Florida Panthersin omistajat ovat tekemässä pahemman luokan virheen, mikäli he palkkaavat Peter Chiarellin seuransa GM:ksi.

Kommentti: Florida Panthersin johtoporras ampumassa itseään jalkaan!

Florida Panthersin johtoporras on ampumassa itseään jalkaan juuri nyt, kun seuraava GM-valinta on monella tapaa elintärkeä valinta seuralle.

Florida Panthersilla ei ollut missään vaiheessa pienintäkään mahdollisuutta päihittää Play In -kierroksella New York Islandersia.

Käytännössä ottaen mikä tahansa muu pudonneista joukkueista olisi voinut ainakin jollain tasolla edetä varsinaisten pudotuspelien 1. kierrokselle, mutta Panthersin tekeminen oli niin käsittämättömän surkealla tasolla, että sen yhden voiton nappaaminen Islandersista oli lähestulkoon suoranainen ihme.

***

Kun pudotuspelit olivat Florida Panthersin osalta paketissa, sai seuran GM:nä yli kymmenen vuotta toiminut Dale Tallon kenkää. Tuo ratkaisu oli oikea, sillä hän oli saanut seuran omistajaportaalta kaikki kortit pöytään voittavan joukkueen rakentamiseksi ja hän ei ollut kykeneväinen viemään Panthersia lähellekään Stanley Cupia.

Lisäksi vaikuttaisi siltä, että ratkaisu palkata Joel Quenneville joukkueen uudeksi päävalmentajaksi viime kesänä oli totaalisen väärä. Panthersilla ei ole minkäänlaista pelillistä identiteettiä ja nyt tämän Panthers-pestin perusteella näyttäisi, että Quenneville hyötyi enemmän Stanley Cup -valmiista Chicago Blackhawksista kuin Blackhawks hänestä sen seitsemän vuoden aikana, jona Blackhawks voitti kolmesti Stanley Cupin.

Itse asiassa Tallon saattoi viedä Panthersilta sen kaikkein parhaimman mahdollisuuden menestykseen, sillä viime aikoina ilmassa on ollut puheita, joiden mukaan floridalaisseuran omistajat olisivat rajoittamassa rahan käyttöä eli palkkakaton ylärajalle sanottaisiin “bye bye”.

Panthersin seuraava GM-valinta on kaikin puolin kriittinen ja puikkoihin tarvitaan tyyppi, joka ihan oikeasti tietää, mitä hän tekee. Menestystä on tultava välittömästi, tilaa virheille ei ole ja askelten täytyy osoittaa välittömästi oikeaan suuntaan.

Edellä mainitusta johtuen pyörittelen päätäni vielä tälläkin hetkellä, vaikka olen sulatellut asiaa jo jonkin aikaa: Peter Chiarelli on tällä hetkellä konkreettinen ehdokas Tallonin paikalle.

***

Jos suuntaat esimerkiksi Elite Prospects -sivustolle tämän tekstin myötä ja katsot, minkäslainen mies tämä Peter Chiarelli nyt olikaan, saatat huomata hänen voittaneen Stanley Cupin Boston Bruinsin GM:nä vuonna 2011 ja ihmetellä tekstini sisältöä.

Älä kuitenkaan anna tämän yhden voitetun pytyn hämätä: Chiarellin “track record” on suorastaan karmaiseva, mitä tulee joukkueen rakentamiseen ja tietenkin aina on olemassa se mahdollisuus, että olen väärässä tämän sanoessani, mutta Panthers on juuri nyt kiipeämässä perse edellä puuhun, eikä tilanne näytä millään tavalla positiiviselta.

Boston Bruinsin GM:nä hän kauppasi Tyler Seguinin Dallas Starsiin ja sai vastineena Loui Erikssonin sekä kolme prospektia. Nyt tästä vaihtokaupasta ei ole Bruinsin näkökulmasta mitään jäljellä, kun taas Seguin mättää pisteitä tähtipaidoille.

Yksi tämän kokoluokan emämunaus on vielä selitettävissä, sillä Loui Eriksson oli tuohon aikaan varsin pätevä jääkiekkoilija ja kolmesta prospektista voi aina syntyä jotain, mutta kun näitä samoja virheitä on nähty paljon enemmän kuin vain yksi: hän onnistui esimerkiksi hankkimaan Phil Kesselin kauppaamalla juuri Seguinin ja Dougie Hamiltonin, mutta ei mennyt pitkään, kun hän onnistui tuhoamaan tämän onnistuneen kaupan.

