Analyysi: Tuukka Raskin kauppaaminen on lähes väistämätöntä

schedule 20 marraskuun 2018 - 12:07
person Marko Ollonqvist

Suomalaisvahti Tuukka Raskin kauppaaminen on lähes väistämätöntä ja ensi kesä tarjoaa Boston Bruinsille mahdollisuuden siihen.

Tuukka Rask on ollut lähestulkoon läpi Boston Bruins -uransa Tim Thomasin kokoisen varjon peitossa.

Kahdeksasta Bruins-paidassa pelaamastaan kaudesta Thomas pelasi todella korkealla tasolla puolet ja ennen kaikkea hän onnistui torjumaan seuralle ensimmäisen Stanley Cup -voiton 39 vuoteen, kun Bostonissa juhlittiin mestaruutta keväällä 2011.

Ja juuri tuo Stanley Cup -voitto on nostattanut sen varjon Raskin ympärille – siitä syystä hän on ollut niin kiistelty maalivahti Bruins-fanien keskuudessa.

Rask ei nimittäin ole kyennyt tuomaan menestyksen nälkäiselle kaupungille sitä seuraavaa Stanley Cupia, vaikka seura etenikin finaaleihin keväällä 2013.

Ja Bruins ei todellakaan tuona kyseisenä keväänä kaatunut suomalaisvahtiinsa, joka pysäytti kiekot finaalisarjassa 93,16 prosentin varmuudella.

***

Saatamme kuitenkin lähestyä aikaa, jona bostonilaisten keskinäinen kiistely “seuransa” maalivahtitilanteesta keskittyy johonkin muuhun nimeen kuin Tuukka Raskiin.

Raskin osittainen siirron estävä pykälä nimittäin muuttaa muotoaan ja kertaalleen NHL:n parhaaksi maalivahdiksi valitun suomalaisen on annettava Bruinsin johtoportaalle 15 joukkueen lista seuroista, joihin hän on valmis siirtymään.

Tässä kohtaa joku saattaa kysyä mielessään kysymyksen: mitä sitten?

Mitä sillä on merkitystä, että Rask joutuu nimeämään kyseiselle listalle lisää seuroja ja miten se saattaa johtaa hänen kauppaamiseensa?

Kaikessa yksinkertaisuudessaan se tekee Raskin kauppaamisesta aiempaa helpompaa, sillä potentiaalisia kauppakumppaneita on aiempaa selkeästi enemmän.

Mutta miksi sitten Bruins haluaisi kaupata Raskin, jolla on NHL:n kaikkien aikojen toiseksi korkein torjuntaprosentti koko uran osalta?

Siksi, että sen on pakko.

***

Tuukka Rask nauttii tällä hetkellä kaikista NHL-maalivahdeista neljänneksi kovinta vuosipalkkaa.

Boston Bruins siis maksaa suomalaisvahdilleen kautta kohden 7 miljoonaa dollaria ja tuo vuosipalkka ei palkkakaton näkökulmasta muutu mihinkään ennen vuotta 2021, jolloin Raskin nykyinen sopimus päättyy.

Ja ennen tuota vuotta 2021 Bruinsin johtoportaalla on melkoisen monet jatkosopimusneuvottelut – vieläpä erittäin tärkeät sellaiset – käytävänään:

Sopimus katkolla kesällä 2019:

Noel Acciari
Brandon Carlo
Zdeno Chara
Jakob Forsbacka Karlsson
Danton Heinen
Steven Kampfer
Charlie McAvoy

Sopimus katkolla kesällä 2020:

Anders Björk
Connor Clifton
Jake DeBrusk
Matt Grzelcyk
Jaroslav Halak
Torey Krug
Jeremy Lauzon
Kevan Miller
Joakim Nordström
Chris Wagner
Jakub Zboril

Kuten varmasti jokainen ymmärtää edellä olevia listauksia katsellessaan, Bruinsilla on edessään ennen kaikkea jatkosopimusneuvotteluja, jotka tulevat vaatimaan paljon rahaa.

Todella paljon.

Toisesta päästä on siis karsittava, ja kuten esimerkiksi kuluva kausi on osoittanut Jaroslav Halakin otteiden myötä, selkeästi Raskia edullisemmallakin maalivahdilla voi menestyä.

Kun samaan aikaan esimerkiksi David Backesin sopimus, ja joissain määrin myös David Krejcin vastaava, on lähes mahdoton kaupattava yksinään, ei Bruins-johdolla ole juurikaan vaihtoehtoja; kaiken kukkuraksi Backesin sopimuksen voisi yrittää iskeä samaan vaihtopakettiin Raskin kanssa, jolloin helpotus palkkakaton suhteen olisi massiivinen.

Ei siis kannata ihmetellä, mikäli Raskin ja esimerkiksi Torey Krugin nimet löytyvät NHL-kaudesta 2019-2020 alkaen jonkun muun seuran pelaajarosterista kuin Boston Bruinsin.

Marko Ollonqvist
Toronto

Lue myös:
Nyt on kova tarjous! NordicBetilta 50 euron riskitön veto

Liity keskustelemaan vedonlyönnistä:

Urheiluvedot FB-ryhmä
Telegram
Discord