Kommentti: Tuukka Rask ratkaisee Bostonin tulevaisuuden – raha vai voittaminen?

schedule 18 kesäkuun 2020 - 09:20
person Marko Ollonqvist

Tuukka Rask ratkaisee isoilta osin Boston Bruinsin tulevaisuuden menestysmahdollisuuksien suhteen: haluaako hän rahastaa vai haluaako hän voittaa?

Kun NHL.com kasasi toimittajaraadin valitsemaan NHL-kauden 2019-2020 Vezina-voittajan eli koko liigan parhaan maalivahdin, heidän valintansa osui Boston Bruinsin suomalaisvahti Tuukka Raskiin.

Eikä tuo ole mikään ihme: Rask päätti kesken jääneen runkosarjan halliten lähestulkoon jokaista mahdollista maalivahtitilastoa NHL:ssä.

Maaliskuussa 33 vuotta täyttänyt suomalainen on siis uransa huipulla ja hän kykenee olemaan sitä parhaassa tapauksessa vielä useamman vuoden ajan.

Voittaminen vai raha?

NHL:ssä on ollut käytössä palkkakatto vuodesta 2005 lähtien. Se on ollut paras asia, mitä NHL:lle on voinut tapahtua ja myös monien muiden lajien ja liigojen kannattaisi ehdottomasti miettiä samaa ratkaisua: se, kun on tehnyt maailman kovimmasta kiekkoliigasta uskomattoman tasaisen sarjan.

Palkkakaton erinomaisuuden salaisuus piilee siinä, että pelaajien kehittyessä myös heidän palkkansa nousevat ja sen myötä seurat joutuvat luopumaan sellaisista pelaajista, jotka he pitäisivät pelaajistossaan sata kertaa sadasta, mikäli mitään taloudellisia rajoituksia ei olisi; käytännössä ottaen tämä tarkoittaa sitä, että seurat joutuvat luopumaan tasaisin väliajoin todellisista huippunimistä, vapauttaen heidät kilpaileviin seuroihin.

Nykypäivänä sanotaan, että ikkuna Stanley Cupin voittamiselle on noin viisi vuotta ja se pitää hyvin pitkälti paikkansa: sen jälkeen on käynnistettävä ainakin osittainen uudelleenrakennusprojekti.

Tuota ikkunaa voidaan kuitenkin pidentää sillä, että pelaajat suostuvat niin sanottuun hometown discountiin eli he suostuvat jatkosopimusta tehdessään allekirjoittamaan sopimuksen, jota paremmat ehdot olisi saatavilla käytännössä ottaen jokaisesta muusta 31 NHL-seurasta.

Koko NHL-uransa ajan Boston Bruinsia edustanut Tuukka Rask tuleekin juuri edellä mainitun seikan kautta määrittelemään hyvin pitkälti sen, miltä Bruinsin tulevaisuus näyttää.

Suomalaisvahdin nykyinen sopimus on katkolla ensi kauden jälkeen, mikä tarkoittaa sitä, että jatkosopimusneuvottelut Bruinsin seuran johtoportaan kanssa käynnistyvät viimeistään tämän keskeytyksissä olevan kauden päätteeksi. Kun Raskin nykyinen sopimus päättyy, on hän tienannut viimeisten kahdeksan vuoden aikana 56 miljoonaa dollaria ja hän voisi halutessaan lähteä hakemaan pelaajauransa viimeistä jättimäistä palkkakuittia, niin halutessaan – mitä todennäköisimmin tuoreena Vezina-voittajana, itse asiassa kaksinkertaisena sellaisena, ja kuka tietää, kenties myös kaksinkertaisena Stanley Cup -voittajana; hän voisi hyvinkin pyytää jopa 3-4 vuoden mittaista jatkosopimusta, 10 miljoonan dollarin vuosipalkalla.

Mikäli Rask haluaa kuitenkin asettaa voittamisen rahan edelle, on hänellä mahdollisuus seurata esimerkiksi Zdeno Charan asettamaa esimerkkiä ja allekirjoittaa yksi- tai kaksivuotisen sopimuksen selkeästi ansaitsemaansa pienemmällä palkalla. Sillä hän mahdollistaa laadukkaampien joukkuekaverien hankinnan ja/tai pitämisen seurassa.

Vaikea nähdä, että Rask lähtisi juoksemaan rahan perässä

Mikäli Tuukka Rask haluaisi vielä kerran NHL-urallaan mittauttaa oman arvonsa, hänellä olisi siihen eittämättä täysi oikeus.

