Suomen ensimmäinen NFL-pelaaja? 16-vuotias sai jo yliopistotarjouksia

schedule 31 toukokuu 2020 - 05:47
person Marko Ollonqvist

Suomen ensimmäinen NFL-pelaaja? Matka siihen mahdolliseen hetkeen on vielä pitkä, mutta kiitos 16-vuotiaan Olaus Alisen – se on täysin mahdollista.

Porilaisella Olaus Alisella on mittarissa ikää vasta 16 vuotta eli hän on toisin sanoen kasvavassa iässä. Pituutta hänellä on kaksi metriä ja painoa 148 kiloa. Kengännumero on 51,5. Sitä voi alkaa miettiä, minkä kokoisesta kaverista tässä vielä puhutaankaan, kun se kaikkein voimakkain pituuskasvu päättyy.

Alisen raamit on kuin tehty amerikkalaiseen jalkapalloon, tarkemmin sanottuna linjamiehen rooliin, ja sitä hän myös on. Eikä kyse ole pelkästään raameista, vaan kun niihin yhdistetään vielä erinomainen peliäly sekä ylipäätään lajiin liittyvä ymmärrys, puhutaan todella poikkeuksellisen kovasta lupauksesta, eikä vain Suomen mittapuulla.

Kaikkein parhaimmin Alisen potentiaalia kuvastaakin se, että hänelle on nuoresta iästään huolimatta tarjottu Yhdysvalloista jo täyttä D1-stipendiä, jota kaikki lahjakkuudet hamuavat. Tuo tarjous tuli Michiganin yliopistolta: suomalaisnuorukainen oli tehnyt puhtaasti videoiden perusteella valmentaja Mike Browniin niin lähtemättömän vaikutuksen, että hän oli päättänyt tehdä tuon täysin poikkeuksellisen tarjouksen; sen jälkeen tarjouksia on tullut myös muualta ja Alisesta puhutaan jo useissa massiivisissa pohjoisamerikkalaismedioissa.

Kun maastasi ei ole tullut koskaan ainoatakaan NFL-pelaajaa ja huippuominaisuuksista huolimatta ikää on vasta 16 vuotta, tuollaisen tarjouksen vastaanottaminen ei todellakaan tunnu realismilta.

– Kuulin asiasta päivää ennen valmentajalta. En meinannut uskoa, että se voisi olla totta. En odottanut yhtään tällaisia tarjouksia. Mä ajattelin, että ne tulisi vasta myöhemmin sen jälkeen, kun olen päässyt lukiossa pelaamaan, Alinen kommentoi tuota unohtumatonta hetkeä Tulosruudun haastattelussa.

Lukiosta puheenollen, Alinen siirtyy ensi kaudeksi Pohjois-Amerikkaan, Connecticutin maineikkaaseen Loomis Chaffee Schooliin, jonne hän sai niin ikään stipendin. Se on ainoa oikea ratkaisu, sillä Suomessa kehittyminen amerikkalaisen jalkapallon parissa olisi todella haastavaa, sillä laji on yksinkertaisesti Suomessa niin pieni. Sen sijaan Yhdysvalloissa lukioikäisistä koulitaan jo täyttä häkää tulevia ammattilaisia.

– Tosi raadollista se on. Siellä on koulutunnit, saliharjoittelu ja treenit, kaikki mahdutettu yhteen päivään. Lajistakin pitäisi katsoa vähän filmiä. Aamusta iltaan jenkkifutista.

Mikäli Alinen kuulostaa nimenä tutulta, ainakin amerikkalaisen jalkapallon ystäville, ei se ole mikään ihme: Olauksen isä Klaus Alinen, joka toimii poikansa valmentajana, sai aikanaan NFL-sopimuksen Atlanta Falconsiin, mutta NFL:ssä hän ei päässyt pelaamaan. Klaus kokee, ettei hänen tasonsa yksinkertaisesti vain ollut riittävä ylivoimaisesti maailman kovimpaan jenkkifutissarjaan.

Sen sijaan suomalainen sanonta “pojasta polvi paranee” saattaa Alisen perheessä konkretisoitua ja hänen tulevassa joukkueessaan suomalaisnuorukaista odotellaan jo innolla. Ja liekö tuo nyt mikään ihme, esimerkiksi näitä alla olevia videoita katsellessa:

Marko Ollonqvist
Toronto

KATSO MYÖS:
Kaikki Liigan pelaajasiirrot kaudelle 2020-21!

Liity keskustelemaan vedonlyönnistä:

Urheiluvedot FB-ryhmä
Telegram
Discord