Supertietokone apuun: kumpiko on parempi, Lionel Messi vai Cristiano Ronaldo?

schedule 23 syyskuu 2020 - 03:34
person Marko Ollonqvist

Tutkijoiden kehittämä supertietokone otettiin apuun ikuisessa väittelyssä siitä, kumpiko on parempi – Lionel Messi vai Cristiano Ronaldo.

Monia meistä varmasti kyllästyttää se iänikuinen vääntö siitä, kumpiko kahdesta kaikkien aikojen jalkapalloilijoiden joukkoon eittämättä kuuluvasta pelaajasta on parempi: Lionel Messi vai Cristiano Ronaldo.

Allekirjoittaneen näkemys tähän keskusteluun on ollut jo pitkään sama eli meidän tulisi yksinkertaisesti nauttia näiden molempien pelaajien edesottamuksista vielä, kun se on mahdollista. Mutta kaikki eivät jaa samaa näkemystä, vaan he keskittyvät ennemmin näiden kahden pelaajan välillä tapahtuvaan vertailuun.

Tämän vertailun loppuunsaattamista varten kehitettiin supertietokone, joka ratkaisi tämän vertailun perustuen matematiikkaan.

KU Leuvenin yliopisto ja SciSportsin asiantuntijat päättivät luoda kaavan asian ratkaisemiseen. Professori Jesse Davis selitti tätä kaavaa seuraavalla tavalla:

– Jalkapalloilijan arvo määritellään usein maalien ja maalisyöttöjen perusteella. Maali on harvinaislaatuinen tapahtuma, sillä yhdessä ottelussa arvioidaan nähtävän yli 1 600 tapahtumaa. Meidän mallimme katsoo jokaista tapahtumaa – laukauksia, syöttöjä, kuljetuksia ja taklauksia – ja laskee arvon.

Vertailu toteutettiin kausien 2013-18 väliseltä ajalta ja voittajasta ei ollut pienintäkään epäselvyyttä: Messi sai arvokseen 1.21, Cristiano Ronaldon jäädessä niinkin kauas kuin 0.61:een.

Tutkimusryhmään kuuluva Tom Decroos kertoi asiasta enemmän.

– Ensimmäisinä kausina Messin ja Cristiano Ronaldon lukemat olivat hyvin lähellä toisiaan, mutta kaudesta 2015-16 lähtien Messi on karannut ikuiselta kilpakumppaniltaan.

– Me näemme kahdenlaista vaihtelua valtaosan pelaajien kohdalla: joko heidän kohdallaan nähdään paljon tapahtumia, jotka eivät ole kuitenkaan niin merkityksellisiä, kuten on esimerkiksi Paul Pogban kohdalla – tai sitten pelaajia, joiden kohdalla ei nähdä niin paljon tapahtumia, mutta niiden tapahtumien merkitys on suuri. Tämä jälkimmäinen toteutuu useimmiten hyökkääjien, kuten Harry KanenMohamed Salahin ja Cristiano Ronaldon kohdalla.

– Messi on kuitenkin poikkeus tässä asiassa: argentiinalaisen kohdalla nähdään paljon tapahtumia ja ne ovat lisäksi todella merkityksellisiä.

Marko Ollonqvist

KATSO MYÖS:
Kaikki Liigan pelaajasiirrot kaudelle 2020-21!

Liity keskustelemaan vedonlyönnistä:

Urheiluvedot FB-ryhmä
Telegram
Discord