Kommentti: William Nylanderin saaga – yksi askel lisää NHL-työsulun suuntaan

schedule 26 marraskuun 2018 - 10:03
person Marko Ollonqvist

William Nylanderin saaga – toisin sanoen sopimukseton tilanne Toronto Maple Leafsin kanssa – on yksi askel lisää NHL-työsulun suuntaan.

Ensi syksynä saamme tietää, lähteekö NHL etenemään kohti uutta työsulkua. Tuolloin sekä omistajilla (NHL) että pelaajilla (NHLPA) on optio irtautua nykyisestä työehtosopimuksesta, joka kokonaismitassaan ulottuisi vuoteen 2023 saakka.

Mikäli jompikumpi osapuolista haluaa näin tehdä, kausi 2019-2020 pelattaisiin vielä normaalisti, mutta sen jälkeen NHL menisi suurella todennäköisyydellä jo kolmanteen työsulkuunsa 2000-luvun aikana.

Tällä hetkellä valitettava totuus on se, että vaakakuppi on kallellaan vahvasti uuden työsulun suuntaan.

Olympialaiset ovat yksi kynnyskysymys, toisena toimii tulovirran jakaminen seurojen ja pelaajien välillä, kolmantena seikkana vaakakuppia väärään suuntaa kallistaa se, mitä William Nylanderin pattitilanne Toronto Maple Leafsin kanssa ennakoi tulevaisuuden suhteen, neljäntenä voidaan pitää NHLPA:n puheenjohtajan, Donald Fehrin, kommentteja ja viidentenä alati nousevia pelaajien vuosipalkkoja.

Seuraavassa pureudun näihin viiteen eri seikkaan hieman tarkemmin:

1. Olympialaiset

NHL ei antanut pelaajilleen oikeutta osallistua Pyeongchangissa helmikuussa käytyihin olympialaisiin. Seuraomistajat eivät nähneet Koreaa tärkeänä markkina-alueena liigalle ja sen myötä kautta ei haluttu keskeyttää. Pelkona olivat myös pelaajien loukkaantumiset.

Luonnollisesti pelaajat eivät olleet päätöksestä kovinkaan mielissään, sillä oman maan edustaminen korkeimmalla mahdollisella tasolla – neljän vuoden välein – on kunnia-asia jokaiselle ja osalle ainutlaatuinen mahdollisuus.

Kun NHL-pelaajien poisjäänti Pyeongchangista varmistui, nostettiin olympiakortti heti uhkakuvaksi uutta NHL:n työsulkua silmällä pitäen. Se ei kuitenkaan muuttanut NHL:n kantaa olympiakysymykseen, vaan komissaari Gary Bettman kertoi lyhyesti, että Pekingin vuoden 2022 olympialaisten suhteen päätökset tehdään sitten, kun se on ajankohtaista.

Toki Peking on houkutteleva markkina-alue NHL:lle, sillä maailman kovin kiekkoliiga on viime vuosina pyrkinyt aggressiivisesti rantautumaan Kiinan markkinoille, ja sitä kautta yleinen uskomus onkin, että myös omistajat haluavat lähettää pelaajat Pekingiin.

Se ei kuitenkaan tarkoita automaattisesti mitään, ennen kuin päätöksiä tehdään, ja niitä tuskin on aivan lähiaikoina odotettavissa.

2. Escrow-rahasto

NHL:ssä käytössä on Escrow-rahasto.

Se tarkoittaa sitä, että osa pelaajien palkoista pidätetään kyseiseen rahastoon, ja mikäli NHL ei ole kauden päätteeksi tehnyt haluamanlaistaan taloudellista tulosta ja päässyt pelaajien kanssa tulonjaon suhteen 50-50-asetelmaan, pelaajat eivät saa palkkojaan kokonaisuudessaan.

NHL siis tasapainottaa tuloksensa tarpeen vaatiessa pelaajien palkkapidätysten kautta ja kuten jokainen varmasti ymmärtää, NHLPA ei ole tilanteeseen järin tyytyväinen. Seuraomistajat eivät nimittäin kanna kauden tuloksesta käytännössä ottaen minkäänlaista riskiä, vaan se on yksinomaan pelaajien harteilla.

