauttaja taklattiin maahan.

Hyökkäys
Hyökkäyksen eteneminen mitataan jaardeissa. Hyökkäys yrittää edetä mahdollisimman monta jaardia aina hyökkäyssarjan aikana. Aina kun hyökkäys saa pallon, sillä on neljä yritystä päästä 10 jaardia eteenpäin. Jos hyökkäys onnistuu etenemään vähintään 10 jaardia, he saavat uudet neljä yritystä edetä 10 jaardia. Jos hyökkäys ei onnistu etenemään täyttä 10 jaardia, se menettää pallon toiselle joukkueelle. Jos hyökkäys joutuu neljänteen yritykseen, se yleensä potkaisee pallon vastustajalle, sillä se pakottaa vastustajan hyökkäyksen etenemään pidemmän matkan saadakseen pisteitä. Puolustus yrittää estää hyökkäystä saamasta pisteitä ja myös saamasta uutta hyökkäyssarjaa.

Pisteiden teko
Amerikkalaisessa jalkapallossa on kolme eri menetelmää hankkia pisteitä. Ensimmäinen on legendaarinen ”Touchdown” eli kun pallo joko kuljetetaan maalialueelle tai jos hyökkäävä pelaaja nappaa syötön maalialueella. Touchdownin jälkeen on mahdollisuus hankkia yksi tai kaksi lisäpistettä ”lisäpisteyrityksellä”. Yhden pisteen saa, mikäli pallo saadaan potkaistua maalihaarukasta läpia, kun puolestaan kaksi saa, kun kuljettaa tai koppaa syötön maalialueella. Potkumaalilla on mahdollisuus saada jopa kolme pistettä, kun ”potkaisija” eli joukkueen erikoismies potkaisee pallon maalihaarukan läpi. Oman maalin syntymisestä vastustaja saa puolestaan kaksi pistettä. Oma maali syntyy, kun pallonkantaja taklataan maalialueelle tai hän menee sinne itse.

Hyökkäysvuoron vaihdos eli pallon menetys
Kun hyökkäävä joukkue etenee kentällä, he saattavat joskus menettää pallon puolustukselle. (Turnover) Pallo on mahdollista menettää kahdella tavalla, fumble ja interception.
Fumble tarkoittaa sitä, että pallon kanssa juokseva pelaaja pudottaa pallon maahan esimerkiksi taklauksen seurauksena. Tällöin kuka tahansa pelaaja saa yrittää ottaa pallon maasta ja pallon saava joukkue pääsee hyökkäämään.
Kun hyökkäävän joukkueen quarterback heittää pallon, puolustus yrittää myös saada sen ilmasta kiinni. Jos puolustaja onnistuu saamaan sen, tätä kutsutaan interceptioniksi.

Pisteytys

Touchdown – 6 pistettä
Extra point (PAT) ja two-point conversion eli lisäpisteet – 1 tai 2 pistettä
Field goal eli potkumaali – 3 pistettä
Safety eli oma maali – 2 pistettä

Rangaistukset
Rangaistukset ovat ”jaardirangaistuksia”. Tämä tarkoittaa sitä, että jos hyökkäävä joukkue saa rangaistuksen, siirretään palloa 5, 10 tai 15 jaardia kauemmaksi maalialueelta. Jos puolestaan puolustus saa rangaistuksen, niin palloa siirretään 5, 10 tai 15 jaardia maalialuetta lähemmäs. Rangaistukseen liittyy usein myös joko yrityksen uusiminen tai uusimisoikeuden menettäminen.

Joidenkin rikkeiden jälkeen saatetaan yritys pelata loppuun. Tämän jälkeen rikottu joukkue saa valita rangaistuksen toimeenpanon tai hylkäyksen. Joukkueen valitessa hylkäyksen, jää pelattu yritys voimaan. Esimerkkinä tällaisesta rikkeestä on puolustuksen tekemä paitsio, eli aloituslinja ylitetään liian aikaisin, jolloin hyökkäävä joukkue pelaa yrityksensä loppuun, ja tämän jälkeen hyökkäys päättää joko hylätä tai hyväksyä rangaistuksen, joka on 5 jaardia tässä tapauksessa.

Pelipaikat ja kokoonpanot

Tässä lajissa on erilaisia rooleja ja pelipaikkoja erittäin paljon. Kuitenkin tärkeimmät erot ovat hyökkäys- ja puolustuspelaajien välillä. Pelinrakentaja toimii hyökkäyksen järjestäjänä, eli aivoina. Pelinrakentaja ottaa vastaan aloitussyötön hyökkäyslinjan keskushyökkääjältä, ja käynnistää pelin joko etenemällä tai syöttämällä. Syöttää voi joko laitahyökkääjille tai keskyshyökkääjälle. Hyökkäyslinja koostuu viidestä pelaajasta, joiden tehtävänä on avata väylä etenijälle, tai suojata pelinrakentajaa. Pelaajien käyttö vaihtelee jatkuvasti hyökkäysmuodostelmien vaihdellessa.

