El Clasico herättää voimakkaita tunteita

schedule 17 lokakuu 2020 - 03:10
person Urheiluvedot

Barcelonan ja Real Madridin välinen kamppailu jalkapallokenttien herruudesta on jatkunut jo yli vuosisadan. Näiden joukkueiden kohdatessa puhutaan “El Clasicosta”, joka tunnetaan maailmanlaajuisesti. Näiden kahden joukkueen välisiä otteluita on vuosien saatossa pelattu jo yli 250. Kyseessä on joka kerta yhtä intensiivinen ja huikea spektaakkeli, jota seuraavat miljoonat jalkapallofanit eri puolilla maailmaa.

Vaikka lähes kaikki tietävät Barcelonan ja Real Madridin vähintäänkin nimeltä ja monet jalkapalloa edes hiukan seuraavat osaavat myös nimetä kummastakin joukkueesta entisiä tai nykyisiä tähtipelaajia kuten Barcelonan Messin ja Xavin tai Real Madridin Ronaldon ja Ramosin, ei El Clasicon taustoista kuitenkaan tiedetä välttämättä kovinkaan paljoa Espanjan ulkopuolella.

Kuva: Pixabay

Paljon muutakin kuin pelkkää urheilua

Jalkapallomaailmassa on yleisesti tiedossa, että monet espanjalaiset suhtautuvat jalkapalloon intohimoisesti. Tämä ei kuitenkaan johdu puhtaasti rakkaudesta urheiluun ja erityisesti jalkapalloon — Espanjassa jalkapallo on nimittäin paljon muutakin kuin pelkkää urheilua. Toisinaan se sekoittuu jopa kulttuuriin ja politiikkaan monella eri tasolla, josta eräs selkeimpiä esimerkkejä on juurikin Barcelonan ja Real Madridin välinen kontrasti. Vaikka El Clasico on kahden modernin ja kosmopoliittisen espanjalaiskaupungin välinen mittelö, on niiden vastakkainasettelu kontrasteja täynnä.

Sen lisäksi että Barcelonan ja Madridin välillä on reilut 600 kilometriä etäisyyttä, on kaupunkien jalkapallojoukkueiden välillä suuri kuilu. Barcelonan jalkapallojoukkue on katalonialaisen identiteetin ykkössymboli ja ylpeyden aihe, siinä missä Real Madridin katsotaan edustavan Espanjan kruunua ja perinteisiä nationalistisia arvoja. Ei ole siis mikään ihme, että El Clasico herättää niin voimakkaita ja syviä tuntemuksia jalkapalloa seuraavien keskuudessa.

Kuva: Pixabay

Tilastoissa molemmat joukkueet vahvoilla

Ei ole epäilystäkään siitä, etteivätkö Barcelona ja Real Madrid olisi 2000-luvulla La Ligan kiistattomia ykkösjoukkueita ja jopa maailmanlaajuisesti parhaimmistoa. Jotain kertoo myös se, että Forbesin listoilla sekä Barca että Madrid lukeutuvat maailman Top 10 -arvostetuimpien urheilujoukkueiden joukkoon ja se, että niiden riveistä löytyy maailman kovapalkkaisimpia pelaajia.

Sekä Barcelonan että Real Madridin ottelut kiinnostavat suunnattomasti myös vedonlyönnin harrastajia ympäri maailmaa, ja etenkin kun nämä kaksi joukkuetta kohtaavat kentällä toisensa, käy online vedonlyönti aivan erityisen kuumana. Joukkueiden menestymiseen on kova luotto, joka pohjautuu tasaisen vakuuttaviin suorituksiin kuluneiden vuosikymmenten aikana. Ne ovat keskenään napanneet Espanjan La Ligan mestaruuden peräti 16 kertaa vuodesta 2000 lähtien. Mielipiteitä jakaa kuitenkin iänikuinen kysymys siitä, kumpi on parempi: Real Madrid vai Barcelona? Monelta jalkapallofanilta löytyy tähän suoralta kädeltä oma mielipide. Todellisuudessa tähän ei ole yksiselitteistä vastausta, sillä molemmat joukkueet ovat osoittaneet vuosien mittaan mahtinsa ja kummastakin löytyy uniikkeja vahvuuksia.

Barcalla ja Real Madridilla omat vahvuutensa

Tilastoja tarkasteltaessa saadaan kuitenkin hiukan tarkempaa tietoa siitä, kuinka joukkueet ovat suoriutuneet vuosien saatossa. Real Madrid on voittanut Mestarien liigan viidesti ja Barcelona neljästi, joten ero on täpärä. Barcelona on kuitenkin voittanut La Ligan mestaruuden neljä kertaa useammin ja Espanjan Cupin kaksi kertaa useammin arkkiviholliseensa verrattuna. Barcelona on puolestaan tilastollisesti pärjännyt paremmin Espanjan kansallisissa turnauksissa, mutta mitä kansainvälisin otteluihin tulee, on Real Madridilla hallussaan enemmän voittoja.

Tilastot eivät nimeä selkeästi jompaa kumpaa joukkuetta paremmaksi, vaan se riippuu pitkälti siitä, miltä kantilta asiaa katsoo. Kuten aiemmin jo todettiin, on sula mahdottomuus vastata yksiselitteisesti kysymykseen siitä, onko Real Madrid vai Barcelona joukkueena parempi. Molemmilla on takanaan valtava ja erittäin vannoutunut fanikunta, joka puolustaa oman suosikkinsa kunniaa. Kaikki lienevät kuitenkin yhtä mieltä siitä, että El Clasicon molemmat osapuolet ovat kiistatta ansainneet paikkansa maailman parhaiden jalkapallojoukkueiden joukossa.

Liity keskustelemaan vedonlyönnistä:

Urheiluvedot FB-ryhmä
Telegram
Discord