3. Sopimusneuvottelut ja “tapaus William Nylander”

William Nylanderin ja Toronto Maple Leafsin välinen tulokassopimus päättyi viime kauteen. Siitä käynnistyivät jatkosopimusneuvottelut, jotka ovat nyt venyneet marraskuun loppupuolelle saakka. Toisin sanoen kanadalaisseura on pelannut jo yli neljäsosan runkosarjasta, eikä Nylanderia ole nähty kaukalossa vielä kertaakaan.

Koska Nylander on pelaaja, jonka kohdalla puhutaan nimenomaan päättyneestä tulokassopimuksesta ja sekä tietyn ikäisestä että tietyn ottelumäärän pelanneesta pelaajasta, tekee se hänestä rajoitetun vapaan agentin. Toisin sanoen Maple Leafs omistaa NHL:ssä hänen pelaajaoikeutensa ja mikäli yhteisymmärrystä jatkosopimuksesta ei synny joulukuun 1. päivään mennessä tai häntä ei vaihtokaupata johonkin toiseen seuraan, ei Nylander saa pelata kuluvalla kaudella NHL:ssä.

Kyse on siis pattitilanteesta, jossa osapuolten näkemykset jatkosopimuksen pituudesta ja arvosta ovat olleet jo pitkään kaukana toisistaan. Nylander tiedostaa arvonsa ja samaan aikaan Maple Leafsin GM Kyle Dubas tietää tulevaisuuden haastavuuden, kun edessä on muiden nuorten tähtien sopimusneuvottelut.

NHL:n työsulun mahdollisuuksia tämä lisää – riippumatta siitä, miten Nylanderin kohdalla lopulta käy – puhtaasti siksi, että tilanne on kestämätön sekä seuran että pelaajan näkökulmasta.

Seurojen on vahdittava palkkakattotilannettaan ja Nylander-tapauksen myötä Pohjois-Amerikassa uskotaan, että omistajat haluavat rajoittaa jatkossa tulokassopimuksensa päättäneiden pelaajien oikeuksia jatkosopimuksen suhteen.

Toisin sanoen kyse saattaisi olla siitä, että tulokassopimuksen päätyttyä pelaajalla ei ole mahdollisuutta vaatia tähtitieteellisiä summia ensimmäisen jatkosopimuksen osalta tai vaihtoehtoisesti sopimuksen pituutta rajoitettaisiin. Luonnollisesti tämä sotisi vahvasti pelaajien näkemyksiä vastaan, joten riita osapuolten välillä olisi melkoinen.

Ensi kaudella Nylanderin kaltaisessa tilanteessa ovat muun muassa sellaiset nimet kuin Sebastian Aho, Brock Boeser, Patrik Laine, Mitch Marner, Auston Matthews, Charlie McAvoy, Ivan Provorov, Mikko Rantanen, Matthew Tkachuk, Jacob Trouba ja Zach Werenski.

4. Donald Fehrin kommentit

NHLPA:n puheenjohtajana eli pelaajien edustajana toimiva Donald Fehr on puhunut viime aikoina varsin avoimesti pelaajien ja liigan välisestä tilanteesta. Pelaajat näkevät, että he ovat joutuneet tekemään valtaisan määrän myönnytyksiä, kun taas omistajapuoli on saanut kerta toisensa jälkeen tahtonsa läpi.

Fehr on avautunut asiasta taannoin muun muassa The Canadian Pressin haastattelussa.

“Ei ole mikään salaisuus, että pelaajat ovat tehneet valtavia myönnytyksiä omistajien suuntaan. Yleinen tuntemus onkin tällä hetkellä se, että vaakakuppia tulee saada kallistumaan myös toiseen suuntaan, ainakin jonkin verran, mutta katsotaan, mitä tapahtuu.

Bisnekset sujuvat tällä hetkellä hyvässä hengessä, mutta tilanne saattaa muuttua ongelmalliseksi, mikäli esiin nousee kiistanalaisia asioita; saatat alkaa inhota vuokraisäntääsi ja vuokraisäntäsi saattaa alkaa inhota sinua, mutta mikäli vuokrasopimus toimii molemmille osapuolille, eihän sitä silloin haluta purkaa kummankaan osapuolen toimesta.