Puolustuslinjalla on puolestaan tehtävänä estää juoksuväylien tekeminen, sekä estää myös pallon eteneminen. Linjan takana löytyy tukimiehet, joiden tehtävänä on taklata pallollinen pelaaja. Kulmapuolustajat pelaavat puolestaan laitureita vastaan. Takimmaisin pelaaja, takapuolustaja, on viimeinen oljenkorsi, joka on se viimeinen henkilö kenen pitää hyökkäys pysäyttää. Pääosin takapuolustajan rooliin kuuluu avustaa muuta pakistoa.

Amerikkalainen jalkapallo ja vedonlyönti

Amerikkalainen jalkapallo ja vedonlyönti on varsin suosittua ympäri maailman. Kauden pituus ja otteluiden määrä on todella pieni, minkä vuoksi myös vedonlyöntikausi jää lyhyeksi. Laji on kuitenkin sen tuntevalle henkilölle erinomainen mahdollisuus tahkoa rahaa, sillä vaikuttavia tekijöitä on niin paljon vähemmän kuin esimerkiksi baseballissa tai tenniksessä. Kokoonpanot sekä olosuhteet vaikuttavat amerikkalaisessa jalkapallossa eniten ottelun kulkuun, kun taas tilastoja vilkuilemalla ei juurikaan mitään irti saa.

Tilastot

Tilastollisesti jenkkifutiksesta löytyy todella vähän varteenotettavaa materiaalia. Tottakai koti- ja vierastilastot tulee ottaa huomioon. Myöskin on otettava korvan taakse joukkueiden viimeaikaiset ottelut sekä kaudella pelatut keskinäiset. Näiden lisäksi kokonaispisteiden mietinnässä on kannattavaa ottaa huomioon, paljonko aikaisemmissa on pisteitä tehty.

Kokoonpanot

Ehdottoman tärkeä asia varmistaa, ennen vetojen asettamista. Kaikista tärkein pelaaja kentällä on kuitenkin pelinrakentaja. Tämän ollessa huono, hidas tai jopa aivoton, ei joukkueella ole mahdollisuuksia pahemmin edetä. Esimerkiksi jos ykkös-QB, eli pelinrakentaja on loukkaantunut tai muuten vaan sivussa, kannattaa todella miettiä kahdesti, ennen kuin vetoa asettaa. Kannattaa tutkia, millainen on tämä kakkos-QB, jotta saa paremman kuvan joukkueen tasosta. On myös hyvä varmistaa, pelaako joukkueen parhaat pistemiehet tai juoksijat. Mikäli näitä avainpelaajia puuttuu, laskee se joukkueen arvoa niin huomattavasti, että vedon value laskee liian alas.

Olosuhteet

Olosuhteet on erittäin laaja käsitteenä. Tällä termillä kuitenkin viittaan joukkueen sen hetkiseen vireeseen, loukkaantumisiin, säähän, pelipaikkaan sekä panokseen, joka ottelussa joukkueilla on. Olosuhteiden huomioiminen on yksi valttikortti tässäkin lajissa. Mikäli esimerkiksi panokset ovat ottelussa vain toisella joukkueella korkealla, niin kyllä sen huomaa sitten, kun kokoonpanoissa on poissaoloja esimerkiksi lepuutuksien tai muun vastaavan vuoksi.

Olosuhteisiin voi myös liittää joukkueiden taktiikat. Kannattaa vertailla joukkueiden pelityyliä. Mikäli hyökkäävä joukkue tekee pääsääntöisesti juoksumaaleja, niin toisen pitäisi osaa puolustaa tätä taktiikkaa vastaan. Tämän tosin saa selville vain seuraamalla otteluita ruudun äärellä.

Amerikkalainen jalkapallo ja vedonlyönti on hyvin paljon koripallon, jääkiekon sekä jalkapallon kaltainen laji vedonlyönnin näkökulmasta. Tilastojen liika tuijottelu aiheuttaa harhakuvaa joukkueen todellisesta kunnosta. Otteluita tulisi seurata ja pyrkiä sitä kautta sisäistämään, miten kukin pelaa ja ketä peluutetaan missäkin tilanteessa. Ilman aktiivista lajin seuraamista, on turha kuvitellakaan oppivansa niin sanotut vedonlyönnin salat tai muuta, joka auttaisi viemään vedonlyöntiä siihen voitolliseen suuntaan.

Ilmaiset pitkäveto vihjeet pääset lukemaan täältä!
Katsasta myös parhaat vedonlyöntibonukset 2021 täältä!