NHL Draft Lottery täysi farssi: runkosarjan jälkeen pudotuspelien ulkopuolelle jääneet seurat jäivät rannalle ruikuttamaan.

Kommentti: Pahin mahdollinen tapahtui! NHL Draft Lottery täysi farssi

NHL Draft Lottery oli täysi farssi: sen myötä jokin Stanley Cupista taisteleva seura saattaa voittaa NHL:n varaustilaisuuden ensimmäisen varausvuoron.

Mikä on NHL Draft Lotteryn ja ylipäätään NHL:n varaustilaisuuden idea?

Käytännössä ottaen se voidaan summata siten, että päämääränä on äärimmäisen tasainen sarja: kun seura ei selviydy pudotuspeleihin ja on näin ollen “trendaamassa” väärään suuntaan, on sillä mahdollisuus kiriä etumatkaa kärkipään seuroihin NHL:n varaustilaisuuden kautta, varaamalla kärkipäässä jokin huippunimi.

Tästä edellä mainitusta syystä NHL:n varaustilaisuuden varausjärjestys suoritetaan pudotuspelien ulkopuolelle jääneiden seurojen kesken ja mitä heikompi joukkueen sijoitus oli runkosarjassa, sitä paremmat sen todennäköisyydet ovat päästä varaamaan koko NHL Draftin ensimmäisenä seurana.

***

Nyt, kun NHL Draft Lottery on suoritettu tämän vuoden osalta – ainakin osittain – on päivänselvää, että NHL astui pahimpaan mahdolliseen miinaan. Formaatti näissä muuttuneissa olosuhteissa oli kyseenalainen jo siinä vaiheessa, kun se julkaistiin ja kuinka ollakaan – se kaikkein epäreiluin skenaario toteutui.

Tänä vuonna NHL:n pudotuspelien ulkopuolelle jäi ainoastaan seitsemän seuraa, sillä koronaviruspandemian aiheuttaman keskeytyksen vuoksi osa runkosarjasta jäi pelaamatta loppuun ja näin ollen pudotuspelit laajennettiin 24 joukkueeseen: miksi ihmeessä NHL ei siis arponut seitsemää ensimmäistä varausvuoroa näiden seitsemän seuran kesken?

Miksi tällaiselle farssille, jossa esimerkiksi tulevat vuodet Stanley Cupista satavarmasti taistelevat seurat, kuten vaikkapa Toronto Maple Leafs ja Pittsburgh Penguins voivat saada pudotuspelipaikan lisäksi myös tulevan supertähden nimeltä Alexis Lafrenière? Tämä on aidosti mahdollista jo pelkästään siksi, koska kukaan ei voi sanoa NHL:n voimasuhteista näin pitkän tauon jälkeen yhtikäs mitään.

Miettikääpä nyt, jos sellaisia supertähtiä kuin John Tavares, Auston Matthews ja Mitch Marner jo valmiiksi vilisevä Maple Leafs saa ensiksi mahdollisuuden taistella tänä vuonna kannusta ja epäonnistuessaan heti Play In -kierroksella seura voi saada kolmeksi vuodeksi täydelliseen pilkkahintaan (kiitos tulokassopimuksen) Lafrenièren kaltaisen superlaiturin.

Onko se reilua, että he voivat nyt voittaa ensimmäisen varausvuoron, mutta umpisurkealla Detroit Red Wingsillä, joka keräsi 71 runkosarjaottelussa ainoastaan 39 pistettä, ei ole enää siihen mahdollisuutta?

NHL:n perimmäinen ajatus on ollut pitää Draft Lottery myös näissä poikkeusoloissa mahdollisimman lähellä normaalia eli arvonnan suorittaminen ainoastaan seitsemän seuran kesken olisi ollut hyvin poikkeuksellista. Samaan aikaan kaikki on kuitenkin juuri nyt poikkeuksellista, mukaan lukien NHL:n pudotuspelit, joten jos seura on saanut mahdollisuuden taistella Stanley Cupista, ei se yksinkertaisesti saisi omata mahdollisuutta myös siihen ensimmäiseen varausvuoroon.

