Kolumni: Mitä?! Eikö Patrik Laine olekaan vain “yhden tempun poni”?

schedule 10 joulukuun 2019 - 04:48
person Marko Ollonqvist

Eikö Patrik Laine olekaan vain “yhden tempun poni”? Onko hänestä sittenkin käyttöä myös tasaviisikoin pelattaessa, eikä vain ylivoimalla?

Mitä ihmettä tapahtuu Winnipegissä?

Nämä sanat olisivat voineet kuulua lukuisten suomalaisten suusta, kun Patrik Laine aloitti NHL-kauden 2019-2020 jakamalla viidessä ensimmäisessä ottelussaan seitsemän maaliin johtanutta syöttöä.

Mutta eipä näitä sanoja hirveästi kuulunut.

Niin moni suomalainen oli näet ehtinyt heittää Laineen jo niin monta kertaa bussin alle, että asian ääneen sanomalla sitä olisi asettanut itsensä melkoisen noloon tilanteeseen.

Oli parempi olla hiljaa ja toivoa salaa, josko se tahti siitä vielä hyytyisi.

Mutta ei se “valitettavasti” ole hyytynyt: Laine on pelannut kuluvan kauden aikana 28 ottelua, alustanut näissä upeasti 20 maalia ja kaiken kaikkiaan pelannut ensimmäisen reippaan kolmanneksen kaudesta tasan tarkkaan piste per peli -keskiarvolla.

***

Patrik Lainetta on tituleerattu suomalaisten keskuudessa jo pidempään seuraavilla sanoilla: “Yhden tempun poni, jolla ei tee mitään viisikkopelaamisessa ja pisteitä syntyy ainoastaan ylivoimalla.”

Tässä kohtaa täytyy kysyä:

Olisitko yllättynyt, jos sanoisin Laineen tehneen kuluvan kauden tehopisteistään 75 prosenttia tasaviisikoin?

Mitä, jos kertoisin ainoastaan Aleksander Barkovin ja Teuvo Teräväisen alustaneen suomalaispelaajien osalta enemmän maaleja kuin Laine?

Uskoisitko, jos väittäisin Laineen johtavan Winnipeg Jetsin sisäistä syöttöpörssiä neljän maaliin johtaneen syötön erolla toisena olevan Mark Scheifeleen tai sanoisin hänen olevan toisena joukkueensa tehotilastossa?

Melkoinen yhden tempun poni, sanon minä.

Olenkin tässä miettinyt, mitä Patrik Laineen tulee tehdä, että hän alkaa saada ansaitsemaansa kunnioitusta Suomessa?

Se määrä, jonka Laine saa kuraa niskaansa omassa kotimaassaan on täysin käsittämätön, eikä kenelläkään tunnu löytyvän munaa myöntää yhden yksittäisen heikomman kauden perusteella tekemäänsä virheellistä tulkintaa siitä, millainen pelaaja 21-vuotias laituri on.

Monille tuntuukin olevan ylitsepääsemätöntä käsittää, että Laine on edelleen todella nuori pelaaja, joka käy edelleen läpi sopeutumisvaihetta maailman kovimpaan kiekkoliigaan.

Ja se sopeutuminen oli esimerkiksi viime kaudella melkoista kipuilua, kun hänen laukauksensa vaarallisuus oli jo tunnettu NHL-piireissä ja se pelattiin vastustajien toimesta viime kaudella pois.

Mutta juuri edellä mainitusta syystä Laine onkin tehnyt itsestään entistä vaarallisemman jääkiekkoilijan.

Kun vastustaja olettaa Laineen olevan liikenteessä “lauo ensin” -mentaliteetilla, nuori suomalainen kykenee yllättämään heidät niin sanotusti housut kintuissa jakelemalla melkoisia namupasseja joukkuekavereilleen.

***

On muuten hauskaa seurata, miten paljon Alexander Ovechkinia arvostetaan nykypäivänä suomalaisten keskuudessa.

Kukaan ei tunnu enää muistavan, että Washington Capitalsin venäläistähti oppi puolustamaan edes jollain tasolla vasta kolmenkympin tuntumassa, kun Barry Trotz avautui hänelle puolustuspelaamisen tärkeydestä.

Monilta tuntuvat kovasti unohtuneen ne “Controller disconnected” -hetket, joina Ovechkin seisoi jalat ja selkä suorana oman joukkueensa siniviivan päällä, kun vastustaja laittoi kiekon reppuun.

No, ehkä tämä tulee tapahtumaan myös Laineen kohdalla siinä vaiheessa, kun ihmisiä ei enää hävetä kehua häntä.

Toisaalta voisi kuvitella, ettei Lainetta itseään kiinnosta tippaakaan: se huutelijoiden ja kriitikoiden hiljaiseksi saattaminen, kun on yleensä se kaikkein parhaalta maistuvin palkinto.

Marko Ollonqvist
Toronto

Lue myös:
888Sport tarjoaa muhkean 100% ensitalletusbonuksen aina 100€ asti!

Liity keskustelemaan vedonlyönnistä:

Urheiluvedot FB-ryhmä
Telegram
Discord