Analyysi: Zidane vai Cristiano Ronaldo – kummanko lähtö on oikeasti satuttanut Real Madridia?

schedule 8 tammikuun 2019 - 14:50
person Marko Ollonqvist

Zinedine Zidane vai Cristiano Ronaldo? Seuraavassa laajamittaisessa analyysissa selviää, kummanko lähtö on oikeasti satuttanut Real Madridia.

Real Madridin kohdalla tapahtui kaksi jättimäistä muutosta viime kauden jälkeen: Zinedine Zidane jätti Los Blancosin managerin pestin ja Cristiano Ronaldo siirtyi Juventukseen.

Muilta osin joukkue pysyi hyvin pitkälti ennallaan.

Kuten kaikki varmasti ovat huomanneet, kauden ensimmäinen puolisko on ollut erittäin vaikea Real Madridille. Sillä oli omat haasteensa Mestarien liigassa, mutta kaikkein suurimmat ongelmat ovat olleet La Ligassa: madridilaisjätti on jäänyt Espanjan pääsarjaa johtavasta FC Barcelonasta jo kymmenen pisteen päähän ja ylipäätään joukkue majailee sarjataulukossa vasta viidennellä sijalla.

Nyt tavoitteenamme on tämän yksinomaan tilastoihin perustuvan analyysin kautta selvittää, mistä Real Madridin ongelmissa oikein on kyse.

Kumpiko näyttäytyy tilastojen valossa suuremmalta menetykseltä: maaleja Real Madridille kuin liukuhihnalta iskenyt Cristiano Ronaldo vaiko tällä hetkellä sapattivapaata viettävä Zinedine Zidane?

Ja onko tässä Real Madridin nykymenossa ylipäätään kyse mistään poikkeuksellisesta kriisistä?

Real Madrid ilman Cristiano Ronaldoa ja Zidanea (29 ottelua, 2018-19):

Ottelut: 29
Voitot: 17
Tasapelit: 3
Häviöt: 9

Tehdyt maalit: 57
Päästetyt maalit: 34
Voittoprosentti: 58,62 %

Tehdyt maalit per ottelu: 1.97
Päästetyt maalit per ottelu: 1.17
Maaliero per ottelu: +0.80

Laukaukset kohti maalia: 189
Laukausten kokonaismäärä: 511
Laukaisuprosentti: 36,99 %

Vastustajan laukaukset kohti maalia: 110
Vastustajan laukausten kokonaismäärä: 305
Vastustajan laukaisuprosentti: 36,07 %

Keskiarvollinen pallonhallinta: 61,76 %

Real Madrid Cristiano Ronaldon ja Zidanen kanssa (ensimmäiset 29 ottelua – 2017-18):

Ottelut: 29
Voitot: 19
Tasapelit: 6
Häviöt: 4

Tehdyt maalit: 62
Päästetyt maalit: 22
Voittoprosentti: 65,51 %

Tehdyt maalit per ottelu: 2.14
Päästetyt maalit per ottelu: 0.76
Maaliero per ottelu: +1.38

Laukaukset kohti maalia: 211
Laukausten kokonaismäärä: 548
Laukaisuprosentti: 38,50 %

Vastustajan laukaukset kohti maalia: 104
Vastustajan laukausten kokonaismäärä: 278
Vastustajan laukaisuprosentti: 37,41 %

Keskiarvollinen pallonhallinta: 60,86 %

Cristiano Ronaldon maalimäärä: 20

Real Madrid Cristiano Ronaldon ja Zidanen kanssa (koko kausi – 2017-18):

Ottelut: 62
Voitot: 39
Tasapelit: 14
Häviöt: 9

Tehdyt maalit: 149
Päästetyt maalit: 64
Voittoprosentti: 61,90 %

Tehdyt maalit per ottelu: 2.37
Päästetyt maalit per ottelu: 1.02
Maaliero per ottelu: +1.35

Laukaukset kohti maalia: 440
Laukausten kokonaismäärä: 1 088
Laukaisuprosentti: 40,44 %

Vastustajan laukaukset kohti maalia: 233
Vastustajan laukausten kokonaismäärä: 645
Vastustajan laukaisuprosentti: 36,12 %

Keskiarvollinen pallonhallinta: 59,85 %

Cristiano Ronaldon maalimäärä: 54

Analyysi:

29 ottelua (2017-18 & 2018-19):

Kun tarkastellaan viime kauden Real Madridia ensimmäisten 29 ottelun osalta, saadaan joukkueen vireystilasta samanlainen otanta kuin kuluvan kauden osalta; otteluja on saman verran.

Pallonhallinnassa ei ole juurikaan eroja, ja jos jotain, Real Madrid pitää nykyisin palloa hieman enemmän hallussaan kuin viime kauden ensimmäisellä puoliskolla. Maaleja Real Madrid on iskenyt ainoastaan viisi vähemmän kuin viime kaudella samaan aikaan, Cristiano Ronaldon ollessa vielä joukkueessa, joten sieltäkään ei mitään mullistavaa eroa tule.

Myöskään laukausten laadussa ei ole ainakaan tarkkuuden osalta juurikaan eroavaisuuksia, sillä Real Madrid on laukonut keskimäärin samalla prosentilla laukauksensa kohti maalia kuin viime kaudella samaan aikaan. Lisäksi vastustajan laukausprosentti, mitä tulee kohti maalia ammuttuihin vetoihin, on hyvin samaa luokkaa molempien kausien osalta.

Sen sijaan päästetyissä maaleissa on iso ero: Los Blancos on päästänyt peräti 12 maalia enemmän kuin viime kaudella samaan aikaan – se tarkoittaa sitä, että omissa on helähtänyt 0,41 kertaa useammin ottelua kohden kuin viime kaudella.

