NHL Draft 2004: Millainen olisi nykypäivän TOP 10? Pekka Rinteellä olisi kolme Stanley Cupia?

schedule 23 huhtikuun 2019 - 08:42
person Marko Ollonqvist

Urheiluvedot.com käy vuosi vuodelta läpi NHL:n varaustilaisuudet, vuodesta 2003 eteenpäin. Toisena vuorossa on NHL Draft 2004.

Tietenkin tässä voisi rullailla ajassa pidemmällekin taaksepäin ja käydä läpi myös aiempia NHL:n varaustilaisuuksia, mutta me päätimme vetää rajan vuoteen 2003 syystä, että valtaosa kyseisenä vuotena varatuista pelaajista pelaa edelleen.

Nyt hypätään vuoteen 2004.

Vuoden 2003 NHL Draftissa ykkösnimeksi nousi Alexander Ovechkin, joka päätyi Washington Capitalsiin. Hänen kanssaan kärkikolmikkoon nousivat Pittsburgh Penguinsin varaama Evgeni Malkin ja Chicago Blackhawksin varaama Cam Barker.

Vaan miltä kyseinen varaustilaisuus näyttäisi, jos varaukset päästäisiin suorittamaan nykypäivän tiedoilla kustakin pelaajasta?

Sen verran tulee tarkentaa, että tässä kohtaa huomioon ei oteta seurojen nykyhetken tarpeita, vaan pelaajat laitetaan puhtaasti niin sanottuun paremmuusjärjestykseen.

NHL Draft 2004: Alkuperäinen TOP 10

1. Alexander Ovechkin
2. Evgeni Malkin
3. Cam Barker
4. Andrew Ladd
5. Blake Wheeler
6. Al Montoya
7. Rostislav Olesz
8. Alexandre Picard
9. Ladislav Smid
10. Boris Valabik

NHL Draft 2004: Nykypäivän TOP 10

1. Washington Capitals: Alexander Ovechkin

Eittämättä myös Evgeni Malkinin nimi voisi olla tämän listan ykkösenä ja näin saattaisi hyvinkin olla, ellei Alexander Ovechkin olisi johdattanut joukkueensa kapteenina Washington Capitalsia keväällä 2018 Stanley Cup -voittajaksi; se nimittäin oli oleellinen erottava tekijä Ovechkinin ja Malkinin välillä ennen viime kautta.

Mutta Ovechkin ansaitsee tämän paikkansa. Hän on kenties kaikkien aikojen paras maalintekijä, mitä NHL:ssä on ikinä nähty. Tämän lisäksi hän on kaikkien aikojen tehokkain venäläispelaaja NHL:ssä, joten ykkössija kuuluu hänelle.

Kun edellä mainittuun lisätään se, millainen keulakuva hän on ollut Capitalsille jo vuosikausien ajan – Malkinista ei olisi koskaan samanlaiseksi kasvoksi – kuuluu hän eittämättä myös nykypäivänä Washington Capitalsiin varausnumerolla yksi.

2. Pittsburgh Penguins: Evgeni Malkin

Evgeni Malkin on ilman kahta sanaa yksi NHL:n parhaista pelaajista ja hän on ollut sitä jo vuosikausien ajan. Samaan aikaan äärimmäisen monipuolinen venäläissentteri on aivan liian aliarvostettu – pitkälti siksi, että hänen edessään seisoo Sidney Crosbyn kokoinen varjo – ja tästä kertoo muun muassa NHL:n päätös jättää hänet sarjan historian 100. parhaan pelaajan listan ulkopuolelle.

On tietenkin äärimmäisen kiehtovaa ajatella, millaista tuhoa kaksikko Ovechkin & Crosby olisi saanut aikaan tutkaparina Pittsburghissa, ja se ei olisi nykypäivän tiedoilla kaukana, sillä Malkin voisi joissain määrin olla myös vuoden 2004 NHL Draftin ykkönen.

Rahkeet Ovechkinin ohittamiseen eivät aivan kuitenkaan riitä, mutta kaiken oleellisen Malkinin merkityksestä Penguinsille kertoo se, että pennsylvanialaisseura tulee kauppaamaan häntä tuskin koskaan – ellei hän itse pyydä siirtoa toisaalle.

