Kaapo Kakon pelaamisen tiellä iso este: diabetes, yhdistettynä koronaviruspandemiaan, saattaa viedä suomalaisnuorukaiselta loppukauden ja mahdollisesti myös ensi kauden.

Kaapo Kakon pelaamisen tiellä iso este – lääkäri kieltää paluun kaukaloon?

New York Rangersin Kaapo Kakon pelaamisen tiellä on yksi iso este, joka saattaa hyvinkin estää häntä pelaamasta NHL-kautta 2019-2020 loppuun.

Tällä tietoa NHL-seurojen harjoitusleirit kauden uudelleenkäynnistämiseksi käynnistyvät ensi viikon maanantaina, mikäli NHL ja NHLPA pääsevät yhteisymmärrykseen kaikista paluusuunnitelmaan liittyvistä yksityiskohdista sekä mahdollisesti myös uudesta työehtosopimuksesta.

Urheiluvedot.com kertoi aiemmin tällä viikolla, millaisia sääntöjä paluusuunnitelman kolmanteen ja neljänteen vaiheeseen eli harjoitusleiriin ja pudotuspeleihin liittyy. Pelaajien osalta yksi kohta on erittäin kriittinen:

“Jokaisen pelaajan on käytävä lääkärintarkastuksessa ja mikäli sekä tarkastusta valvova lääkäri että seuran tartuntatautien asiantuntija toteavat pelaajan omaavan “huomattavan riskin saada vakava sairaus”, pelaaja ei saa pelilupaa, joskin pelaajalla on mahdollisuus hakea ulkopuolinen mielipide asiaan.”

Tämä edellä mainittu kohta on erityisen merkillinen pelaajille, joilla on jokin sairaus. Esimerkkitapauksina esille voidaan nostaa keuhkosairaudesta kärsivä Florida Panthersin puolustaja Anton Strålman sekä diabetesta sairastavat New York Rangersin Kaapo Kakko sekä Montreal Canadiensin Max Domi ja on täysin mahdollista, että lääkäri tulee eväämään heiltä mahdollisuuden pelata.

Edellä mainitusta kolmikosta Strålman jäänee joka tapauksessa sivuun, sillä hän on tuonut hyvin selvästi esille sen, ettei kauden jatkamisessa ole mitään järkeä. Pelaajilla on nimittäin mahdollisuus kieltäytyä jatkamasta kautta:

“Pelaaja, joka päättää jättää kauden kesken kolmos- tai nelosvaiheen aikana, ei tule saamaan minkäänlaista rangaistusta, mutta heidän on ilmoitettava asiasta kirjeitse äänestyksen vahvistumisen jälkeen.”

[vihjeet]

Sen sijaan Kakko ja Domi haluaisivat kaikista puheista päätellen pelata, mutta diabetes saattaa estää sen. Vaikka diabeetikkojen kohdalla koronavirustartunnan saaminen on riski ennen kaikkea ikäihmisillä sekä muista sairauksia sairastavilla, myös nuoren diabeetikon kohdalla riski vakavammille oireille koronan suhteen on täysin terveitä ihmisiä korkeampi.

Toistaiseksi Kakon vakaa aikomus on kuitenkin pelata kausi loppuun muiden pelaajien tavoin; asian vahvisti New York Postille suomalaisnuorukaisen agenttina toimiva Andy Scott.

New York Rangersin presidenttinä toimiva John Davidson puolestaan kommentoi Kakon tilannetta noin kuukausi sitten seuraavasti:

– Mikäli lääkärit ja tiede kieltävät meitä peluuttamasta häntä, silloin hän ei tule pelaamaan. Se on niin yksinkertaista. Juuri nyt me näemme hänen olevan kokoonpanossa (kauden jatkuessa). Me näemme sen olevan turvallista, kunhan hän ja me kaikki noudatamme annettua protokollaa.

– Me ymmärrämme tämän tilanteen täysin, sillä lääkärimme ovat tutkineet asiaa jokaisesta mahdollisesta näkokulmasta. Mutta, jos asiat muuttuvat ja lääkärit sanovat, että heidän mielestä hänen ei tulisi pelata, silloin hän ei pelaa. Mutta, jos he näyttävät vihreää valoa, Kakko itse haluaa pelata – täytyy muistaa, että se on hänen päätös – ja hän on keskustellut asiasta perheensä kanssa, silloin hän pelaa.

Ratkaisu Kakon, Domin, Strålmanin ja kumppaneiden osalta ei välttämättä kosketa pelkästään tätä kautta; koronavirusrokotteeseen on vielä matkaa ja sen toimivuudesta ei ole mitään takeita, joten suurella todennäköisyydellä samat protokollat tulevat olemaan voimassa myös NHL-kaudella 2020-21. Jos siis Kakko ja kumppanit eivät nyt saa pelilupaa, heidän kohdalla tauko peleistä saattaa olla todella pitkä.

Marko Ollonqvist
Toronto

KATSO MYÖS:
Kaikki Liigan pelaajasiirrot kaudelle 2020-21!

Liity keskustelemaan vedonlyönnistä:

Urheiluvedot FB-ryhmä
Telegram
Discord