[vihjeet]

***

Kun kritisoi jotain asiaa tai toimintatapaa, silloin on syytä olla esittää vaihtoehtoinen malli: miten siis itse olisin toteuttanut tämän NHL Draft Lotteryn, jos olisin saanut päättää asiasta?

Kuten todettua, ymmärrän tietyllä tapaa sitä, että NHL halusi mahdollistaa myös Play In -kierrokselta putoaville seuroille mahdollisuuden siihen “ykköspickiin”, koska normaaleissakin olosuhteissa 15 joukkueella olisi mahdollisuus voittaa tuo kyseinen varausvuoro. Samaan aikaan näen sen kuitenkin vääränä toimintamallina, koska nyt näistä 15 joukkueesta kahdeksan pääsee taistelemaan myös Stanley Cupista.

Itse olisin toteuttanut NHL Draft Lotteryn siten, että nämä seitsemän kärkivarausta oltaisiin arvottu näiden seitsemän pudotuspelien ulkopuolelle jääneen seuran kesken – mitä huonompi voittoprosentti runkosarjassa, sitä paremmat mahdollisuudet saada se ensimmäinen varausvuoro.

Sen jälkeen, kun Play In -kierros oltaisiin pelattu loppuun, olisin arponut varaustilaisuuden osalta varausvuorot 8-15: jokaisella pudonneella seuralla olisi ollut samat todennäköisyydet tuohon parhaaseen tarjolla olevaan vuoroon eli NHL Draftin kahdeksanteen vuoroon.

Loput vuorot olisin määrittänyt runkosarjan perusteella – mutta miksi runkosarjan, enkä pudotuspelien?

Koska tällä kaudella runkosarjan merkitys jää täysin olemattomaksi ilman varsinaisia kotietuja – normaalisti runkosarjan ja sitä seuraavan kotiedun merkitys on valtaisa – ja lisäksi NHL päätti asettaa kummankin konferenssin sijoille 1-4 yltäneet joukkueet ratkomaan yksinkertaisessa sarjassa lopulliset asetelmat niin sanotun pudotuspelikaavion osalta konferensseittain; toisin sanoen esimerkiksi runkosarjan voittanut Boston Bruins saattaa olla pudotuspelien varsinaisen 1. kierroksen käynnistyessä sijoitettu vasta neljänneksi.

Oman näkemykseni mukaan tämä olisi ollut kaikkein reiluin kaava toimia.

***

Alexis Lafrenièrella oli sovittuna haastattelu Sportsnetin kanssa NHL Draft Lotteryn jälkeen, mutta arvontatuloksen myötä kanadalaisnuorukainen perui sen – täysin ymmärrettävästi.

Jokainen voikin miettiä, miltä tuntuu, kun et ensinnäkään tule saamaan sitä kunniaa, että sinut kutsutaan varaustilaisuudessa lavalle ensimmäisenä pelaajana – sitä lavaa, kun ei ole tänä vuonna olemassa – ja toisekseen odotat saavasi tietää tulevaisuuden suunnitelmasi tässä ja nyt, mutta sen sijaan joudutkin odottelemaan niitä nyt elokuun puoliväliin saakka.

NHL halusi tällä formaatilla eittämättä luoda ylimääräistä draamaa ja parranpärinää ympärilleen, onnistuen siinä, vaikkakin puhe on isoilta osin negatiivista; jälleen kerran tässä mentiin raha edellä ja urheilullinen puoli jäi toissijaiseksi asiaksi.

Onneksi sentään se ei pidä paikkansa, että New York Rangers voisi voittaa sekä Stanley Cupin että tekemiensä vaihtokauppojen myötä myös ensimmäisen varausvuoron – kaupoissa siirtyneet 1. kierroksen varausvuorot, kun ovat Top 3 -suojeltuja. Siinä kohtaa oltaisiin nimittäin puhuttu jo koko NHL:n historian suurimmasta farssista.

Marko Ollonqvist
Toronto

KATSO MYÖS:
Kaikki Liigan pelaajasiirrot kaudelle 2020-21!

Liity keskustelemaan vedonlyönnistä:

Urheiluvedot FB-ryhmä
Telegram
Discord