Analyysi: NHL:n voimasuhteet kauden jatkuessa – kovat ovat edelleen kovia?

schedule 15 kesäkuun 2020 - 07:07
person Marko Ollonqvist

Yksi suurimmista kysymyksistä NHL:n paluun suhteen kuuluu: ovatko NHL:n voimasuhteet kauden jatkuessa samat kuin sen keskeytyessä?

Viiden kuukauden mittainen tauko peleistä on jotain täysin poikkeuksellista, kun se koskettaa jokaista NHL-seuraa.

Normaalisti kautensa runkosarjaan päättävät joukkueet ovat hieman vajaat puoli vuotta pelaamatta, mutta sen sijaan pitkälle pudotuspeleissä etenevien joukkueiden kohdalla tuo tauko on noin neljän kuukauden mittainen eli lyhyempi kuin se tulee suurella todennäköisyydellä olemaan tämän koronaviruspandemian keskeyttämällä kaudella.

Toisin sanoen kauden jatkumisesta voidaan puhua ikään kuin uutena kautena vai voidaanko?

Pyrimme seuraavassa käymään läpi sitä, mitä me voimme NHL-kaudelta sen jatkuessa odottaa ja pohtimaan lähimpien mahdollisten esimerkkien kautta, ovatko voimasuhteet pysyneet sittenkin ennallaan.

Se kannattaa kuitenkin toki ottaa huomioon, että me elämme monella tapaa todella poikkeuksellisia aikoja – ihan vain puhtaasti jo siksi, että faneja ei tulla näkemään katsomoissa ja kotietua ei ole varsinaisesti olemassa.

***

Kun koronaviruspandemia rantautui oikein toden teolla Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan, pysäytti se urheilun kokonaisuudessaan. Sittemmin esimerkiksi eurooppalaiset jalkapallon huippusarjat ovat käynnistyneet uudelleen ja Pohjois-Amerikan suunnalla tehdään töitä NHL- ja NBA-kausien jatkumisen eteen.

Myös urheilun saralla on siis jouduttu jo totuttautumaan “uuteen normaaliin”.

Koska nyt kirjoitamme tässä jutussa jääkiekosta ja NHL tulee olemaan ainoa sarja kaikista maailman jääkiekkosarjoista, joka pyritään viemään loppuun, me emme voi lähteä hakemaan vertailukohtaa lajin sisältä; siksi katseet onkin suunnattava jalkapallon pariin, kun hahmottelemme, minkälaiset NHL:n voimasuhteet voisivat kauden jatkuessa olla.

Kuten edellä kysyimme, on aiheellista pohtia, voidaanko NHL-kauden 2019-2020 jatkumisesta puhuta todella sen saman kauden jatkumisena vai menevätkö voimasuhteet täysin uusiksi.

Lähdetään siis hahmottamaan asiaa jalkapallon kautta.

Saksan Bundesliiga oli jalkapallosarjoista se, joka käynnistettiin uudelleen ensimmäisenä ja sieltä otanta on kaikkein laajin. Mitä siis kuuluu sarjan kärkipäässä kauden keskeytyessä olleille joukkueille ja ovatko voimasuhteet pysyneet ennallaan?

Bayern München johti kauden keskeytyessä sarjaa ja joukkue on paluun jälkeen voittanut kaikki pelaamansa seitsemän ottelua. Muista kärkipään joukkueista Borussia Dortmundin voittosarake on tauon jälkeen 5-0-1, Red Bull Leipzigin 3-3-0 ja Bayer Leverkusenin 4-0-2. Ainoastaan Borussia Mönchengladbach on rämpinyt, sillä se on kauden jatkuttua voittanut pelaamistaan kuudesta ottelusta vain kaksi, pelannut kertaalleen tasan ja hävinnyt kolmesti. Toisaalta taas joukkueen tappioista kaksi on tullut Bayern Müncheniä ja Leverkusenia vastaan – yksi punaisen kortin saattelemana sarjataulukossa kahdeksantena majailevan Freiburgin vieraana.

Voimasuhteet ovat siis pysyneet kärkipään suhteen hyvin pitkälti muuttumattomina, eikä myöskään alemmilla sijoilla majailevien joukkueiden kohdalla olla nähty merkittäviä muutoksia.

Espanjassa La Liga käynnistyi viikonlopun aikana ja siellä FC Barcelona ja Real Madrid ottivat tyylipuhtaat voitot. Kahdeksalla viimeisellä sijalla olevista joukkueista kuusi hävisi pelinsä ja sekä kärjen takana että keskikastissa olevien joukkueiden osalta nähtiin paljon tasapelejä. Odotettuja tuloksia siis, perustuen sarjataulukon sijoituksiin.

Italiassa hypättiin Coppa Italian pariin ja siellä AC Milanin ja Juventuksen sekä Napolin että Inter Milanin väliset ottelut päättyivät tasapeleihin; voidaan siis todeta, että myös saapasmaassa pelattiin vanhaan malliin.

***

Palkkakaton vuoksi, tai paremminkin ansiosta, NHL on kenties maailman tasaisin huippuliiga – lajista riippumatta.

Edellä mainitusta johtuen NHL tulee aina olemaan ainakin tietyissä määrin “oma lajinsa”, sillä marginaalit ovat yksinkertaisesti niin pienet, että kärjen ja tyvipään välillä joukkueiden väliset erot ovat todella pieniä, ehkä Detroit Red Wingsiä lukuun ottamatta.

Jos siis joku kiistäisi tämän analyysin merkityksen juuri NHL:n tasaisuuteen vedoten, tällaista henkilöä olisi vaikea lähteä syyttämään ajatusmaailmastaan. Toisaalta samaan aikaan tulee muistaa, että NHL:ssä on nähty jo Trade Deadline eli pelaajasiirtojen takaraja, joka kasvattaa joukkueiden välisiä tasoeroja kärjen ja häntäpään välillä.

Todennäköisyydet yllätyksille ovat toki normaalia korkeammalla, mutta eivät merkittävästi. Ja NHL:ssä ne yllätykset ovat aina mahdollisia: voittihan jo tuhoon viime kaudella tuomittu St. Louis Blues lopulta viime kesänä Stanley Cupin ja muutama vuosi sitten kahdeksannelta sijalta pudotuspeleihin lähtenyt Los Angeles Kings kruunattiin mestariksi.

Tällä haavaa uskallankin heittää ainakin lievämuotoisen väitteen ilmoille ja todeta, että ehkä sitten kuitenkin myös NHL-kausi pääsee nimenomaan jatkumaan, eikä käynnistymään ikään kuin nollapisteestä uudelleen, mikä on ollut tietyllä tapaa se pahin pelko.

Ja oli sitten asian laita mikä tahansa, niin Stanley Cupin voittanutta joukkuetta on joka tapauksessa turha lähteä väheksymään; emmehän me tee niin myöskään keväällä 2013 (työsulkukausi) mestaruutta juhlineen Chicago Blackhawksin kohdalla.

Marko Ollonqvist
Toronto

KATSO MYÖS:
Kaikki Liigan pelaajasiirrot kaudelle 2020-21!

Liity keskustelemaan vedonlyönnistä:

Urheiluvedot FB-ryhmä
Telegram
Discord