Valko-Venäjän vaalit olivat suoraan sanottuna kuvottavat ja järisyttävä osoitus maassa vallitsevasta korruptiosta.

Kolumni: Valko-Venäjän vaalit oksettavat! Urheiluväen noustava barrikadeille

Valko-Venäjän vaalit olivat kertakaikkisen oksettavat: Aleksandr Lukashenko tullaan valitsemaan jo kuudennelle perättäiselle kaudelle.

Olen ollut journalistin urallani useissa erilaisissa urheilutapahtumissa.

Kaikkein voimakkaimmin näistä tapahtumista on jäänyt mieleen Minskissä pelatut jääkiekon MM-kisat vuonna 2014, eikä pelkästään siksi, että Venäjän ja Suomen välisestä MM-finaalista tuli melkoinen tuomarifarssi, Venäjän presidentti Vladimir Putinin istuessa aitiossa IIHF:n puheenjohtajan Rene Faselin vierellä; ennen kaikkea mielessäni ovat keskustelut paikallisten valkovenäläisten ihmisten kanssa.

Yritin Minskissä pyöriessäni kysellä ihmisten arjesta ja samalla diktaattorimaisesti maata johtavasta presidentti Aleksandr Lukashenkosta.

Tiesin kyllä, että asetin itseni näitä kysymyksiä kysymällä tietynlaisen uhan alle, mutta halusin saada kopin siitä, miten maan kansalaiset näkevät presidenttinsä.

***

Eräässä pubissa päädyin keskustelemaan paikallisen baarimikon kanssa. Hän ylisti minulle uskomattomaan sävyyn presidenttiään, mutta huomasin hyvin nopeasti, etteivät hänen ilmeensä ja eleensä kohdanneet puheiden kanssa. Kun pubissa oli tullut valomerkki ja porukka alkoi poistumaan takavasemmalle, baarimikko tuli takaisin luokseni. Hän avautui ja kertoi, miten hän olisi voinut joutua pahoihin ongelmiin, mikäli joku Lukashenkon kannattaja olisi kuullut hänen oikeat mielipiteensä.

Tositarinat, jotka kuulin siitä, millaista maassa on elää ja miten Lukashenko hiljentää kansan, vetivät mielen matalaksi.

Samaisena iltana, mikäli muistan aikajanan oikein näin reippaan kuuden vuoden jälkeen, tapasin paikallisella torilla erään minskiläisen Lukashenkon vastustajan. Hän vaikutti kuitenkin hieman pelokkaalta, kun ympärillä käveleskeli rynnäkkökiväärein aseistettuja poliiseja ja maan armeijan edustajia. Sopivan hetken tullen hän avasi reppuaan ja näytti siellä olevan Valko-Venäjän alkuperäisen lipun. Lukashenko oli valtaan päästyään vaihtanut maansa lipun ja tämä mies kertoi minulle, miten hänet passitettaisiin suoraan vankilaan, mikäli hänet nähtäisiin kulkevan tuo vanha lippu mukanaan.

Nämä olivat ensimmäiset jääkiekon MM-kisat, joista olin raportoimassa ulkomailta, ja erittäin nopeasti minua alkoi puistattaa koko kaupunki ja maa – vain ja ainoastaan poliittisen tilanteen vuoksi. Ihmiset olivat ystävällisiä, mutta vaiennettuja. He eivät uskaltaneet kertoa omista mielipiteistään ja yhdeksän ihmistä kymmenestä veti naamalleen sellaisen tekohymyn, ettei mitään järkeä, aina kun toin Lukashenkon nimen esille. Eikä kyse ollut pelkästä hymystä, vaan kerta toisen jälkeen toistui kovaan ääneen kuulunut sama identtinen mantra, ikään kuin se olisi opetettu heille: “Meillä on maailman paras presidentti. Kaikki rakastavat häntä. Maamme voi hyvin ja toivon mukaan hän saa jatkaa mahdollisimman pitkään presidenttinä.”

Mitä pidempään vietin aikaa Minskissä, sitä turhautuneemmaksi ja toivottomammaksi koin oloni.

