Makwan Amirkhani – höyhenenkevyt haastaja

schedule 13 syyskuun 2020 - 22:15
person Urheiluvedot

Vapaaottelija Makwan Amirkhanin nimi on palannut otsikoihin heinäkuisen UFC-voiton myötä. Turkulainen Amirkhani sai kutsun Abu Dabissa järjestettyyn eksklusiiviseen Fight Island -tapahtumaan ja vastaansa skottilaisen Danny Henryn. Suomalaisväreissä kisaava kurdi matkusti Yas-saarelle voittamaan, olihan alla katkera marraskuinen ottelutappio New Yorkista. Nopeista voitoistaan tunnettu Amirkhani kohautti jälleen tyrmäämällä vastustajansa jo ensimmäisessä erässä. Amirkhanin tyrmäävä kuristusliike ja sitä seuranneet elvytystapahtumat nousivat otteluillan kuumimmaksi puheenaiheeksi.

Charmantti tyrmäysvoitto

Ensimmäistä erää oli oteltu vasta kolmisen minuuttia kun Amirkhan jo tyrmäsi skotlantilaisen Danny Henryn päämäärätietoisesti yhteen bravuuriliikkeeseensä, anakondakuristukseen, päättyneellä liikesarjalla. Viimeksi Amirkhani brassaili väkevällä liikkeellä Berliinissä 2015. “Anakondakuristus on todella vahva ase, joka palvelee hyvin Amirkhanin kaltaista pitkäkätistä ottelijaa. Amirkhani on harjoitellut liikettä koko uransa ajan.”, analysoi suomalainen UFC-asiantuntija Jaakko Dahlbacka. Abu Dabin ottelun myötä Suomen UFC-lupaus on nyt yksi kolmesta legendaarisesta UFC-ottelijasta, jotka ovat onnistuneet voittamaan anakondakuristuksella useammin kuin kerran.

Amirkhan huomioi omat vahvuutensa jo ennen heinäkuun ottelua, mainiten Danny Henryn ehkä kykenevän ottelemaan häntä vastaan pystyasennossa, mutta tämän jäävän taatusti toiseksi matolla. Suomalaisottelijalla on erityislaatuisen vahva painitausta ja tämän ammattilaisuran 15 voitto-ottelusta peräti 10 onkin päättynyt mattoon. “Olen koko ikäni treenannut ilman painoja ja hankkinut voiman painilla. Se on räjähtävää ja terävää, ja se tulee varmasti aikamoisena shokkina.”, Amirkhani kommentoi pressitilaisuudessa. Amirkhanin ottelustrategia Abu Dabissa demonstroi tämän vahvuuksia erinomaisesti; hän otti häkin haltuun jalkatyöllä, vältteli vastustajansa nyrkkejä, horjutti tätä hyppypotkuilla ja kaatoi tämän mattoon niin pian kuin mahdollista, viimeistellen vastustajansa kylmänviileällä anakondakuristuksella. Kalpeaksi valahtanut Danny Henry ei ehtinyt edes luovuttaa, ennenkuin hän jo menetti tajuntansa. Vastustajansa tajuttomuuden aistinut Amirkhni viesti tilanteen välittömästi kehätuomarille ja jäi tuulettamisen sijasta avustamaan vastustajansa elvytyksessä.

Herrasmiesurheilija

Amirkhanin kunnioittava ele nousi UFC-illan puhutuimmaksi tapaukseksi. “Hienoa urheiluhenkeä”, tiivisti heti alkuun entinen UFC-mestari Michael Bisping selostuskopista. Ottelun jälkeen sosiaalinen media kävi kuumana kun UFC-legendat ylistivät kilpaa Amirkhanin herrasmieselettä. Myös Terveys- ja liikunta-alan asiantuntijakeskus UKK-instituutin johtaja, lääketieteen tohtori Tommi Vasankari antoi Amirkhanille tyylipisteet. Asiantuntija kuitenkin kritisoi avoimesti UFC:n sääntökirjaa, todeten ettei minkään ammattimaisen urheilulajin sääntöjen tulisi sallia urheilijoiden terveyttä vakavasti vahingoittavaa toimintaa. UFC sallii kuristamisen siihen saakka, että vastustaja luovuttaa. “Kun kamppaillaan rahasta ja palkinnoista, halu ja kyky luovuttaa on rajallinen.”, Vasankari totesi, muistuttaen kuristusliikkeiden olevan hengenvaarallisia. “Urheilun jalo periaate pitäisi olla, että yksilön terveyttä suojellaan kamppailulajeissakin. Jos esimerkiksi judossa saat kuristusotteen, kaveri taputtaa heti ja tilanne lopetetaan.”, Vasankari huomauttaa. “Ei se yllätä tuollaisessa kisatilanteessa, että vastustaja ei taputa.”, huokaisee Amirkhani ja jatkaa “.. kun mennään kovemmille saleille, on sellaisia jätkiä, jotka eivät suostu luovuttamaan edes treenissä.”. Hyväntekijäksi Amirkhani ei kuitenkaan itseään koe. “Olen vain ammattilainen, piste.”, hän päättää keskustelun.