3. Chicago Blackhawks: Pekka Rinne

Kun mietitään Chicago Blackhawksin loiston vuosia 2010-luvun aikana – toisin sanoen kolmea voitettua Stanley Cupia – miettikääpä, miten ylivoimainen joukkue olisi ollut, jos seuran tolppien välissä olisi ollut yksi maailman parhaista maalivahdeista, ottamatta mitään Corey Crawfordilta pois.

Ja vaikka Pekka Rinteellä on ikää nyt jo 36 vuotta, ei hän ole vielä katoamassa NHL-kartalta ainakaan pariin vuoteen yhtikäs mihinkään. Ja miksi olisi? Rinne on edelleen yksi NHL:n parhaista maalivahdeista.

Rinne olisi kaiken kaikkiaan melkoinen helpotus Blackhawksille, sillä Crawford on yhden kovan iskun päässä uran loppumisesta, ja se saattaa tulla koska tahansa. Ja samalla Cam Barkerin kaltainen Draft-floppi muuttuisi melkoiseksi jackpotiksi.

Rinne varattiin vuonna 2004 NHL:ään numerolla 258.

4. Carolina Hurricanes: Blake Wheeler

Blake Wheeleristä on kehittynyt paitsi erinomainen kahden suunnan pelaaja, myös äärimmäisen vahva johtaja. Nykyisin Wheeler on kaiken kukkuraksi parhaimmillaan lähes 100 tehopisteen kaveri kaudessa.

Itse asiassa Wheeler kykenisi haastamaan myös Rinteen kolmannen varaussijan suhteen, mutta marginaalit kääntyvät niukasti kokeneen suomalaisvahdin eduksi – sekä joukkue- että henkilökohtaisten tilastojen ja saavutusten myötä.

Vaikka Hurricanesin tällä vuorolla varaama Andrew Ladd on luonut niin ikään hienon NHL-uran, joka on kattanut toistaiseksi lähes 1 000 runkosarjaottelua, on hän kärsinyt järisyttävän määrän loukkaantumisia viime vuosina, eikä siten enää kuuluisi Top 10:een.

5. Arizona Coyotes: Alexander Radulov

Alexander Radulov olisi voinut luoda yhden kaikkien aikojen NHL-urista venäläispelaajien osalta, mutta häneltä otti todella pitkään kypsyä ennen kaikkea ihmisenä: nykyisin hän on perheellinen mies, erittäin tehokas pelaaja ja äärimmäisen hyvä joukkuepelaaja.

Kun mietitään Arizona Coyotesia, joukkueella olisi eittämättä käyttöä Radulovin kaltaiselle kokeneelle maalintekijälle, jollainen joukkueelta enemmän tai vähemmän puuttuu nykyisestä joukkueestaan.

Radulov olisi siis melkoinen lottovoitto nuorelle ja vauhdilla eteenpäin tällä hetkellä menevälle kojoottilaumalle.

6. New York Rangers: David Krejci

David Krejcillä on ollut viime vuosina melkoisen paljon loukkaantumishuolia, mutta hän on edelleen äärimmäisen hyvä jääkiekkoilija, kuten hän osoitti päättyneen runkosarjan aikana: kokenut tshekkisentteri sivusi piste-ennätystään, tekemällä 81 otteluun tehot 20+53=73.

New York Rangers käytti vajaat 15 vuotta sitten tämän varausvuoron maalivahti Al Montoyaan – siis maalivahtiin, joka ei kyennyt koskaan saavuttamaan sitä tasoa, mitä häneltä jääkiekkopiireissä odotettiin; itse asiassa hän ei pelannut otteluakaan Rangersin maalilla.

Krejci olisi kokeneena pelaajana melkoisen hyvä lisä keskellä uudelleenrakennusprosessia olevalle manhattanilaisseuralle.

7. Florida Panthers: Mike Green

Kun Florida Panthersin edustajat kiipesivät NHL Draft -lauteille vuonna 2014, huudettiin seuran toimesta tshekkihyökkääjä Rostislav Oleszin nimi.

Nyt jo viimeiset kuusi kautta Euroopassa pelannut tshekki ei kuitenkaan koskaan onnistunut NHL-läpimurrossaan. Hän teki kohtalaisia pistemääriä, mutta ei noussut sellaiseen rooliin, mitä koko varaustilaisuuden seitsemäntenä nimenä huudettavalta pelaajalta sopii odottaa.

