Tanska ja Italia etenivät kahdeksan parhaan joukkoon

schedule 27 kesäkuun 2021 - 01:06
person Niklas Sallinen

Jalkapallon EM-kisojen neljännesvälierät käynnistyivät lauantaina kahdella pelillä. Ensimmäisessä pelissä Wales ja Tanska kohtasivat Amsterdamissa. Tanska sai pelin alla huonoja uutisia, kun Yussuf Poulsen oli sivussa loukkaantumisen vuoksi. Häntä tuli korvaamaan Kasper Dolberg, jolla oli alla vain 31. minuuttia koko turnauksessa. Ennen puolta tuntia Dolberg kuitenkin osoitti kykynsä, kun Nicen mies tykitti pallon oikeaan alakulmaan aivan boksin reunalta. Hetkeä myöhemmin Dolbergilla oli jälleen uusi tilanne maalin edessä, mutta Walesin puolustus selvitti tilanteen.

Toista puoliaikaa oli ehtinyt kulua vain kolme minuuttia, kun Walesin Neco Williamsin surkea purku päätyi suoraan Dolbergin jalkaan. Hyökkääjä iski illan toisensa ja samalla hautasi Walesin haaveet jatkopaikasta. Tanskalla oli pelin edetessä paikkoja, mutta kolmatta osumaa odotettiin aina loppuminuuteille. Mathias Jensenin hyvä puolenvaihto löysi upean pelin pelanneen Joakim Maehlen. Puolustaja taiteili itsensä puolustajan ohitse ja ampui pallon oikeaan yläkulmaan. Tästä vajaa pari minuuttia ja Walesin Harry Wilson lensi hyvin kyseenalaisen tilanteen jälkeen pihalle. Martin Braithwaite namutteli vielä Tanskalle neljännen osuman lisäajan neljännellä minuutilla. Tanska kohtaa seuraavalla kierroksella Hollanti – Tshekki pelin voittajan.

Myöhemmässä kamppailussa kohtasivat vahva ennakkosuosikki Italia ja Itävalta. Italia piti peliä avauspuolikkaan hyvin hallussa, mutta Ciro Immobilen tolppalaukausta lukuunottamatta ei käynyt lähellä maalia. Ensimmäisenä pallon verkkoon sai yllättäen Itävalta, kun David Alaban puskusta Marko Arnautovic ohjasi pallon yläriman kautta Italian maaliin. Arnautovic oli kuitenkin tilanteessa hieman paitsiossa ja maali lopulta hylättiin. Pelin edetessä Itävalta pääsi kokoajan kamppailuun enemmän ja enemmän mukaan. Lopulta edettiin jatkoajalle 0-0 tilanteessa.

Italian sankariksi nousi lopulta vaihdosta tullut Federico Chiesa, joka Leonardo Spinazzolan hyvästä syötöstä vei Itävallan alakerran kahville ja tykitti pallon ohi Daniel Bachmannin. Italia iski vielä jatkoajan avauspuolikkaalla toistamiseen, kun Francesco Acerbi sai jatkettua palloa maasta Matteo Pessinalle. Atalantan keskikenttä tykitti sydämensä kyllyydestä ja hautasi pallon oikeaan alakulmaan maalin läheltä. Itävalta tuli kuitenkin vielä peliin mukaan viisi minuuttia ennen loppua, kun Louis Schaub antoi kulman ja Sasa Kalajdzic ohjasi hyvällä puskulla pallon Italian verkkoon. Chiesalla oli vielä mahdollisuus toiseen osumaan aivan lopussa, mutta hävisi puolustajalle juoksukilpailussa. Voitolla Italia jatkaa kahdeksan parhaan joukkoon ja kohtaa Belgia – Portugali pelin voittajan.

Kuva: Twitter (EURO 2020)