UFC:n kahdeksas suomalaisottelija

UFC (Ultimate Fighting Championship) on maailmanlaajuisesti seuratuin ja arvostetuin vapaaotteluorganisaatio, jonka tapahtumissa toisistaan mittaa ottavat maailman kovatasoisimmat vapaaottelijat. Myös tapahtumajättiläisen yhteistyökumppanit ovat merkittäviä tekijöitä. Alansa tunnetuimman toimijan tämän hetkisiä yhteistyökumppaneita ovat Reebok, EA Sports, PokerStars ja Weibo. Tony Halme oli ensimmäinen, UFC:n legendaariseen kahdeksankulmaiseen kehään astunut suomalaisottelija. Raskassarjalainen teki tuolloin uraa showpainijana Yhdysvalloissa. Sittemmin UFC-häkissä on nähty suomalaisista vapaaottelijoista myös Anton Kuivanen, Tom Niinimäki, Tina Lähdemäki sekä Teemu Packalén.

UFC:n yhdessä kovatasoisimmassa painoluokassa, höyhensarjassa, otteleva Makwan Amirkhani on vasta UFC-uransa alussa, mutta jo nyt UFC:n menestynein suomalainen. Yas-saarella heinäkuisessa UFC 251 -tapahtumassa käyty ottelu oli 31-vuotiaan ottelijan UFC-uran kahdeksas. Vuodesta 2015 lähtien UFC:ssä otellut Amirkhani on kerännyt tililleen kunnioitettavat kuusi voittoa ja kaksi tappiota. Ennen UFC-uraansa Amirkhani kilpaili vapaapainissa ja kreikkalais-roomalaisessa painissa. Vapaaotteludebyyttinsä Amirkhani teki 2010. UFC-uran ikimuistoinen startti nähtiin Tukholmassa tammikuussa 2015 kun uuden tulokkaan hyppy-polviosuma ja sitä seuranneet lyönnit tyrmäsivät brittiläisen Andy Oglen komeasti vain kahdeksassa sekunnissa. Nopea lopetus palkittiin UFC-illan hienoimpana ja tuoreen nimen tilille kilahti heti bonuksia.

Salamannopea tekninen tyrmäysvoitto nosti suomalaisen ottelijan tuntemattomuudesta suoraan otsikoihin. Amirkhan on pysynyt median suosiossa ensimmäisestä voitostaan saakka ja puhunut vapaapainiuransa ohella avoimesti muun muassa oakolaistaustastaan sekä kokemuksistaan koulukiusattuna. Charmistaan tunnettu Makwan Amirkhani on Iranissa syntynyt kurdi, joka varttui Turussa. Perinteisiä kurdiarvoja liputtava vapaaottelija painottaa haluavansa omalla menestyksellään kiittää perhettään ja etenkin äitiään, joka kasvatti kahdeksanlapsisen kurdisisaruskatraan Suomessa itsenäisesti.

Tavoitteena mestaruus

Amirkhani otteli heinäkuussa Yas-saarella ensimmäistä kertaa sitten viime marraskuun, jolloin hän hävisi menestyneelle yhdysvaltalaiselle UFC-ottelijalle Shane Burgosille New Yorkissa. Ottelun aikana ja sen jälkeen Amirkhanin terveydentila oli varsin kriittinen. Katkera häviö muutti Amirkhanin mukaan kaiken. “Kun häviää, kukaan ei ole taputtamassa olkapäälle ja kehumassa, sitä on silloin aika yksinäinen. Sitä tajuaa, että on itse ainoa, joka on vastuussa.”, hän totesi lehdistötilaisuudessa. Reilu puoli vuotta myöhemmin Yas-saarella nähty, Suomen ja Kurdistanin värejä ylpeästi kantava UFC-lupaus oli elämänsä kunnossa. Muutosta puntaroidessaan Amirkhan myönsi avoimesti, ettei hänen harjoittelunsa ole aina ollut ammattimaista. “En ole koskaan ollut fyysinen ottelija, mikä on pakottanut minut käyttämään mieltäni ja olemaan ovela liikkeideni kanssa.”, hän analysoi. Jatkossa vapaaottelija vannoo treenaavansa vakavasti. “Innostuin, kun aloin miettiä, mitä tapahtuisi jos voimani ja kuntonikin olisivat sillä tasolla, millä niiden pitäisi olla.”, Amirkhani kuvailee. Tavoitteita kuvaillessaan Amirkhan ei epäröi. “Minusta tulee historian ensimmäinen suomalainen ja kurdilainen UFC-mestari.”, hän vannoo.

Liity keskustelemaan vedonlyönnistä:

Urheiluvedot FB-ryhmä
Telegram
Discord