Sitä kautta maalierossa per ottelu on peräti 0.58:en negatiivinen ero viime kauteen, mikä on omiaan selittämään lähes seitsemän prosenttia alhaisemman voittoprosentin.

Koko kausi 2017-18 vs. 29 ottelua (2018-19)

Kun sitten lähdetään peilaamaan eroavaisuuksia, mitä tulee koko Real Madridin viime kauteen ja kuluvan kauden 29 pelattuun otteluun, laukausten laadussa – ja sitä kautta kenties myös laadukkaiden maalipaikkojen luomisessa – löytyy eroavaisuuksia.

Kaudella 2017-18 Real Madrid suuntasi laukauksensa kohti vastustajan maalia 40,44 prosentin tarkkuudella, kun vastaava prosenttiluku kuluvan kauden osalta on 36,99. Laukaisutarkkuudessa vielä merkittävämpi ero on viime kauden jälkimmäisen puoliskon ja kuluvan kauden ensimmäisen puoliskon välillä: 4,39 prosenttia.

Voittoprosenttia vertailtaessa ero on pienentynyt 29 ottelun otantaan nähden, mutta se selittyy isoksi osaksi sillä, että Real Madridin viime kauden jälkimmäisen puoliskon vastustajat olivat selkeästi tasokkaampia kuin ensimmäinen puolikkaan – joukkue, kun eteni Mestarien liigan voittoon, kohdaten PSG:n, Juventuksen, Bayern Münchenin sekä finaalissa Liverpoolin.

Kokonaisuudessaan Real Madrid lisäsi kauden jälkimmäisellä puoliskolla maalitehtailuaan selkeästi, kykeni parantamaan laukaustensa laatua sekä saattamaan ne ennen kaikkea kohti maalia, kuten todettua, ja siten maalieron osalta ero on suuri. Tässä kohtaa siis voidaan pohtia, löytyykö Real Madridilta kavereita, jotka kykenevät loppukautta kohden kasvattamaan maalimääriä – jos ei löydy, Cristiano Ronaldoa tulee ikävä.

Lopputulema: Zidane vai Cristiano Ronaldo – kummanko lähtö on oikeasti satuttanut Real Madridia?

Moni näkee Real Madridin olevan kriisissä ja isoilta osin Cristiano Ronaldon lähdön myötä.

Todellisuudessa suurin ongelma tällä kaudella on kuitenkin ollut päästettyjen maalien määrässä ja tämä ei selity esimerkiksi sillä, että pallonhallinnassa olisi tapahtunut merkittäviä muutoksia – jos jotain on tapahtunut, niin positiiviseen suuntaan. Real Madrid on myös kyennyt luomaan tilanteita ja tekemään maaleja hyvin samanlaisella tahdilla kuin viime kaudella 29 ensimmäisen pelinsä aikana.

Täten Cristiano Ronaldon puuttuminen ei ole juurikaan näkynyt, sillä hänen suurimmat vahvuutensa eivät ole suinkaan puolustuspäässä, vaan hyökkäyspäässä ja maalinteossa.

Tässä vaiheessa kautta emme siis voi tulosten perusteella sanoa portugalilaistähden puuttumisen juurikaan näkyneen muualla kuin romahtaneissa yleisömäärissä.

Alkukauden perusteella voimme siis todeta Real Madridin ongelmien johtuvan siitä, että vastustaja pääsee laadukkaammille maalintekopaikoille kuin viime kaudella. Ongelmat ovat joukkueen oman pään tekemisessä, ja vaikka Zinedine Zidanea ei yleisesti ottaen pidetäkään minään varsinaisena taktisena velhona, sai hän joukkueensa pelaamaan paremmin omaan päähän kuin Julen Lopetegui tai Santiago Solari.

Kauden ensimmäisen puoliskon lopputulema on siis se, että toistaiseksi Zidanen lähtö on ollut huomattavasti kovempi takaisku Real Madridille kuin Cristiano Ronaldon, mutta samaan aikaan on vielä kertaalleen muistettava, miten suuri painoarvo CR7:llä oli Real Madridille viime kauden jälkimmäisellä puoliskolla.

Loppukausi tulee siis olemaan täysin oma tarinansa: siinä, missä olemme jo saaneet vastauksen siihen, miten paljon Real Madrid kaipaa Zidanea, Cristiano Ronaldon kohdalla lopullista vastausta odotellaan vielä tovin verran.

Nykyinen Juventus-hyökkääjä nimittäin iski viime kauden ensimmäisten 29 ottelun aikana maaleja keskiarvolta 0.69 ottelua kohden ja viimeisten 33 pelin aikana hänen keskiarvonsa oli 1.03; itse asiassa juuri Cristiano Ronaldo oli se erottava tekijä, joka nosti Real Madridin maalikeskiarvon reippaasti ylemmäksi kauden jälkimmäisellä puoliskolla.

Jos siis Real Madridin nykyinen pelaajisto ei kykene yhteistuumin samaan, on varsin helppo sanoa, että Ronaldon lähtö on jättänyt jättimäisen loven espanjalaisjätin pelaamiseen.

Ja siinä tapauksessa analyysin lopullinen tulos on se, että Real Madrid on pulassa näiden molempien oman sektorinsa supertähtien lähdettyä seurasta.

Marko Ollonqvist
Toronto

Lue myös:
Vihdoin on kansan vuoro puhua: Äänestä Vuoden Paras Urheilija!

Liity keskustelemaan vedonlyönnistä:

Urheiluvedot FB-ryhmä
Telegram
Discord