Etelä-Korea on fantastinen esimerkki koronaviruksen suhteen – korisliiga palaa tauolta!

schedule 19 maaliskuun 2020 - 06:56
person Marko Ollonqvist

Etelä-Korea on fantastinen esimerkki, jonka toimista koronaviruksen suhteen jokaisen maan tulisi eittämättä ottaa monella tapaa mallia.

Viimeinen reipas viikko on ollut kertakaikkisen musertava kaikille urheilun ystäville, sillä lajit ja liigat ovat toinen toisensa perään ilmoittaneet kauden joko keskeytyvän tai monissa tapauksissa päättyvän: esimerkiksi Suomessa kaikki käynnissä olleet liigat ovat lähes poikkeuksetta ilmoittaneet nopealla aikataululla kauden olevan ohitse.

Vaikka eteläkorealainen urheilu ei välttämättä olekaan lähellä meidän suomalaisten sydämiä, on uskomattoman hieno tunne saada vihdoinkin positiivisia uutisia tämän koronaviruspandemian keskellä.

Ja mitä ne positiiviset uutiset sitten ovat?

Etelä-Korean koripalloliigan, KBL:n, on määrä jatkua kuluvan kuun lopussa, ja vaikka ottelut tullaankin pelaamaan tyhjille katsomoille, on tämä kertakaikkisen mahtava uutinen. Urheilu on usein ihmisille erittäin tärkeä elementti erilaisten kriisien keskellä, sillä se vie ajatuksemme pois edes hetkeksi negatiivisista asioista, joten tyhjille katsomoille pelaaminen on paljon parempi vaihtoehto kuin ei mitään ja erittäin rohkaiseva uutinen tässä kohtaa.

Mediajätti ESPN on jutellut useiden pelaaja-agenttien kanssa ja heidän mukaan useat KBL:ssä pelaavat pohjoisamerikkalaispelaajat lentävät takaisin Etelä-Koreaan ensi viikolla, joten pelit ovat jatkumassa ihan tosissaan. Tokikaan kaikki ulkomaalaispelaajat eivät ole palaamassa takaisin, mutta riittävän moni, että kautta voidaan jatkaa.

KBL on ollut tauolla helmikuun lopusta saakka, jolloin sarja ilmoitti keskeyttävänsä kautensa neljäksi viikoksi. Nähtävästi tuo neljä viikkoa oli riittävästi, sillä kausi jatkuu maaliskuun lopussa.

Mitä Etelä-Koreassa on tehty oikein?

Etelä-Koreaa pidetään monilta osin todellisena malliesimerkkinä taistelulle koronaviruksen leviämistä vastaan: tartuntojen määrä on saatu pysähtymään hieman yli 8 000:aan ja tilanne stabilisoitumaan.

Mutta mitä sitten Etelä-Koreassa on tehty niin oikein?

Koronaviruksen leviämisen hillitseminen on ollut juuri oikealla tavalla aggressiivista.

Oikeastaan kaikkein paras vastaus edellä esitettyyn kysymykseen saadaan esimerkin kautta.

Kun 30-vuotias toimistotyöntelijä, Kang Min-kyung palasi viime viikolla töistä kotiin, oli hänen ovessaan lappu, jossa sanottiin “me haluamme sinut testattavaksi koronaviruksen varalta”. Hänen naapurinsa oli antanut juuri positiivisen koronavirusnäytteen, joten Kangia pyydettiin saapumaan testattavaksi läheiseen sairaalaan, seuraavien 48 tunnin aikana. Hän meni heti samana iltana, täysin ilmaisen testin tekemiseen kului kymmenen minuuttia ja seuraavana iltapäivänä hän sai puhelimeensa viestin, jossa testin todettiin olleen negatiivinen.

– Olin todella helpottunut, koska pystyin jatkaa elämääni, nainen kertoo The Wall Street Journalin mukaan.

Etelä-Koreassa on siis otettu kuvaannollisesti härkää sarvista kiinni, tilanteeseen on reagoitu nopeasti sen vaatimalla vakavuudella ja lopputulos on sen mukainen. Toki myös Etelä-Koreassa on nähty monista muista maista tuttu kasvupiikki, sillä helmikuussa, kahden viikon jakson aikana, tartuntojen määrä nousi 31:stä peräti 5 000:een.

