Italia on Euroopan mestari!

schedule 12 heinäkuun 2021 - 01:40
person Niklas Sallinen

Italia ja Englanti kohtasivat sunnuntai-iltana Jalkapallon EM-kisojen finaalissa Wembleyllä. Peli sai räjähtävän alun, kun vain parin minuutin jälkeen verkko heilui. Englanti mursi Italian prässin ja Luke Shaw levitti pallon Kieran Trippierille. Oikea laitapakki eteni aina boksin reunalle, josta lähetti keskityksen takatolpalle. Giovanni Di Lorenzolla oli jo toinen mies merkattavana ja Shaw pääsi pistämään vapasti pallon vasempaan alakulmaan Gianluigi Donnarumman ohi. Tämä jäi Englannin ainoaksi vedoksi koko avauspuolikkaalla ja Italiakaan ei päässyt tolppaa hipovaa laukasta lähemmäksi maalia.

Toisella puoliskolla Englanti jatkoi pallon antamista Italialle ja tunnin kohdalla Englanti oli erittäin pahassa jamassa. Italia tasoittikin pelin reilu parikymmentä minuuttia ennen loppua. Kulmatilanteesta pallo pomppi ensiksi tolppaan ja tämän jälkeen Leonardo Bonuccilla oli helppo työ tökätä pallo tyhjiin. Paras paikka tämän jälkeen oli Italialla, kun Bonuccin pitkä avaus löysi juoksun tehneen Domenico Berardin. Hyökkääjän veto kuitenkin lensi maalin ylitse. Bukayo Saka oli vielä karkaamassa läpi aivan loppuhetkillä, mutta Giorgio Chiellini repäisi 19-vuotiaan paidasta kentän pintaan keltaisen arvoisesti. Jatkoajalle edettiin 1-1 tilanteessa.

Jatkoaikakin oli lopulta maaliton vaikka molemmissa päissä nähtiin tilanteita. Paha tilanne nähtiin kuitenkin viisi minuuttia ennen täyttä aikaa, kun Jorginho tallasi rumasti Jack Grealishin jalan päälle. Jorginho kuitenkin selvisi tilanteesta pelkällä keltaisella.

Rankkareilla Englanti otti nopeasti johdon, kun Harry Kane ja Harry Maguire molemmat upottivat hyvät rankkarit. Italialta taas Domenico Berardi onnistui, mutta Andrea Belottin yrityksen Pickford otti kiinni. Bonucci tasoitti rankkarit ja tämän jälkeen Englannin peli suli käsiin. Aivan loppuminuuteilla vaihdosta tulleet Marcus Rashford ja Jadon Sancho epäonnistuivat molemmat, kun taas Federico Bernardeschi vei Italian johtoon. Italian mestaruus oli Jorginhon käsissä, mutta Pickford otti hyvällä pelastuksella vasemmalle suunnatun vedon kiinni. Ratkaisevaa pilkkua tuli vetämään Englannille Saka ja kahden edellisen vetäjän tapaan epäonnistui.

Italia voitti rankkarit lukemin 3-2 ja 53 vuoden tauon jälkeen nosti jälleen EM-pokaalia. Englannin osalta rankkareihin liittyvä kirous jatkuu ja tappio oli kotiyleisölle todellinen pettymys.

Kuva: Twitter (EURO 2020)