Lisäksi Chiarelli kauppasi Kris Versteegin ja ehdollisen varausvuoron Chicago Blackhawksiin, saaden vastineena lopulta vain 50 ottelua Bruins-paidassa pelanneen Brandon Bochenskin (anteeksi, kuka?), Versteegin juhliessa Chicagossa Stanley Cupia. Ja sitten hän onnistui kauppaamaan jostain käsittämättömästä syystä Johnny Boychukin samassa konferenssissa pelanneeseen New York Islandersiin, joka oli yksi epäonnistunut kauppa lisää Chiarellilta.

Ja nyt, kun Bruins-vuodet on käsiteltynä, niin kysykää vaikkapa Edmonton Oilersin faneilta, mitä mieltä he ovat Chiarellista. Tässä on nimittäin Chiarellin toimet Oilersin GM:nä:

  • Chiarelli kauppasi Taylor Hallin New Jersey Devilsiin, jossa hänet valittiin koko NHL:n MVP:ksi, ja sai vastineena ainoastaan Adam Larssonin
  • Chiarelli kauppasi vuoden 2015 NHL Draftin osalta Oilersin 16. ja 33. varausvuoron, jotka konkretisoituivat New York Islandersissa Mathew Barzaliksi sekä Islandersin tekemän toisen vaihtokaupan kautta Anthony Beauvillieriksi, ja sai vastineena vain 29 ottelua seurassa pelanneen ja KHL:ssä viime kaudella flopanneen Griffin Reinhartin
  • Chiarelli läiskäisi Milan Lucicille seitsemän vuoden ja 42 miljoonan dollarin sopimuksen, vaikka NHL oli tuossa vaiheessa muuttumassa jo kovaa vauhtia paljon vauhdikkaammaksi sarjaksi
  • Ensiksi Chiarelli kauppasi Jordan Eberlen NY Islandersiin vaihdossa Ryan Stromeen, joka oli kertakaikkisen huono kauppa Oilersille; sitten Chiarelli teki tämän kaupan lopputuloksen vielä entistä surkeammaksi, kun hän kauppasi Stromen ja sai vaihdossa Ryan Spoonerin
  • Chiarelli hankki Chicago Blackhawksista Brandon Manningin, joka oli paitsi aiemmin telonut Connor McDavidin, oli hän myös kaukana NHL-tasosta – vaihdossa toiseen suuntaan matkasi muun muassa Drake Caggiula, joka on nykyisin erittäin tärkeä roolipelaaja Blackhawksille
  • Andrej Sekeran hankinta oli Chiarellilta hetkellisesti hyvä, mutta päätyi slovakialaisen sopimuksen ulosostoon
  • Chiarelli antoi Mikko Koskiselle, viimeisenä tekonaan Oilersin GM:nä, kolmen vuoden ja 13,5 miljoonan dollarin jatkosopimuksen, joka myös sisältää siirtoa rajoittavan pykälän, vaikka tälle ratkaisulle ei ollut olemassa kovinkaan kummoisia perusteita

Voin kertoa, Oilers-fanien näkemykset Chiarellista eivät ole varsinaisesti kauniita.

***

Jos sinä olisi Florida Panthersin omistaja ja joukkueesi tarvitsisi tiettyjä muutoksia pelaajiston osalta, palkkaisitko sinä edellä mainitulla esitellyllä ansioluettelolla juuri näiltä osin varustetun Peter Chiarellin seurasi GM:ksi?

Oma mielipiteeni on varsin selvä: en missään nimessä. Jo se kertoo paljon, ettei Chiarelli ole ollut lähelläkään GM:n pestiä Oilersista potkut saatuaan.

Tokikaan ketään ei tule tuomita etukäteen, mutta kun toisaalta tässä ei ole Chiarellin kaltaisen kokeneen GM:n kohdalla kyse siitä oikein millään muotoa; sääliksi käy Aleksander Barkovia ja Jonathan Huberdeau’ta.

Marko Ollonqvist

KATSO MYÖS:
Kaikki Liigan pelaajasiirrot kaudelle 2020-21!

Liity keskustelemaan vedonlyönnistä:

Urheiluvedot FB-ryhmä
Telegram
Discord