Michael Jordan oli kaiken muun ohella salamannopea – olisi haastanut jopa Usain Boltin?

schedule 29 huhtikuun 2020 - 08:35
person Marko Ollonqvist

Monien papereissa kaikkien aikojen parhaan koripalloilijan titteliä hallussaan pitävä Michael Jordan oli kaiken muun ohella salamannopea.

Etenkin nyt, kun Netflix julkaisi Last Dance -dokumenttisarjan Chicago Bullsista, sitä on ymmärtänyt uudemman kerran, että Michael Jordanin kohdalla sanat “Jumalasta seuraava” eivät todellakaan olleet liioittelua.

Eikä kyse ole pelkästään hänen uskomattomista pelillisistä taidoistaan tai huikeaksi kehittyneestä fysiikasta, vaan siitä johtajuudesta ja miten hän palloa rakastavana maailman kirkkaimpana supertähtenä kykeni ymmärtämään joukkuepelin merkityksen sekä sitä kautta oli valmis omien henkilökohtaisten pistetilastojen laskemiseen: tämä ei todellakaan ole mikään itseisarvo, kun puhutaan todellisista supertähdistä.

Mutta nyt, kun tässä sivuttiin niitä fyysisiä ominaisuuksia, paljasti Pohjois-Carolinan yliopistossa apuvalmentajana Jordanin aikoina toiminut Roy Williams yhden uskomattoman faktan lisää Jordanista: hän juoksi 19 vuoden iässä 40 jaardin eli 36,576 metrin matkan huikeaan aikaan 4.38.

– Sanoin hänelle “Michael, me missasimme sinun starttisi – me teimme virheen ja sinun on juostava uudelleen”. Hän sanoi “okei, olin liian nopea teille”. Sitten hän palasi starttiviivalle, juoksi sen uudelleen ja kellotti ajaksi alle 4.40, Williams kertoo The Herd With Colin Cowherd -ohjelmassa.

Jos tuolle ajalle haluaa hakea vertailukohtaa, entinen yhdysvaltalaispikajuoksija Maurice Greene on kellottanut kyseisellä matkalla kaikkien aikojen kovimman ajan, joka on 4.18.

Kaikkien aikojen suurin pikajuoksijatähti, Usain Bolt, on puolestaan juossut tuon matkan parhaimmillaan 4.22 eli vain 0.16 sekuntia Jordania nopeammin. Sitä voikin miettiä, että keskittymällä tuollaiseen lyhyeen sprinttiin Jordan olisi ihan aidosti kyennyt haastamaan maailmanhistorian nopeimman 100 metrin ajan kellottaneen Boltin 40 jaardin matkalla, vaikka hän on Boltia muutaman sentin pidempi.

Lisäksi Bolt juoksi maailmanennätyksensä vain muutamaa päivää vaille 23 vuoden iässä, joten huomionarvoinen seikka on juuri Jordanin ikä, kun hän kellotti tuon 40 jaardin aikansa.

Jordanin aika ei ole NBA:ssa pelanneista pelaajista se kaikkein nopein, mutta häntä nopeammin juosseet pelaajat ovat olleet pienempikokoisia ja lähtökohtaisesti pienemmät kaverit ovat räjähtävyytensä ansiosta vahvoilla tuollaisella lyhyellä matkalla.

Marko Ollonqvist
Toronto

KATSO MYÖS:
Kaikki Liigan pelaajasiirrot kaudelle 2020-21!

Liity keskustelemaan vedonlyönnistä:

Urheiluvedot FB-ryhmä
Telegram
Discord