VIDEOT: Sami Salo muisteli upeaa kokemustaan – “Koko yleisö huusi “teräspalleja””

schedule 17 toukokuun 2020 - 10:41
person Marko Ollonqvist

Sami Salo muisteli upeaa kokemustaan Sportsnetille, joskin tuohon kokemukseen liittyi järjetön määrä sanoinkuvaamatonta kipua.

Ison osan NHL-urastaan Vancouver Canucksia edustanut Sami Salo kärsi rapakon takana pelatessaan ainakin 40 tiedossa olevaa loukkaantumista 15 pelivuotensa aikana.

Salo oli siis läpi NHL-uransa todella epäonnekas loukkaantumisten muodossa: häneltä repesi muun muassa akillesjänne salibandya pelatessa, joukkuekaveri Alex Edlerin purkukiekko osui häntä kasvoihin, aiheuttaen todella pahaa jälkeä ja hän kärsi pakaralihasvamman tuulettaessaan maalia.

Vuoden 2010 pudotuspeleissä Salo kuitenkin oli lähestulkoon kirjaimellisesti terästä, eikä hän antanut todella ikävän vamman horjuttaa häntä. Isokokoinen suomalaispuolustaja sai näet Chicago Blackhawksin Duncan Keithin laukauksen suoraan kiveksilleen ja hurjista kivuista sekä huhutusta kiveksen repeämästä huolimatta hän oli jo kaksi päivää myöhemmin takaisin kaukalossa.

Tuossa Keithin laukauksen jälkeisessä ottelussa koko Vancouver Canucksin loppuunmyyty halli huusi yhteen ääneen “teräspalleja” ja se on muisto, jota Salo ei tule koskaan unohtamaan, ja miten hän voisikaan unohtaa – turkulainen, kun myöntää katsoneensa tuon saamansa kunnianosoituksen ainakin 100 kertaa jälkikäteen videolta.

– Se oli unohtumaton hetki, kun koko loppuunmyyty yleisö huusi yhteen ääneen “Balls of Steel, Balls of Steel”, Salo muistelee Sportsnetin haastattelussa.

– Se on yksi hienoimmista muistoista, joka minulla on Vancouverin ajoilta. Olen katsonut sen yli 100 kertaa ja minulta kysellään edelleen siitä joka vuosi tyyliin “pitääkö se oikeasti paikkansa, että yleisö huusi teräspalleja”.

Vancouver Canucksin apuvalmentaja Rick Bowess muistaa niin ikään hyvin tuon hetken.

– “Balls of Steel, Balls of Steel” – rakastan Sami Saloa.

Vaikka Salo ei saanut missään vaiheessa uraansa ansaitsemaansa tunnustusta, hänen joukkuekaverit tietävät, miten arvokas osa hän oli Canucks-miehistöä.

– Sami oli kaveri, joka piti joukkueemme yhdessä. Hän teki työnsä alakerrassa 100-prosenttisesti, eikä koskaan tehnyt virheitä. Hän oli sisukas suomalainen ja loistava joukkuekaveri, Daniel Sedin muisteli taannoin.

Vastustajan puolella eli Chicago Blackhawksissa pelannut Adam Burish ihaili jo tuolloin Salon uskomatonta sisukkuutta, kun hän antoi seuraavat kommentit ottelusarjan kuudennen ottelun alla.

– Jos hän pelaa tänä iltana, hän on todellinen teräsmies. Ehkä hieron itseäni häntä vasten, että saisin osan siitä hänen sisukkuudestaan. Se, että pystyt pelaamaan tuollaisesta vammasta huolimatta, räjäyttää tajuntani.

Ja niinhän siinä sitten tosiaan kävi, että Salo nähtiin kaukalossa tuossa kuudennessa ottelussa – kahden erillisen kipupiikin voimin.

– Kaikki pitivät varmana, ettei hän pelaa loukkaantumishistoriansa vuoksi, mutta siellä hän oli kaukalossa ja pelasi vielä loistavan ottelun. Ja sen muistan, ettei hän arkaillut mennä laukausten eteen siinäkään ottelussa. Hän taklasi vastustajia. Vaikka kivut olivat kovat, hän ei epäröinyt tekemisiään hetkeäkään, Bowess muistaa.

– En ole koskaan kohdannut yhtä epäonnista pelaajaa niin omituisten loukkaantumisten suhteen, mutta se maine loukkaantumisherkästä ja pehmeästä pelaajasta ei olisi voinut olla kauempana totuudesta. Se Balls of Steel -huuto oli tunnustus siitä, että tällä kaverilla on ollut epäonnea, mutta siitä huolimatta hän taistelee ja on kaukalossa joukkuekavereidensa vuoksi. Olin iloinen, kun se huuto käynnistyi.

Kun Salolta kysyttiin tuolloin, kymmenen vuotta sitten, hänen pelikunnostaan, saatiin suomalaiselta varsin humoristinen kommentti, joka kuului “kenraali on kunnossa, mutta pataljoona ei”. Nyt Salo naureskelee tuolle kommentilleen.

– Se tuli ulos hetken mielijohteesta. Se oli tapani vitsailla loukkaantumisistani ja käsitellä paineita… yrittää sanoa jotain hauskaa.

– Muistan, kun erään loukkaantumiseni yhteydessä minulta kysyttiin Chicagossa, onko minulla polvi- vai olkapäävamma. Vastasin siihen, että “en tiedä onko se polvi vai olkapää, mutta pissatessa sattuu”.

– Mutta valehtelisin, jos väittäisin, etten ollut turhautunut loukkaantumisiini. Siinä oli kuitenkin kyse pelitavastani: kun laitoin paidan ylleni ja hyppäsin kaukaloon, en pelännyt mitään, en vältellyt liian kovia tilanteita tai empinyt laukausten tielle heittäytymistä.

Mutta se kivesvamma, se oli yksi Salon mieleenpainuvimmista loukkaantumisista valtaisan kivun vuoksi.

– Se on yksi kivuliaimmista kokemuksista, mitä muistan. Mutta se oli myös yksi parhaista muistoistani Vancouverista, koska se osoitti, millaiset fanit meillä oli.

Tässä vielä video Balls of Steel -huudoista:

Ja tässä se loukkaantumiseen johtanut laukaus:

Marko Ollonqvist
Toronto

KATSO MYÖS:
Kaikki Liigan pelaajasiirrot kaudelle 2020-21!

Liity keskustelemaan vedonlyönnistä:

Urheiluvedot FB-ryhmä
Telegram
Discord