Kommentti: Erling Braut Håland – jalkapallon uusi supertähti

schedule 19 helmikuun 2020 - 07:10

Erling Braut Håland on jalkapallon uusi supertähti. Sen hän todisti viimeistään eilen pelatussa Mestarien liigan ottelussa PSG:tä vastaan.

Vielä hieman yli vuosi sitten Erling Braut Håland pelasi Norjan pääsarjassa, Moldessa.

Hänen isänsä Alf-Inge Håland loi aikanaan pitkän uran Valioliiga-seura Leedsin puolustuksessa ja keskikentällä, joten geenit olivat kunnossa.

Tuskin kukaan osasi kuitenkaan vielä vuosi sitten odottaa, että 19-vuotias Erling Braut olisi tammikuussa 2020 koko jalkapalloilevan maailman huulilla.

***

Erling Braut Håland siirtyi tammikuun 1. päivänä, vuonna 2019, 8 miljoonan euron siirtosummalla Itävallan pääsarjaseura Red Bull Salzburgiin.

Hän oli iskenyt Norjan pääsarjassa 20 pelaamassaan ottelussa 14 maalia, viimeistellen muun muassa yhdessä ottelussa neljä täysosumaa, joten kyse oli todellisesta huippulupauksesta.

Hän ehti pelata Salzburgin paidassa kauden 2018-19 aikana kolmessa ottelussa ja viimeisteli niistä viimeisessä ensimmäisen maalinsa uudelle seuralleen. Se oli alkusoittoa, jonka tahdeista nauttii tänä päivänä koko jalkapallomaailma.

Kauden 2019-2020 ensimmäisessä ottelussa Håland jäi vielä ilman maaleja, mutta sitten alkoi tapahtua. Hän iski seuraavissa kuudessa ottelussa uskomattomat 11 maalia ja pikkuhiljaa suurseurat alkoivat ihmetellä, mikä on tämä pitkänhuiskea norjalaisnuorukainen.

Ja, kun verkko heilui Mestarien liiga -debyytissä belgialaista KRC Genkiä vastaan jälleen yhden hatullisen verran, olivat kaikki haltioissaan ja siirto huomattavasti suurempiin ympyröihin vain ajan kysymys.

Lopulta hän ehti iskeä Itävallan pääsarjassa 14 otteluun 16 maalia, ja siihen päälle kuudessa Mestarien liigan ottelussa kahdeksan maalia.

Koitti joulukuun loppu ja Hålandilla oli iso valinta edessään.

Kyse ei ollut siitä, siirtyykö Håland vain yhden Itävallassa vietetyn vuoden jälkeen uuteen seuraan, vaan minkä seuran hän valitsee. Kiinnostuneiden listalla olivat niin Manchester United, Borussia Dortmund kuin myös Red Bull Leipzig. Viimeisenä mainittu kuulosti kaikkein luonnollisimmalta vaihtoehdolta Red Bull -yhteyden myötä, Manchester Unitedia pidettiin todennäköisimpänä osoitteena. Lopulta Håland valitsi, hieman yllättäen, uudeksi osoitteekseen Dortmundin.

***

Kun siirto Dortmundiin oli saanut sinettinsä, ja sekä Manchester United että Red Bull Leipzig olivat jääneet ihmetellen nuolemaan näppejään, Erling Braut Håland ei kävellyt suoraan uuden seuransa kokoonpanoon, vaan hänen oli ansaittava paikkansa.

Håland seurasi Bundesliigan talvitauon aikana kaksi joukkueensa ensimmäistä harjoitusottelua katsomosta käsin ja sai mahdollisuutensa kolmannessa ottelussa. Vastuuta hän sai toisen puoliajan verran, mutta parantamisen varaa jäi, sillä Dortmund hävisi tuon ottelun Mainzille lukemin 0-2.

Bundesliiga palasi talvitauolta hieman tammikuun puolivälin jälkeen. Dortmund matkasi Augsburgin vieraaksi ja Håland aloitti ottelun odotetusti vaihtopenkiltä.

Kun ottelua oli pelattuna 55 minuuttia, komeilivat tulostaululla Augsburghin 3-1-johtolukemat. Vierasjoukkueen leirissä todettiin, että jotain täytyy tehdä ja norjalainen peto päästettiin irti.

Kolme minuuttia sisääntulonsa jälkeen Håland iski 2-3-kavennuksen. 11 minuuttia myöhemmin hän vei vieraat 4-3-johtoon. Hattutemppu sinetöityi 79. peliminuutilla. Håland heilutti maaliverkkoa Bundesliiga-debyytissään kolme kertaa ja käytti siihen aikaa ainoastaan vajaat 23 minuuttia.

Seuraavassa ottelussa FC Kölniä vastaan tarina oli lähestulkoon samanlainen. Håland esiteltiin uudelle kotiyleisölleen ottelun 65. peliminuutilla, ja kun päätuomari Harm Osmers vihelsi pelin päättyneeksi puolisen tuntia myöhemmin, oli norjalainen venyttänyt maalisarakettaan kahdella maalilla, Dortmundin juhliessa 5-1-voittoa.

Kotiottelu Union Berliniä vastaan oli puolestaan Hålandin ensimmäinen ottelu Dortmundin avauksessa. Hän pelasi 77 minuuttia ja osui kahdesti. Sen jälkeen hän iski yhden maalin Werder Bremenin verkkoon Saksan Cupissa, Bayer Leverkusenia vastaan hän jäi uuden seuransa väreissä ensimmäistä kertaa maaleitta, mutta maalikantaan palattiin Eintracht Frankfurtia vastaan, kun Håland viimeisteli yhden osuman joukkueensa 4-0-voitossa.

***

Nyt tässä uskomattomassa tuhkimotarinassa on päästy nykyhetkeen.

Dortmund-pelaajat palautuvat parhaillaan eilisestä Mestarien liigan neljännesvälierästä, jonka ensimmäisessä osassa joukkue kaatoi kotikentällään ranskalaisjätti PSG:n lukemin 2-1. Joukkueensa molemmat maalit viimeistellyt Håland on herännyt tähän aamuun Mestarien liigan tunnuskappaleen soidessa, kuten hän tekee joka aamu.

Saamme todistaa parhaillaan jalkapallon uuden supertähden syntyä.