Englanti kaatoi Saksan – Ukraina taisteli voiton Ruotsista

schedule 30 kesäkuun 2021 - 01:22
person Niklas Sallinen

Neljännesvälierät saatiin päätökseen tiistaina. Jälleen tarjolla oli kaksi erittäin viihdyttävää kamppailua.

Illan ensimmäisessä kohtasivat Englanti ja Saksa. Pelistä odotettiin vähämaalista, mutta tilanteita pelistä ei puuttunut. Avauspuolikkaan ensimmäinen huipputilanne nähtiin, kun Raheem Sterling laukoi vartin kohdalla kaukaa ja Manuel Neuer joutui venymään huippupelastukseen. Puolen tunnin kohdalla Kai Havertz tykitti suoraan ilmasta kovan laukauksen, mutta Jordan Pickford sai näppinsä väliin Englannin maalilla. Aivan avauspuolikkaan lopussa Harry Kanella oli vielä hyvä paikka, mutta heikon kosketuksen takia Mats Hummels sai tilanteen pelastettua.

Avausmaalia jouduttiin odottamaan aina 75. minuutille asti. Luke Shaw loi itselleen tilaa laidalla hyvällä liikkeellä ja lähetti maata pitkin keskityksen. Sterling oli ensimmäisenä paikalla ja ohjasi kisojen kolmannen osumansa. Saksa pääsi omaan huippupaikkaansa vain viisi minuuttia myöhemmin, kun Thomas Muller pääsi yksin maalivahdin kanssa. 31-vuotias hyökkäjä kuitenkin laukoi pallon juuri tolpan vierestä ohi. Englanti hyödynsi tästä viisi minuuttia myöhemmin jälleen huippupaikan, kun vaihdosta tullut Jack Grealish löysi maalin edestä Harry Kanen. Tottenhamin hyökkäjä puski pallon maaliin ja teki kisojen ensimmäisen osumansa. Saksa oli tässä kohtaa lyöty eikä todellisia huippupaikkoja enää nähty.

Myöhemmässä pelissä kohtasivat Ruotsi ja Ukraina. Toisin kuin edellisessä pelissä avauspuolikas tarjosi useammankin osuman. Avausmaalista vastasi Ukraina, kun Manchester Cityn Oleksandr Zinchenkon kova veto yllätti Robin Olsenin. Ruotsi kiipesi vielä tasoihin ennen puoliaikaa, kun Emil Forsbergin veto vaihtoi suuntaa Illia Zabarnyista. Georgi Bushchan ei ehtinyt reagoida ajoissa ja pallo lensi vasempaan yläkulmaan.

Toisella puoliajalla ei maaleja nähty, mutta tolpat kolisivat senkin edestä. Ensiksi 55. minuutin kohdalla Sergiy Sydorchukin oikealle tähdätty kuti lensi oikeasta tolpasta pihalle. Heti tätä seuranneesta Ruotsin hyökkäyksestä Forsberg haki illan toistaan sijoituksella oikeaan alakulmaan, mutta tolppa kolisi jälleen. Parikymmentä minuuttia myöhemmin Forsberg oli jälleen samalla tontilla, mutta nyt veto osui ylärimaan. Jatkoajalle edettiin 1-1 tilanteessa.

Jatkoajalla pelaajat kokivat kovia, mutta vakavin tilanne nähtiin Marcus Danielsonin ja Viktor Tsygankovin välillä. Danielson liukui taklaukseen holtittomasti ja osui palloon ensimmäisenä. Jalka oli kuitenkin liian korkealla ja jatkotilanteesta osui erittäin pahasti Tsygankovin polveen. VAR tarkastuksen jälkeen Danielsonille tuomittiin ansaitusti punainen kortti ja Ruotsi joutui alivoimalle. Ukraina otti tässä kohtaa selvän hallinnan pelistä ja siirtyikin johtoon juuri pelin loppuminuuteilla. Erittäin hyvän pelin pelannut Zinchenko lähetti keskityksen boksiin ja turnauksen avausminuuttejaan pelannut Artem Dovbyk puski pallon verkkoon.

Voitoilla Englanti ja Ukraina etenivät jatkoon ja kohtaavat toisensa lauantaina 22:00 alkavassa puolivälierässä.

Kuva: Twitter (EURO 2020)