Kommentti: Mitä kaikkea Bundesliigan paluu meille opetti?

schedule 17 toukokuun 2020 - 09:50
person Marko Ollonqvist

Urheilun ystäviä hemmoteltiin lauantaina, kun pitkän odotuksen päätteeksi huippu-urheilu palasi ruutuun, mutta mitä kaikkea Bundesliigan paluu meille opetti?

Ilmassa on edelleen paljon kysymysmerkkejä siitä, olisiko kaikki urheilu- ja liigakaudet tullut vain yksinkertaisesti päättää tämän meneillään olevan koronaviruspandemian vuoksi, mutta ei niistä sen enempää.

Sen sijaan takerrumme siihen, mitä kaikkea Bundesliigan paluu meille opetti.

Tuuletukset

On tietyllä tapaa koomista, että pelaajia kehotetaan pitämään etäisyyttä toisiinsa maalien jälkeisissä tuuletuksissa, kun samaan aikaan kentällä pelataan yli 90 minuuttia kontaktilajia nimeltä jalkapallo, mutta niin tai näin – social distancing pätee siis tässä asiassa.

Bundesliigassa nähtiin lauantain aikana 16 maalia ja pelaajat tuulettivat maalejaan kekseliäillä tavalla. Samalla vastaan tuli kuitenkin ilmiö siitä, miten haastavaa niin sanotusti selkärangasta tulevien asioiden muuttaminen eli uuteen normaaliin siirtyminen meille ihmisille on: kun Hertha Berlinin Vedad Ibisevic puski joukkueensa 2-0-johtomaalin ex-seuransa Hoffenheimin verkkoon, tuuletti hän osumaa joukkuekavereidensa kanssa melkoisen riehakkaasti.

Tuon Ibisevicin iskemän jälkeisten tuuletusten aikana yksi Herthan pelaajista kuitenkin hoksasi tulla kehottamaan joukkuekavereitaan erilleen ja sen myös pelaajat tekivät mukisematta, jopa hieman nolostuneen näköisinä.

Loukkaantumiset

Pelaajien terveys on ollut suuri puheenaihe lajin kuin lajin ympärillä, eikä kyse ole pelkästään koronaviruksesta.

Kun huippuunsa viritetyt urheilijat ovat sivussa lajiharjoittelun ja itse otteluiden parista useamman kuukauden, minkä jälkeen heidät laitetaan noin viikon harjoittelulla pelaamaan mestaruuden ja muiden sarjasijoitusten kannalta elintärkeitä pelejä, loukkaantumisriski on todella korkealla.

Tästä saatiin esimerkkejä myös heti Bundesliigan paluun yhteydessä.

Esimerkiksi Dortmund joutui penkittämään tähtipelaajansa Jadon Sanchon ottelun alla, kun tälle ilmaantui ongelmia pohkeensa kanssa. Sen piti tarjota mahdollisuus 17-vuotiaalle yhdysvaltalaiselle, Giovanni Reynalle, mutta hän loukkaantui ottelun alla tapahtuneiden lämmittelyjen aikana.

Sancho puolestaan tuotiin ottelun lopussa kentälle, kun kerran maalinteossa onnistunut ja yhden maalin alustanut Thorgan Hazard loukkaantui.

Lisäksi Dortmundilta olivat jo ennestään sivussa kokoonpanosta keskikenttäpelaajat Axel Witsel ja Emre Can, jotka kärsivät molemmat harjoituksissa ilmaantuneista lihaksistollisista ongelmista.

Luvassa on siis suurella todennäköisyydellä huomattavasti tavallista enemmän loukkaantumisia, joihin seurojen on varauduttava ja samaan aikaan sitä pelataan isoista asioista. Pelaajavaihtojen kasvattaminen kolmesta viiteen osoittautuikin välittömästi todella fiksuksi ratkaisuksi ja 12 pelanneesta joukkueesta kolme käytti nuo kaikki vaihdot lauantain kierroksella.

Urheilu ilman faneja

Mitä on absoluuttinen huippu-urheilu ilman faneja?

Ainakin se on melkoisen kaukana siitä urheilun nostattamasta hurmiosta: on melkoisen omituista katsoa, kun joukkueet ja pelaajat pelaavat kentällä todella isoista asioista ja samaan aikaan katsomoissa ei ole ainoatakaan fania hurraamassa omilleen. On myös varsin erikoista kuulla kaikki pelin äänet, valmentajien ohjeet ja niin edelleen.

Urheilu ilman faneja on melkoisen karua, vaikka sitä esimerkiksi Suomessa koetaan valtaosassa urheilusarjoista ihan ilman mitään erillistä kriisiä. Fanit kuuluvat urheilutapahtumiin, ja kun he ovat poissa, iso osa urheilusta on myös kateissa. Samaan aikaan meidän on kuitenkin totuttava tähän, sillä on jopa todennäköistä, että tilanne tulee jatkumaan pitkään tällaisena.

Pelaajat onneksi ottivat esimerkiksi Dortmundissa fanit upealla tavalla huomioon, kun he kävivät kiittelemässä konreettisesti niin sanottua Dortmundin faniseinää, joka normaalisti muodostuu ihan aidosti faneista – ei tyhjistä penkkiriveistä. Tämä oli upea pelaajilta faneja kohtaan, joskin samaan aikaan hieman surullinen näky.

Vaihtopelaajat katsomossa

On melkoisen omituinen fiilis, kun katsot ottelua televisiosta ja katsomot ovat tyhjinä, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

Nämä poikkeukset ovat vaihtopelaajia, jotka esimerkiksi Dortmund-Schalke-ottelussa istuivat katsomon puolella, omilla penkeillään ja etäällä toinen toisistaan. Eikä siinä vielä kaikki – heillä oli myös kasvosuojat kasvoillaan, joka niin ikään on hieman absurdin tuntuista, kun ajatellaan, että pian he saattavat kirmata kentällä 21 muun pelaajan tavoin – ilman mitään suojaa.

Omituista oli myös nähdä esimerkiksi joukkueiden valmentajien antamia haastatteluita, kun mikrofonit oli peitetty muovein ja etäisyydet haastattelijoiden ja valmentajien välillä olivat vähintään kaksi metriä. Osa valmentajista käytti maskeja myös pelaajille keskustellessaan, otteluiden aikana.

Marko Ollonqvist
Toronto

KATSO MYÖS:
Kaikki Liigan pelaajasiirrot kaudelle 2020-21!

Liity keskustelemaan vedonlyönnistä:

Urheiluvedot FB-ryhmä
Telegram
Discord