Kysyin itseltäni monen monta kertaa: miten ihmeessä Kansainvälinen jääkiekkoliitto voi perustella MM-kisojen tuomisen tällaiseen maahan, jota hallitsee diktaattori ja jossa ihmiset ovat peloissaan ja alistettuja?

[vihjeet]

***

Eilen Valko-Venäjällä oli vaalipäivä. Opposition puolelta presidentiksi hakenut Svetlana Tihanovskaja oli kerännyt vaalitilaisuuksiinsa valtavat ihmisjoukot, mutta nyt hänelle ennustetaan vain 6,9 prosentin äänisaalista, kun taas Aleksandr Lukashenkon kerrotaan keränneen 79,7 prosentin kannatuksen.

Vaalitulosta ei ole vielä vahvistettu, mutta se on vain muodollisuus.

Kun seurasin maassa eilen nähtyjä mielenosoituksia ja kuulin, miten maan sisäministeriö kertoi, ettei mielenosoituksissa loukkaantunut ketään, vaikka mielenosoittajien pahoinpitelyt sekä heidän päälleen pakettiautoilla ajaneiden poliisien toimet välittyivät useiden videoiden ja valokuvien välityksellä ympäri maailman, olin äärimmäisen pettynyt, mutta en millään tavalla yllättynyt.

Nämä tapahtumat näet vastasivat juuri sitä kuvaa, joka minulle oli Valko-Venäjästä siellä vieraillessani muodostunut ja mitä olin valkovenäläiseltä ystävältäni kuullut.

Nyt haluankin esittää oman toiveeni kaikille urheilupäättäjille, myös suomalaisille: mikäli mitä tahansa urheilutapahtumia pyritään viemään Valko-Venäjälle, kuten esimerkiksi ensi kevään jääkiekon MM-kisat, on sille lyötävä välittömästi stoppi. Se saattaa tuntua mitättömältä tavalta vaikuttaa, mutta pienillä teoilla on merkitystä, sillä jokainen maassa järjestettävä urheilutapahtuma on nimittäin sulka Lukashenkon hattuun.

Jokainen urheilutapahtuma on ikään kuin luvan antaminen sille, että 2000-luvulla on edelleen ihan okei alistaa kansaa ja vaientaa heidät.

***

Sitä tietenkin toivoisi, ettei minun tarvitsisi kirjoittaa näin voimakasta poliittista kannanottoa urheiluaiheiselle sivustolle, mutta valitettavasti tämä on se maailma, jossa me elämme.

Politiikka ja urheilu ovat aina kävelleet enemmän tai vähemmän käsi kädessä, eikä tilanne ole millään muotoa muuttunut vuosikymmenten ja vuosisatojen saatossa paremmaksi. Ja korruptio on valitettavasti aina läsnä.

Jokaisella valtiolla on kuitenkin mahdollisuus ainakin edes yrittää vaikuttaa tilanteeseen. Oli sitten kyse jääkiekon MM-kisoista Valko-Venäjällä, yleisurheilun tai jalkapallon arvokisoista Qatarissa tai mistä tahansa muusta – kun kisat päätyvät maahan, jossa ihmisoikeuksia rikotaan kerta toisensa perään lähestulkoon jokaisella mahdollisella tavalla, on muilla mailla mahdollisuus äänestää esimerkiksi boikotoimalla kisoja.

Päätös boikotoida kisoja, jotka ovat äärimmäisen tärkeitä urheilijoille, ei ole tietenkään mikään kevyin perustein tapahtuva ratkaisu ja yksittäisten urheilijoiden on sitä vaikea lähteä tekemään tuhoamatta mahdollisesti omaa uraansa, mutta kun se tapahtuu konkreettisesti kokonaisen valtioiden toimesta, voidaan asioihin saada oikeasti urheilun kautta muutos.

Urheilulla on ollut politiikassa aina valtaa ja tulee aina olemaan; nyt sitä valtaa on vain yksinkertaisesti alettava hyödyntämään paljon aiempaa tehokkaammin.

Marko Ollonqvist
Toronto

KATSO MYÖS:
Kaikki Liigan pelaajasiirrot kaudelle 2020-21!

Liity keskustelemaan vedonlyönnistä:

Urheiluvedot FB-ryhmä
Telegram
Discord