Aleksander Barkovin treidillä spekuloidaan nyt NY Postin toimesta, perustuen muun muassa Florida Panthersin haluihin karsia kulujaan.

Mitä nyt ihmettä? NY Post spekuloi Aleksander Barkovin treidillä

New York Post spekuloi Aleksander Barkovin treidillä: olemmeko saavuttaneet pisteen, jossa toimittajien täytyy keksiä kaikenlaista sisältöä?

Koronaviruspandemia on asettanut urheilutoimittajat haastavaan tilanteeseen, kuten lähestulkoon jokaisen muunkin ihmisen tällä planeetalla.

Lukijamäärät täytyy pyrkiä pitämään entisellään ja samaan aikaan tarjolla on lähes poikkeuksetta enemmän tai vähemmän koronavirukseen liittyvää uutissisältöä, kun koko urheilumaailma on seis.

New York Postin toimittaja Larry Brooks on aina jakanut mielipiteet voimakkaasti kahtia ja niin hän tekee nytkin: hän nimittäin nosti esille Aleksander Barkovin päätymisen kaupattavaksi ja spekuloi nimenomaan suomalaistähden siirrolla New York Rangersiin, joskin hän vastasi lukijan kysymykseen, joka kuului seuraavasti: “Olen kuullut juttuja, joiden mukaan Florida Panthers haluaa tehdä muutoksia ja leikata palkkakulujaan. Onko mahdollista, että Barkov olisi tarjolla?”

Tähän kysymykseen Brooks vastasi seuraavasti:

– Otetaan nyt huomioon, että Barkovilla on mahdollisuus olla vapaa agentti vuonna 2022. Lisäksi hänen siirron estävä pykälä astuu voimaan 1. heinäkuuta ja kaudelle 2021-22 hänellä on osittainen siirron estävä pykälä. Jos hän olisi valmis luopumaan tuosta siirron estävästä pykälästään ja Panthers alkaisi kaupitella häntä, merkitsisin siirron estävän pykälän omaavien Mika Zibanejadin, Artemi Panarinin ja Chris Kreiderin lisäksi Adam Foxin ja Kaapo Kakon koskemattomiksi pelaajiksi.

Jos Panthers todella pyrkii leikkaamaan palkkakulujaan, siinä kohtaa Barkovin kauppaaminen ei kuulosta täysin utopialta, vaikkakin hyvin epätodennäköiseltä.

Seuraavassa teemme katsauksen siihen, miksi Barkovin treidi voisi teoriassa olla mahdollista ja miksi se samaan aikaan kuulostaa täydelliseltä hölynpölyltä.

Miksi Panthers kauppaisi Barkovin?

Aleksander Barkovin nykyinen sopimus on todella edullinen. Suomalaissentteri on yksi NHL:n parhaista keskushyökkääjistä, parhaista kahden suunnan pelaajista ja siitä huolimatta hänen vuotuinen cap hit on ainoastaan 5,9 miljoonaa dollaria, joka on nykymarkkinoilla naurettavan edullinen.

Vaan miten on sen seuraavan sopimuksen laita?

Mitä todennäköisimmin Florida Panthersin on tuplattava Barkovin nykyiset tienestit, tai vähintäänkin vietävä ne 10 miljoonan dollarin tuntumaan vuodessa. Puheita Panthersin palkkakuluista ja niiden leikkaamisesta on ollut ilmassa jo pidempään, joten onko seurasta tarjoamaan tällaista palkkaa suomalaistähdelleen?

[vihjeet]

Huomioon tulee ottaa myös se seikka, että seura on selviytynyt Barkovin aikakaudella ainoastaan kerran pudotuspeleihin. Onko se Barkovin vika? Ei tokikaan, mutta nykyisillä panostuksilla ja entistä kovemmalla tulevalla palkalla menestystä olisi pakko alkaa tulemaan. Muutoin Floridan suunnalla täytyy alkaa miettiä pakan räjäyttämistä.

Kuten Brooks sanoi vastauksessaan, Barkovilla ei ole vielä siirron estävää pykälää, mutta hyvin pian on ja siihen perään hänellä on viimeisenä sopimusvuotenaan modifioitu siirron estävä pykälä. Mikäli hän ei ole valmis luopumaan pykälästään ensi kaudella tai viimeisenä sopimusvuotena Barkovin listalla olevista seuroista ei löytyisi kauppakumppania, Barkov kontrolloisi täysin omaa kohtaloaan aina kesään 2022 saakka. Siinä kohtaa hän saisi itse valita, haluaako hän vaihtaa maisemaa ja kaiken kukkuraksi Panthers menettäisi arvokkaimman vaihtokappaleensa ilmaiseksi, jos Barkov päättäisi suunnata vapaiden pelaajamarkkinoiden kautta uuteen seuraan.

Mikäli siis Panthers aidosti pohtii budjetin kautta nykytilannettaan, treidi on mahdollinen, joskin sen pitäisi tapahtua jo aivan lähiaikoina.

Miksi Panthers ei kauppaa Barkovia?

Jos sinulla on yksi NHL:n parhaista pelaajista käsissäsi, miksi luopuisit hänestä?

Omituisempiakin ratkaisuja on kenties nähty, mutta miksi ihmeessä yksikään tosissaan menestystä hamuava NHL-seura kauppaisi yhden liigan suurimmista tähdistä, jolla on ikää vasta 24 vuotta ja hän on siitä huolimatta jo pelannut 479 runkosarjaottelua sekä tehnyt niissä tehot 155+252=407?

Kun sinulla on käsissäsi näin valmis paketti, joka on samaan aikaan sekä nuori että kokenut ja jolla on parhaat pelivuodet vasta edessäpäin, olisi totaalisen idioottimaista luopua tällaisesta pelaajasta.

Onkin vaikea nähdä, että Panthers lähtisi kauppaamaan parasta pelaajaansa, vaikka seurassa sitten todettaisiinkin, että isoja muutoksia on tehtävä. Barkov nimittäin lukeutuu niihin pelaajiin, joiden ympärille menestyvät NHL-joukkueet rakennetaan; eiköhän siis lähtijöiden listalla ole ihan jotain muita nimiä kuin Barkov.

Jos Panthers ei ajaudu tilanteeseen, jossa sen on yksinkertaisesti pakko kaupata Barkov syystä, että A: Seura on pakotettu karsimaan kulujaan raa’alla kädellä tai B: Käy ilmi, ettei Barkov aio allekirjoittaa jatkosopimusta, hänen kauppaaminen tuntuu totaalisen mahdottomalta ajatukselta.

Marko Ollonqvist
Toronto

SEURAA KORONAVIRUKSEN VAIKUTUKSIA URHEILUUN TÄÄLTÄ:
UV seuraa: Näin koronavirus vaikuttaa urheiluun!

Liity keskustelemaan vedonlyönnistä:

Urheiluvedot FB-ryhmä
Telegram
Discord