Miksi NHL-pelaajat haluavat “väkisin” pelata kauden loppuun ja vasta syksyllä?

schedule 18 maaliskuun 2020 - 10:24
person Marko Ollonqvist

NHL-pelaajat haluavat ehdottomasti pelata kauden 2019-2020 loppuun, mutta miksi? Kaikki liittyy rahastoon nimeltä escrow.

Useat pohjoisamerikkalaismediat ovat olleet yhteyksissä NHL-pelaajiin. Sitä kautta on käynyt ilmi, että pelin suurimmat tähdet ovat keskustelleet NHL-kauden 2019-2020 kohtalosta esimerkiksi erilaisissa ryhmäviestiketjuissa.

Näissä keskusteluissa pelaajilla on ollut yksi yhteinen tahto: koronaviruksen keskeyttämä kausi halutaan pelata loppuun ja nimenomaan elo-syyskuun aikana.

Moni varmasti miettii: miksi pelaajilla on niin kova tahto jatkaa kautta ja venyttää sen uudelleenkäynnistäminen 5-6 kuukauden päähän siitä hetkestä, kun kausi keskeytettiin? Eihän tauon tarkoituksenmukainen venyttäminen ei palvele itse peliä millään tasolla, sillä kauden jatkaminen puoli vuotta sen keskeyttämisen jälkeen on kuin aloittaisi uuden kauden?!

Ei palvelekaan, mutta syitä tähän venyttämiseen on yksi: pelaajien palkka ja tässä kohtaa NHL:n escrow-rahasto.

Jokaisen NHL-kauden alla pelaajien sen vuoden palkasta osa pidätetään ja laitetaan kyseiseen rahastoon. Tämä tehdään siitä syystä, että mikäli käynnistyvän kauden tulonjako ei mene NHL:n tekemän tuloksen perusteella 50-50 pelaajien ja seuraomistajien välillä, tasapainotetaan tilanne escrow-rahaston kautta.

Jos siis NHL:n kauden tulos ei ole riittävän hyvä tämän 50-50-asetelman luomiseen, ottavat omistajat tarvittavat varat tähän asetelmaan päästäkseen escrow-rahastosta; toisin sanoen pelaajat joutuvat maksumiehiksi tilanteen tasapainottaakseen eli heillä jää osa palkastaan saamatta.

Kun nyt mietitään tätä koronaviruksen aiheuttamaa kauden keskeytystä, jää NHL:ltä merkittävä määrä tuloja saamatta, mikäli kautta ei pelata loppuun: tällä hetkellä runkosarjaa on pelaamatta vielä 189 ottelua – puhumattakaan tulevista pudotuspeleistä.

Ei siis ole ihme, että pelaajat haluavat jatkaa kautta.

Mutta miksi sitten vasta elo-syyskuun aikana, eikä heti siinä vaiheessa, kun Yhdysvaltain tautiviraston kahdeksan viikon suositus yli 50 henkilön yleisötapahtumien perumisesta näillä näkymin päättyy? Miksi ei siis 10. toukokuuta alkaen, jolloin tuo kahdeksan viikkoa tulee täyteen?

Paino tässä kohtaa on sanaparilla “näillä näkymin”.

Siitä, että koronaviruspandemia olisi talttunut toukokuun alkuun mennessä niissä määrin, että myös katsojat voitaisiin päästää paikan päälle katsomaan pelejä, ei ole mitään takeita. Toki tilanne saattaa olla sama edelleen myös elo-syyskuussa, mutta todennäköisyydet sille, että koronavirus on oikeasti silloin hallinnassa riittävissä määrin yleisön päästämiselle halleihin, ovat paljon korkeammat; mitä pidempään aikaa kuluu, sitä parempi.

Luonnollisesti pelaajat siis haluavat katsojat katsomoihin: mikäli otteluihin ei voida myydä lippuja, NHL tekee valtavat tappiot ja se tarkoittaa liigan turvautumista escrow-rahastoon.

Marko Ollonqvist
Toronto

SEURAA KORONAVIRUKSEN VAIKUTUKSIA URHEILUUN TÄÄLTÄ:
UV seuraa: Näin koronavirus vaikuttaa urheiluun!

Liity keskustelemaan vedonlyönnistä:

Urheiluvedot FB-ryhmä
Telegram
Discord