Salaisuus on ollut ennen kaikkea kansalaisille suoritettujen testien määrässä, sillä joka 200:s eteläkorealainen on testattu tähän mennessä ja tällä hetkellä maassa kyetään testaamaan jopa 20 000 ihmistä päivässä, kiitos 633 testauspisteen.

Vertailun vuoksi, Suomessa on tehty toistaiseksi noin 3 000 koronavirustestiä, joskin tilanne Suomessa on paljon tuoreempi kuin Etelä-Koreassa. Samaan aikaan on kuitenkin todettava, että useat ihmiset ovat kertoneet pääsyn testeihin olevan todella hankalaa.

Kiinassa kautta jatketaan kyseenalaisin keinoin

KBL ei ole ainoa koripallosarja, joka jatkuu, vaan myös Kiinassa pelit jatkuvat näillä näkymin huhtikuussa.

Kiinan koripallokausi on ollut keskeytettynä tammikuusta lähtien, mutta nyt tehtyjen päätösten mukaan pelit jatkuvat tyhjille katsomoille. Osa ulkomaalaispelaajista on palaamassa/palannut maahan – osa taas on empinyt paluuta, sillä he kokevat, että pelien jatkuminen on aivan liian ennenaikaista ja riskit edelleen liian suuret, mutta liigan suurimpien tähtien ilmoitettua paluustaan, monet muut ovat seuranneet perässä.

Pelaajat tullaan asettamaan kahden viikon karanteeniin, heidän palatessaan takaisin, ja sen jälkeen kauden on määrä jatkua.

Kiinan koripalloliitto (CBA) kokousti tulevasta maanantaina ja pohti kauden pelaamista loppuun puhtaasti kotimaisin voimin, mutta lopulta kokouksessa päädyttiin siihen ratkaisuun, että ulkomaalaispelaajat tuodaan takaisin. Samalla CBA on tehnyt ESPN:n tietojen mukaan epävirallisen päätöksen, jonka mukaan paluusta kieltäytyvät pelaajat saavat kolmen vuoden mittaisen pannan kiinalaisen koripalloon ja ilmassa on ollut puhetta myös elinikäisestä kiellosta.

– Kiina saattaa hyvinkin olla turvallisempi paikka nyt kuin Yhdysvallat. Ja ainakin saan palkkaa sekä vältyn elinikäiseltä pelikiellolta, eräs nimettömänä pysyttelevä pelaaja kertoo ESPN:lle.

– Kun katsotaan Euroopan tilannetta ja sitä vahinkoa, mitä tämä pandemia tekee siellä taloudelle, välimatka siellä ja täällä pelattavien ammattilaissarjojen välillä mitä todennäköisimmin vain kasvaa. Meidän täytyy siis ottaa se huomioon, miettiessämme tulevaisuutta taloudellisesta näkökulmasta.

Vaikka pelien jatkuminen on monin tavoin ilahduttava uutinen, samaan aikaan juuri Kiinan käyttämät metodit ulkomaalaispelaajien “pakottamiseen” takaisin ovat vähintäänkin kyseenalaisia.

Samalla sarjojen jatkuminen aiheuttaa myös huolta. Japanissa koripallopelejä jatkettiin aiemmin tässä kuussa: osalla pelaajista ilmeni kuumetta ja nyt liigan uskotaan ilmoittavan lopullisesti kauden päättymisestä.

Ainoastaan Australian, Brasilian, Chilen, Serbian, Turkin, Valko-Venäjän ja Venäjän koripallosarjat ovat edelleen käynnissä, joskin ottelut pelataan suljettujen ovien takana.

Iso-Britanniassa kausi puolestaan pelattiin loppuun pari päivää sitten, joskin juuri finaaliottelun alla Newcastle Eaglesin kolme ulkomaalaispelaajaa pyysi seuralta luvan palata kotimaahansa ja se lupa myös myönnettiin. Huolimatta ulkomaalaispelaajien lähdöstä, Eagles voitti finaalissa Solent Kestrelsin 96-94.

Marko Ollonqvist
Toronto

SEURAA KORONAVIRUKSEN VAIKUTUKSIA URHEILUUN TÄÄLTÄ:
UV seuraa: Näin koronavirus vaikuttaa urheiluun!

Liity keskustelemaan vedonlyönnistä:

Urheiluvedot FB-ryhmä
Telegram
Discord