NHL:ssä on luvassa hurja maalivahtien kevät, sillä koronaviruspandemian myötä jokainen pudotuspeleissä pelaava maalivahti on liikenteessä todella tuoreella jalalla.

Kommentti: Luvassa hurja maalivahtien kevät – täysin poikkeuksellinen tilanne!

Kun NHL-kausi 2019-2020 jatkuu, mitä todennäköisimmin suoraan 24 joukkueen pudotuspeleinä, luvassa on hurja maalivahtien kevät.

Maalivahtien kohdalla puhutaan joka vuosi kauden alla, runkosarjan aikana ja pudotuspelien alla siitä, miten paljon he ovat pelanneet pelejä ja miten runkosarjan aikana kannettu työtaakka tulee vaikuttamaan heidän tekemiseensä.

Tuo keskustelu on täysin relevanttia: esimerkiksi Boston Bruinsin Tuukka Rask on kertonut viime aikojen salaisuudekseen juuri sen, että hän on pysynyt “freshinä” läpi kauden, kun ottelumäärä runkosarjassa on ollut aiempia vuosia alhaisempi ja se on näkynyt konkreettisesti myös pudotuspeleissä.

NHL-seurat ovat pyrkineet viime vuosien aikana pudottamaan ykkösvahtiensa ottelumääriä alaspäin, mutta kaikkien seurojen kohdalla se ei ole suinkaan mahdollista – jos joukkue esimerkiksi taistelee enemmän tai vähemmän koko runkosarjan ajan paikasta auringossa eli pudotuspeleissä, ja kakkosvahdista ei ole aidosti tarjoamaan joukkueelleen mahdollisuutta voittoon jokaisessa pelaamassaan ottelussa, käytännössä ottaen koko ottelutaakka on yksinkertaisesti pakko kaataa ykkösmaalivahdin niskaan.

***

Kuten kaikki hyvin tietävät, me elämme tällä hetkellä varsin poikkeuksellista aikaa; jotain sellaista, jota meistä ei ole kovinkaan moni kokenut.

Tämä meneillään oleva koronakriisi vaikuttaa melkoisesti myös urheiluun ja tässä artikkelissa NHL:ään. Kausi on keskeytetty ja sekä liiga että pelaajayhdistys yrittävät yhdessä löytää keinot pelata kausi 2019-2020 loppuun saakka ja kruunata Stanley Cup -voittaja.

Poikkeuksellista tämä aika tulee olemaan myös maalivahdeille, sillä ensimmäistä kertaa historiassa heistä jokainen lähtee samalta viivalta pudotuspeleihin.

[vihjeet]

Kun koko liiga on ollut keskeytettynä useita kuukausia, sillä miten paljon kukin maalivahti on runkosarjan aikana pelannut, ei ole enää mitään merkitystä: alkuun meno saattaa tuntua hieman ruosteiselta, mutta kaikesta huolimatta olotila on paremman sanan puutteessa tuore.

Esimerkkinä voidaan käyttää Carey Pricea. Montreal Canadiensin kanadalaisvahti on aloittanut neljät viime pudotuspelinsä 59-72 runkosarjaottelua pelanneena – väliin mahtuu työsulkukausi, jolloin hän pelasi runkosarjassa kahta vaille kaikki joukkueensa 41 ottelua noin kolmeen kuukauteen – ja siitä huolimatta hänen tilastollinen esiintymisensä pudotuspeleissä on ollut lähes poikkeuksetta korkealla tasolla.

Miettikääpä, kun Carey Pricen kaltainen maalivahti, jota monet NHL-pelaajat pitävät edelleen maailman parhaana maalivahtina, pääsee ikään kuin aloittamaan kautensa pudotuspeleistä, ilman mitään painolastia ja täydessä terässä; tälläkin kaudella hän on pelannut kaikista NHL-maalivahdeista eniten, yhdessä Winnipeg Jetsin Connor Hellebuyckin kanssa.

***

Kuten jo aiemmin tässä tekstissä todettua, Tuukka Rask on saanut valtaisan hyödyn siitä, että hänen ei ole tarvinnut kuluttaa itseään loppuun jo runkosarjassa. Tälläkin kaudella tilanne olisi ollut sama, sillä kokenut suomalainen on pelannut vain 41 runkosarjaottelua ja hänen pelimäärä tuskin olisi noussut paljoakaan yli 45:n.

Tänä keväänä jo edellä mainittujen Carey Pricen ja Connor Hellebuyckin ohella muun muassa Tampa Bay Lightningin Andrei Vasilevskiyn ja Toronto Maple Leafsin Frederik Andersenin kaltaiset nimet saavat täysin poikkeuksellisen mahdollisuuden: näillä kaikilla neljällä maalivahdilla, kun olisi ollut runkosarjan päättyessä 60+ pelattua ottelua tilillään. Myös St. Louis Bluesin Jordan Binnington, Vegas Golden Knightsin Marc-Andre Fleury ja Washington Capitalsin Braden Holtby olisivat pelanneet sen 55+ ottelua.

Ja sitten täytyy muistaa Nashville Predatorsin Pekka Rinne ja Florida Panthersin Sergei Bobrovsky – kaksi todella pahasti alakanttiin pelannut supermaalivahtia, jotka saavat uuden mahdollisuuden aloittaa kaiken puhtaalta pöydältä, pudotuspeleistä, mikäli heidät joukkueidensa tolppien väliin valitaan.

Kuten jokainen voi siis kuvitella, luvassa on hurja maalivahtien kevät, jollaista tuskin tullaan ainakaan aivan heti uudelleen kokemaan.

Marko Ollonqvist
Toronto

KATSO MYÖS:
Kaikki Liigan pelaajasiirrot kaudelle 2020-21!

Liity keskustelemaan vedonlyönnistä:

Urheiluvedot FB-ryhmä
Telegram
Discord