NHL ja NHLPA ovat useiden lähteiden mukaan lähellä uutta työehtosopimusta, mikä tarkoittaisi työsulun uhan katoamista vuosikausiksi eteenpäin.
Pohjois-Amerikan suunnalla on puhuttu viime päivinä paljon työehtosopimuksesta ja mahdollisesta työsulusta.
Escrow tarkoittaa rahastoa, johon ennen jokaisen NHL-kauden alkua pidätetään osa pelaajien palkoista: jos tulonjako NHL:n ja pelaajien välillä ei mene tasan 50-50 – nimenomaan niin, että NHL:n tulovirta jää vajaaksi tuosta asetelmasta – seurat ottavat rahastosta eli pelaajien palkoista osan itselleen päästäkseen tähän asetelmaan.
Koska koronaviruspandemia on aiheuttanut liigalle jo nyt noin 500 miljoonan dollarin tulonmenetykset ja pandemia on aito uhkakuva taloudellisesti myös tulevien kausien osalta, pelaajat haluavat täysin ymmärrettävästi uuteen työehtosopimukseen pykälän, joka antaa seuraomistajille mahdollisuuden käyttää maksimissaan 20 prosenttia pelaajien vuosipalkoista tulonjaon tasapainottamiseen, seuraavien kahden kauden aikana; sen jälkeen tilanne palaisi normaaliin.
Ilman edellä mainitun kaltaista pykälää pelaajat menettäisivät mitä todennäköisimmin yli 20 prosenttia palkoistaan; viime kaudella, ilman siis koronaviruspandemiaa, pelaajat joutuivat luovuttaa 9,25 prosenttia palkoistaan NHL:lle.
Pohjoisamerikkalaislähteiden mukaan uusi kuusivuotinen työehtosopimus olisi muilta osin valmis eli ainoa neuvoteltava asia on Escrow-rahasto. Jotkut tahot uskovat uuden sopimuksen julkaisun tapahtuvan jo tämän päivän aikana, mutta toiset ovat varovaisempia arvioissaan.
Sekä NHL:llä että pelaajilla oli viime syksynä mahdollisuus käyttää purkuoptio nykyisen työehtosopimuksen osalta, mikä olisi tarkoittanut työsulun käynnistymistä nyt keskeytyksissä olevan kauden jälkeen – mikäli siis uuteen sopimukseen ei oltaisi päästy. Kumpikin osapuoli päätti kuitenkin jättää käyttämättä tuon option ja sen myötä nykyinen työehtosopimus ulottuu syyskuuhun 2022 saakka.
Mikäli uumoiltu kuusivuotinen sopimus toteutuu, ja se ei sisällä mitään erillistä purkuoptiota, tarkoittaa se sitä, että seuraavan kerran NHL voisi mennä työsulkuun vasta vuonna 2028.
Marko Ollonqvist
Toronto
KATSO MYÖS:
Kaikki Liigan pelaajasiirrot kaudelle 2020-21!