Kommentti: Näin hiljennetään kitisevät kriitikot – Patrik Laineella huima alku!

schedule 9 lokakuun 2019 - 12:03
person Marko Ollonqvist

Patrik Laineella huima alku uuteen NHL-kauteen, eikä pelkästään tehopisteiden valossa: nuori suomalainen, kun on pelannut parasta kokonaisvaltaista jääkiekkoaan koskaan.

Patrik Laineen lähtökohdat NHL-kauteen 2019-2020 eivät olleet todellakaan sieltä parhaasta päästä.

21-vuotias suomalaisnuorukainen oli sopimuksettomassa tilassa läpi kesän, itse asiassa aivan uuden kauden kynnykselle saakka, eikä hän saanut ennen NHL-kauden ensimmäistä runkosarjaottelua alle kuin muutamat joukkueharjoitukset; harjoitusotteluita hän ei ehtinyt pelaamaan laisinkaan.

Suoraan asiat ääneen sanova Laine on muodostunut monelle suomalaiselle sylkykupiksi. Hyvä, kun ei saisi omasta mielestään olla ja mitään ei saisi vaatia. Siitähän se suomalaisuus on tehty.

Kun kirjoitimme jutun Miro Heiskasesta (lue uutinen täältä), jossa hän sanoi seuraavaksi päämääräkseen kehittymisen maailman parhaaksi puolustajaksi, valitettavan iso osa naureskeli ivallisesti.

Jokaisen pelaajan pitäisi olla samaa harmaata massaa ja pidettävä mölyt mahassaan.

Sitä voi sitten toki jokainen miettiä, olisiko meillä yhtä maailman parhaista maalintekijöistä tai yhtä maailman lupaavimmista puolustajista, jos sitä täytyisi sotia omaa tahtoaan ja luonnettaan vastaan.

Tilastot luun lailla kriitikkojen kurkkuun

Onneksi nämä katkerat soraäänet eivät vaikuta Laineen omaan tekemiseen millään tavalla ja miksi pitäisi vaikuttaa: onhan hän NHL:n kuudenneksi paras maalintekijä, kun katsotaan NHL-pelaajien maalimääriä Laineen uran ajalta.

Ja sitä hän nimenomaan, maalintekijä nimittäin.

Jostain syystä suomalaiset vaativat edelleen niitä pelkkiä perusduunareita kaukalot täyteen ja silti samanaikaisesti, varsin ristiriitaisesti, iloitaan siitä, kun uusia suomalaisia huippulupauksia tulee tällä hetkellä kuin liukuhihnalta.

Itse asiassa Laine on lyönyt luun jokaisen kritisoijan kurkkuun jo nyt, vaikka NHL-kautta on takana hänen osaltaan vasta neljän ottelun verran.

Suomalaislaituri on neljän ottelun pisteputkessa, hänen ottelukohtainen pistekeskiarvo on 1,50 ja laukaukset menevät puolustuksen läpi korkeammalla prosentilla kuin kolmen ensimmäisen NHL-kauden aikana (14 laukauksesta 12 kohti).

Tehopisteitä hän on tehnyt keskiarvollisesti täyttä 60 minuuttia kohden 4,90, mikä on vähintään kolme NHL-ottelua tällä kaudella pelanneista pelaajista 12:nneksi korkein ja Jets-pelureista toiseksi korkein.

Eikä siinä vielä kaikki: Laine on toistaiseksi pelaamiensa 73 minuutin ja 44 sekunnin aikana menettänyt kiekon ainoastaan kertaalleen ja ryöstänyt sen vastustajalta viidesti, mikä on koko NHL:n toiseksi paras suhdanne. Hän on ollut kaukalossa kuuden Jets-maalin aikana ja kolmesti, kun joukkue on päästänyt maalin. Laine on blokannut kolme laukausta ja yrittänyt blokata yhteensä viidesti.

Mikäli olen ymmärtänyt oikein niin monien suomalaisten puheista, Laineen piti olla hyvä ainoastaan ylivoimalla, ja tasaviisikoin pelattaessa täysi susi, mutta jostain kummasta syystä näistä kauden kuudesta tehopisteestä viisi on tullut nimenomaan tasaviisikoin.

Kuin kirsikkana kakun päälle, Laine on aloittanut tällä kaudella vaihtonsa 12,4-prosenttisesti useammin omasta päästä kuin viime kaudella.

Kokonaisvaltainen pelaaminen kypsempää kuin koskaan aiemmin!

Patrik Laineen alkukausi on siis ollut suorastaan erinomainen, kaikin puolin.

Hänen kokonaisvaltainen pelaaminen on ollut parempaa ja ennen kaikkea kypsempää kuin koskaan aiemmin. Maalintekijänä Laine toki elää maaleista, mutta ne tulevat kyllä – sitä tuskin tarvitsee kenenkään murehtia.

Tietenkin joku tulee tämän tekstin myötä esittämään niitä väsyneitä “katotaan, kun runkosarja on päättynyt” -huutoja, ja tottahan se on, että kausi on vielä todella nuori.

Mutta tämä kypsyys, jolla Laine pelaa, tuskin on katoamassa mihinkään, kun henkilökohtaisella tasolla myös tulos on ollut toivotunlaista: niitä aikaisempia kausia miettiessään jokainen voi pohtia, voisiko tosiaan olla, ettei Laineen kemiat vain yksinkertaisesti kohdanneet Bryan Littlen kanssa.

Ja vielä muuten sellainen huomio tähän loppuun, että Laineen päästyä pelaamaan niiden joukkueensa parhaiden pelaajien kanssa – Blake Wheelerin ja Mark Scheifelen – lopputuloksena oli Pittsburgh Penguinsia vastaan kolmen tehopisteen ilta.

Toki, eiköhän siitäkin ne kritisoijat löydä jutunjuurta – ainakin nämä kolme tehopistettä olivat varmasti vain ja ainoastaan hyvien pelikavereiden ansiota, eikö vain?

Marko Ollonqvist
Toronto

Lue myös:
NHL vapaat pelaajamarkkinat ja pelaajasiirrot 2019

Liity keskustelemaan vedonlyönnistä:

Urheiluvedot FB-ryhmä
Telegram
Discord