Toisin sanoen Rask voisi lähteä testaamaan kesällä 2021 NHL:n vapaat pelaajamarkkinat ja on päivänselvää, että hänen agenttinsa pöytä täyttyisi massiivisen arvokkaista sopimustarjouksista.

Tuo vaikuttaa kuitenkin erittäin epätodennäköiseltä skenaariolta. Rask on nimittäin hyväksynyt sen, että Bostonissa hän on jatkuvasti suurennuslasin alla – välillä tulee kehuja, välillä kritiikkiä. Hän on edustanut koko NHL-uransa ajan yhtä ja samaa seuraa, eikä hänellä ole todellakaan hinkua lähteä Bostonista. Myös Raskin perhe viihtyy Bostonin alueella – se on heille heidän kotinsa – ja etenkin viime kausina on käynyt enemmän kuin selväksi, että tälle savonlinnalaislähtöiselle suomalaisvahdille jääkiekko on puhtaasti työ, joka ei enää määritä häntä; se on myös hänen muutoksensa salaisuus maalivahtina.

Kun lähtökohdat ovat edellä mainitun kaltaiset, on hyvin vaikeaa nähdä, että Rask lähtisi juoksemaan rahan perässä ja jahtaamaan sitä NHL-uransa viimeistä rahakasta sopimusta vapaiden pelaajamarkkinoiden kautta. Toki hänellä olisi siihen täysi oikeus, sillä Rask ei ole todellakaan mitään velkaa Bostonille ja erityisesti Bruins-fanille, joista osa jakaa hänelle edelleen täysin perusteetonta kritiikkiä.

Rask on myös tienannut jo melkoiset summat rahaa ja viime aikoina hän on toistellut yhä enenevissä määrin sitä, että hän pelaa tismalleen niin pitkään kuin se tuntuu hänestä hyvältä ja tuon hyvyyden Raskin kohdalla määrittää käytännössä ottaen yksi asia: käsittämättömän voimakas palo voittaa.

Niinpä onkin perusteltua olettaa, että Raskin seuraava sopimus Bruinsin kanssa ei tule nostamaan häntä samaan kastiin Carey Pricen ja Sergei Bobrovskyn kanssa taloudellisesta näkökulmasta katsottuna, vaan hän tulee ottamaan sen kotikaupungin alennuksen mahdollistaakseen sen voittamisen.

En ole mikään ennustaja, mutta uskallan väittää, että Rask haluaa näyttää ennen kaikkea itselleen pystyvänsä voittamaan Stanley Cupin myös ykkösmaalivahtina ja siinä onnistuessaan hän on valmis jättämään kaukalot taakseen.

Ura voi myös päättyä, mikäli mestaruus tulee tänä vuonna

Tuukka Rask väläytteli muutama kuukausi sitten lopettamista toteamalla sen olevan aina jonkinlainen vaihtoehto. Tuo tarina karkasi täysin käsistä ja sen jälkeen hän on joutunut oikomaan asiaa useampaan otteeseen median välityksellä.

Se kuitenkin kertoo siitä, että Raskille jääkiekon pelaaminen ei ole, ainakaan enää, mikään pakkomielle. Sen sijaan voittaminen on se asia, joka ajaa häntä ja ruokkii häntä.

Onkin mielenkiintoista nähdä, mitä tapahtuu, mikäli Bruins kykenee voittamaan tänä vuonna Stanley Cupin – jos siis kausi ylipäätään jatkuu. Toteaako Rask siinä vaiheessa saaneensa haluamansa ja toden totta päättää pelaajauransa nykyisen sopimuksen loppuessa? Sekin on täysin aito vaihtoehto.

Joka tapauksessa lienee turvallista ajatella, että Rask ei tule ajamaan sopimusvaatimuksillaan Bruinsia ahdinkoon, mikäli hänen uransa jatkuu. Rask voisi saada 33 vuoden iässä esimerkiksi 5-6 vuoden rahakkaan sopimuksen – kenties pidemmänkin – johonkin toiseen seuraan, mutta todennäköisesti hän tulee etenemään vuoden tai kaksi kerrallaan ja sitä kautta mahdollistaa loppujen lopuksi sen urheilijalle kaikkein tärkeimmän asian: voittamisen.

Marko Ollonqvist
Toronto

KATSO MYÖS:
Kaikki Liigan pelaajasiirrot kaudelle 2020-21!

Liity keskustelemaan vedonlyönnistä:

Urheiluvedot FB-ryhmä
Telegram
Discord