Tenniksen rahajako kestämätön – iso osa pelaajista tekee nollatulosta tai tappiota!

schedule 7 elokuun 2019 - 11:28
person Marko Ollonqvist

Tenniksen rahajako kestämätön: kanadalainen tennispelaaja Vasek Pospisil on todella huolissaan tilanteesta, jossa iso osa pelaajista on.

Roger Federer, Rafael Nadal ja Novak Djokovic ovat miestennispelaajien osalta vuosi toisensa jälkeen maailman parhaiten tienaavien urheilijoiden joukossa. He tienaavat menestyksellään isoja rahasummia ja valtava määrä lisää tulee sponsoreiden kautta.

Tennis on äärimmäisen kansainvälinen laji, jonka parissa kilpailu on hurjaa. 100 parhaan, tai jopa 1000:en parhaan, joukkoon nouseminen ATP-tasolla on todella kovan työn takana. Se on täysipäiväinen työ, jossa kustannukset ovat todella korkealla.

ATP-listalla sijalla 205 oleva kanadalaispelaaja Vasek Pospisil avautuikin tilanteesta Montrealin Masters-turnauksen 1. kierroksen ottelunsa jälkeen, minkä hävisi maanmiehelleen Felix Auger-Aliassimelle erin 1-2.

– Ollakseni rehellinen, tätä, mitä juuri nyt tenniksessä tapahtuu, ei ole kovinkaan mukavaa seurattavaa ja olen melko tuohduksissa asiasta, Pospisil, joka edustaa pelaajia ATP-neuvostossa, puhisi.

Parhaillaan 25:en parhaan pelaajan joukossa maailmassa ollut Pospisil paljastaa, että useat ATP-listan 100. parhaan ulkopuolella olevat pelaajat pääsevät taloudellisesti nollatulokseen tai tekevät jopa tappiota.

– Tilanne on todella surullinen vai mitä? Tennis on tarjonnut minulle uskomattoman elämän ja olen todella kiitollinen siitä – sanat eivät riitä kuvailemaan, miten kiitollinen – mutta tennis on miljardeja dollareita vuodessa tahkova ammattiala.

– Jos rahaa ei olisi, ja Grand Slam -turnaukset sekä nämä turnaukset eivät tuottaisi rahaa, asiasta ei tarvitsisi edes keskustella, mutta rahaa on todella paljon.

Jalkapallon huippusarjat pyörähtävät käyntiin – voita suosikkijoukkueesi pelipaita!

Pospisil ei suinkaan halua viedä rahoja maailman parhailta tennispelaajilta, vaan sen sijaan hän moittii sitä, miten vähän pelaajille jaetaan turnausten tuotoista. Grand Slam -turnauksissa pelaajat saavat 14 prosenttia tuloista, joista seitsemän prosenttia menee miehille ja seitsemän prosenttia naisille. Ja itse asiassa jako on asiantuntijoiden mukaan vielä edellä mainittuakin huonompi pelaajien näkökulmasta katsottuna.

29-vuotias kanadalainen näkeekin, että tenniksellä on mahdollisuus kasvaa entisestään lajina, mikäli pelaajille ojennetaan isompi osuus turnausten tuotoista.

– Jos 100 pelaajan lisäksi 300 pelaajaa tienaa tällä, laji kasvaa, ja kun asiaa tarkastellaan pitkällä tähtäimellä, yhä useampi ihminen alkaa pelaamaan tennistä. Minulla on lapsia ja tiedän, miten vaikeaa siihen tiettyyn pisteeseen nouseminen on – se on surullista.

Vakavista loukkaantumisongelmista kärsinyt Pospisil peräänkuuluttaakin sitä, että pelaajien on seistävä yhdessä rintamassa, mikäli tulonjako halutaan tasaisemmaksi järjestäjien ja pelaajien välillä.

– Seuraava askel on se, että pelaajien on tultava yhteen. Pelaajien on annettava ääntensä kuulua ja tuoda julkisesti esille se, mitä lajissa tapahtuu.

– Tämä ympäristö ei ole kovinkaan pelaajaystävällinen. Sen eteen, että saamme äänemme kuuluville ja prosessista tulee demokraattisempi, vaaditaan paljon töitä. Vaikka julkisuuskuva näyttääkin toiselta, se ei ole todellisuutta, Pospisil päättää.

Marko Ollonqvist
Toronto

Lue myös:
NHL vapaat pelaajamarkkinat ja pelaajasiirrot 2019

Liity keskustelemaan vedonlyönnistä:

Urheiluvedot FB-ryhmä
Telegram
Discord