Ranska kärsi shokkitappion Sveitsille – Espanja taisteli voiton Kroatiasta

schedule 29 kesäkuun 2021 - 01:47
person Niklas Sallinen

Maanantai-ilta tarjosi kaksi mahtavaa neljännesvälierää. Molemmissa peleissä mentiin jatkoajalle ja myöhemmässä aina rankkareille asti.

Aikaisemmassa pelissä kohtasivat Kroatia ja Espanja. Espanja piti palloa hyvin, mutta avausosuma meni Kroatian nimiin. Pedri antoi miltei puolesta kentästä syötön Unai Simonille, jonka surkeasta haltuunotosta pallo päätyi omaan maaliin. Kroatia sai tästä osumasta virtaa, mutta Espanja ehti vielä tasoittaa ennen puoliaikaa. Dominik Livakovicin torjunnasta pallo kimposi Pablo Sarabialle, joka laukoi pallon verkkoon Livakovicin pään kautta.

Toisella puolikkaalla Espanja lisäsi vauhtia ja iskikin toistamiseen ennenkuin tunti tuli täyteen. Ferran Torresin keskitys löysi Cesar Azpilicuetan, joka puski Espanjan toisen maalin. Reilu parikymmentä minuuttia ennen loppua kentälle pääsi turnauksessa ensimmäisiä minuutteja pelaava Mislav Orsic, joka oli lopulta isossa roolissa. Espanja kuitenkin iski vielä ensin, kun Pau Torresin pitkä avaus löysi juoksun tehneen Ferran Torresin. Kroatian puolustus hölmöili ja Torres sijoitti pallon takakulmaan. Espanja näytti menevän pelissä menojaan, mutta viisi minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä alkoi tapahtua. Luka Modric teki nousun boksiin pallon kanssa ja pisti pallon keskelle. Pallo pomppi pelaajalta toiselle ja lopulta hetki sitten kentälle tullut Orsic pisti pallon viivan ylitse. Lisäajan lopulla Orsic oli jälleen osallisena, kun laituri keskitti pallon Mario Pasalicille. Atalantan miehellä oli aivan liian paljon tilaa ja puskikin Kroatian aivan viime hetkillä tasoihin.

Jatkoajalla Kroatia pysyi kymmenen minuuttia pelissä mukana, mutta sitten Espanja iski. Dani Olmo keskitti pallon Alvaro Moratalle, joka tykitti vasempaan yläkulmaan turnauksen toisen maalinsa. Tästä ehti vierähtää vain muutama minuutti, kun vastahyökkäyksestä Olmo tarjoili jälleen palloa boksiin. Nyt vastaanottajana oli Mikel Oyarzabal, joka sijoitti keskityksestä pallon vasempaan alakulmaan. Kroatia ei tästä enää pystynyt nousemaan ja Espanja otti ansaitun voiton.

Myöhemmässä pelissä kohtasivat hallitseva maailmanmestari Ranska ja Sveitsi. Ranskalla oli pelin alla isoja kysymysmerkkejä loukkaantumisten vuoksi ja Sveitsi hyödynsikin nopeasti alakerran heikkoutta. Peliä oli ehditty pelata vain vartti, kun Steven Zuber antoi keskityksen Haris Seferovicille jonka pusku yllätti Ranskan maalilla pelanneen Hugo Lloriksen. Ranska loi vielä tilanteita avauspuolikkaalla, mutta puoliajalle edettiin Sveitsin 1-0 johdossa.

Sveitsin synkkä hetki tapahtui kuuden minuutin aikana, kun ensiksi Ricardo Rodriguez missasi rankkarin ja tämän jälkeen Ranska iski kahdesti. Karim Benzema oli molempien maalien tekijä ja varsinkin toinen osuma näytti mihin yksilötaidoltaan joukkue todella voi pystyä. Ranska tuplasi vielä johtonsa vartti ennen loppua, kun Paul Pogban hieno kaukolaukaus yllätti Yann Sommerin. Sveitsi ei kuitenkaan luovuttanut ja kymmenen minuuttia ennen loppua Seferovic iski toistamiseen. Nyt keskittäjänä toimi vaihdosta tullut Kevin Mbabu. Juuri ennen täyttä aikaa Sveitsi riisti pallon omalla puoliskollaan. Pallo pelattiin Granit Xhakalle, joka jatkoi pallon Mario Gavranovicille. Hyökkääjä hyödynsi paikkansa ja laukoi pallon vasempaan alakulmaan tasoittaen pelin. Ranska kävi vielä aivan loppusekunneilla lähellä voittoa, kun Kingsley Coman laukoi pallon ylärimaan. Jatkoaika oli kuitenkin lopulta tämänkin pelin kohtalo.

Jatkoajalla ei lisäosumia nähty, mutta kiistatta parhaat paikat olivat Ranskalla. Peli eteni aina rangaistuslaukauskilpailuun ja turnauksessa oli nähty erittäin kovalla prosentilla torjuntoja näistä. Rankkareiden laatu oli kuitenkin erittäin kovaa ja lopulta vain Sommer pystyi torjumaan yhden. Viimeiseksi vetäjäksi jäi heikon turnauksen pelannut Mbappe, jonka vedon Sommer otti vasemmalta kiinni.

Sveitsi ja Espanja kohtaavat toisensa puolivälieräottelussa, joka pelataan ensi perjantaina 19:00 alkaen.

Kuva: Twitter (EURO 2020)