Löytyykö NHL:stä pelaajia, jotka ovat huolissaan olympialaisista ja haluaisivat tehdä asialle jotain? Ehdottomasti. Huolestuttaako escrow? Totta kai.”

5. Pelaajapalkkojen nousu

Kun NHL:ssä otettiin käyttöön palkkakatto työsulkukauden 2004-05 jälkeen, ideana oli nimenomaan pelaajien vuosipalkkojen hillitseminen sekä seurojen keskinäisten voimasuhteiden tasaaminen.

Viimeisten reippaan 13 vuoden aikana pelaajien palkat ovat kuitenkin nousseet kohisten ylöspäin ja samalla myös palkkakaton ylärajaa on nostettu käytännössä ottaen vuosi toisensa perään.

Tällä hetkellä vallitseva tilanne on siis kestämätön, sillä seurat joutuvat käyttää yksittäisten supertähtien palkkoihin niin kovia summia, että muun pelaajiston rakentaminen alkaa olla todella haastavaa. Ja, kun samaan aikaan NHL:ään saapuvat kärkipään tulokkaat ovat lähestulkoon heti valmiita supertähden asemaan, seurat joutuvat yhä aikaisemmassa vaiheessa alkaa solmimaan jättimäisiä jatkosopimuksia pelaajiensa kanssa.

Tällä hetkellä NHL:n palkkakuningas on Connor McDavid, joka nauttii 12,5 miljoonan dollarin vuositienesteistä – vaan tuleeko se olemaan kaikkien aikojen huippulukema? Vaikka McDavid saattaakin olla tämän hetken paras pelaaja maailmassa, ja olla sitä seuraavat 10-15 vuotta, vastaus kuuluu: ei missään nimessä.

Pelaajat vaativat yhä kovempia palkkoja ja tietävät, että seuroilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin maksaa tai sitten tulla toimeen ilman kyseistä pelaajaa.

Seattlen kokoinen valttikortti hihasta – löysikö NHL keinon estää työsulun toteutuminen?

NHL:n ajautuminen uuteen työsulkuun kauden 2019-2020 päätteeksi ei ole tokikaan varmaa, mutta uhkakuvat ovat melkoiset.

Omistajaportaalta löytyy kuitenkin yksi valttikortti hihastaan – sellainen, joka tasoittaa edes jollain tasolla sitä tilannetta vaakakupissa.

Kuten kaikki varmasti tietävät, NHL:ään on tulossa 32:s seura. Uudeksi kaupungiksi on ilman sen ihmeempiä yllätyksiä valikoitumassa Seattle ja uuden seuran on määrä liittyä NHL-kartalle kaudeksi 2020-21.

Juuri tuon kyseisen kauden valikoituminen Seattlen mukaantulon vuodeksi ei ole suinkaan NHL:n osalta sattumaa: se nimittäin tuo pelaajille lisää työpaikkoja, kasvattaa liigan liikevaihtoa ja siten lisää NHLPA:n haluja välttää työsulku.

Pelkästään 650 miljoonan euron suuruinen summa, jonka uusi NHL-seura joutuu pulittaa liittymisestään maailman kovimpaan kiekkoliigaan, on yksi oleellinen seikka. Toinen on puolestaan se, mitä NHL-seurojen arvoille tapahtui Vegas Golden Knightsin mukaantulon myötä: ne kasvoivat 15 prosentilla.

Mikäli Golden Knightsin tulokaskausi ei olisi ollut sellainen tuhkimotarina, joka johdatti seuran heti ensimmäisenä keväänään Stanley Cup -finaaleihin, tilanne saattaisi olla toinen.

Jossittelu on kuitenkin turhaa, ja vaikka Seattlesta ei olisikaan menestymään samalla tavalla kuin Golden Knightsista, sen kiinnostavuus on jo lähtökohtaisesti korkealla – kiitos Vegasin.

Jääkäämme siis odottelemaan ensi syksyä, osittain pelonsekaisin tuntein ja osittain toivossa eläen.

Siitä saattaa tulla NHL-fanin pahin painajainen tai tilapäinen pelastus kausiksi 2020-23.

Marko Ollonqvist
Toronto

Lue myös:
Nyt on kova tarjous! NordicBetilta 50 euron riskitön veto

Liity keskustelemaan vedonlyönnistä:

Urheiluvedot FB-ryhmä
Telegram
Discord