Mike Green sen sijaan olisi edelleen erinomainen lisä Panthersin takalinjoille, vaikka hän onkin kärsinyt viime vuosina loukkaantumisista. Parhaalla NHL-kaudellaan (2009-2010) peräti 76 tehopistettä takonut kanadalainen on edelleen ehjänä pysyessään jopa 50+ tehopisteen pelaaja ja äärimmäisen arvokas rightin kaveri.

8. Columbus Blue Jackets: Devan Dubnyk

Devan Dubnykin NHL-ura oli alusta alkaen nouseva, kunnes hänen pelissään tapahtui notkahdus kauden 2013-14 aikana, ja Edmonton Oilers päätti kaupata hänet muille maille. Hänestä tuli hetkellisesti NHL:n kiertolainen, kunnes erinomaiset otteet silloisen Arizona Coyotesin ykkösvahdin, Mike Smithin, takana veivät hänet Minnesotaan.

Sen jälkeen Dubnyk ei ole taakseen katsonut. Hän on ollut joukkueensa kantava voima, mistä kertoo muun muassa Vezina-ehdokkuus ja ylipäätään hänen saama arvostus yhtenä NHL:n eliittivahdeista.

Samalla hän tarjoaisi ratkaisun Columbus Blue Jacketsia uhkaavaan pulmaan: Sergei Bobrovsky on jättämässä ohiolaisseuran tulevan kesän aikana.

Blue Jackets varasi kahdeksannella vuorollaan, vuonna 2004, Alexandre Picardin, joka pelasi NHL:ssä viiden kauden aikana ainoastaan 67 ottelua ja osoittautui totaaliseksi flopiksi; meriitit eivät ole kovinkaan kaksiset edes Euroopasta, jossa hän on pelannut viimeiset seitsemän vuotta.

9. Anaheim Ducks: Johan Franzen

Edelleen Detroit Red Wingsin palkkalistoilla oleva, mutta käytännössä ottaen jo uransa vakavien aivotärähdysten jälkioireiden vuoksi lopettamaan joutunut, Johan Franzen oli aina äärimmäisen arvokas pelaaja joukkueelleen. Hän oli ennen kaikkea esimerkillinen kaveri, äärimmäisen ilkeä vastustaja, hän teki pisteitä ja pelasi fyysistä jääkiekkoa sekä oli myös johtaja.

Kyseessä olisi siis ollut melkoinen lisä Anaheim Ducksin pelaajistoon, ja mikäli kalifornialaisseurassa voitaisiin mennä ajassa taaksepäin, he ottaisivat Franzenin avosylin vastaan.

Ducks nimittäin käytti tuolloin varausvuoronsa tshekkipuolustaja Ladislav Smidiin, joka toki pelasi NHL:ssä yli 500 ottelua, mutta ei ollut missään nimessä 1. kierroksen varausvuoron arvoinen; kaiken kukkuraksi hän ei pelannut ainoatakaan ottelua Anaheimissa.

10. Winnipeg Jets: Mark Streit

Boris Valabik. Kolme kautta, 80 NHL-ottelua, seitsemän tehopistettä ja 210 jäähyminuuttia. Ai, että menikö silloisen Atlanta Thrashersin (nyk. Winnipeg Jets) varaus pahemman kerran metsään? No menihän se.

Valabikin sijaan tarjolla olisi ollut muun muassa Alexander Edleriä, Ryan Callahania, Brandon Dubinskya, Kris Versteegiä, Travis Zajacia ja nyt osuvaa valintaa – Mark Streitia.

Nyt jo uransa lopettanut Streit pelasi NHL:ssä puolustajan tontilla 786 runkosarjaottelua ja teki niissä 434 tehopistettä. Hän toimi pari kautta New York Islandersin kapteenina, ennen siirtoaan Philadelphia Flyersiin, ja oli erinomainen hyökkäävä puolustaja sekä johtaja.

Oi voi, minkälaisia nimiä tuolloin jäikään rannalle – kiitos Valabikin.

Marko Ollonqvist
Toronto

Lue myös:
NHL Draft 2003: Millainen olisi nykypäivän TOP 10? Patrice Bergeron päätyisi Pittsburghiin

Liity keskustelemaan vedonlyönnistä:

Urheiluvedot FB-ryhmä
Telegram
Discord