Analyysi: Voiko Arsenal pudota Valioliigasta, ihan oikeasti?

schedule 8 joulukuun 2019 - 10:45
person Marko Ollonqvist

Voiko Arsenal ihan oikeasti pudota Valioliigasta? Kun kaudesta on pelattuna hieman yli kolmasosa, tämä on täysin aiheellinen kysymys.

Milloin Arsenal juhli viimeksi voittoa Valioliiga-kentillä? 6. lokakuuta eli yli kaksi kuukautta sitten.

Tuon lokakuisen Bournemouth-voiton jälkeen joukkue on kerännyt seitsemästä pelaamastaan Valioliiga-ottelusta ainoastaan neljä pistettä, kun niitä on ollut jaossa 21.

Ongelmat eivät ole pelkästään viime aikojen pistesaaliissa, vaan joukkueen pelillisessä ilmeessä ja kohtaamissaan vastustajissa: näissä seitsemässä ottelussa vastassa ovat olleet Sheffield United, Crystal Palace, Wolverhampton, Leicester City, Southampton, Norwich City sekä Brighton ja lontoolaisseura on ollut enemmän tai vähemmän näissä kaikissa otteluissa alakynnessä.

Toisin sanoen Arsenal ei olisi esityksillään ansainnut välttämättä edes näitä neljää pistettä.

Tällä hetkellä matkaa ensimmäisenä putomisviivan alapuolella olevaan Southamptoniin on ainoastaan neljä pistettä.

***

Kun Arsenal erotti manageri Unai Emeryn 29. marraskuuta, odotettiin seuralla olevan selkeä varasuunnitelma takataskussaan – aivan, kuten esimerkiksi verivihollisena tunnetulla Tottenhamilla oli: seura palkkasi välittömästi potkut saaneen Mauricio Pochettinon tilalle kaiken nähneen ja kokeneen Jose Mourinhon.

Arsenalilla oli ollut myös aikaa rakentaa tuo suunnitelma, sillä seura oli esiintynyt Emeryn alaisuudessa jo niin pitkään sekä pelillisesti että tuloksellisesti huonosti, että potkujen oli täytynyt väistämättä käydä seurajohdon mielessä jo aiemmin.

Vaan mitään suunnitelmaa ei ollut.

Tilalle nostettiin seuralegenda Freddie Ljungberg, joka toimi Emeryn apuvalmentajana, eikä mikään ole muuttunut. Esitykset ovat yhtä vaisuja, paljon kysymysmerkkejä Emeryn alaisuudessa aiheuttaneissa peluutusvalinnoissa ei ole tapahtunut käytännössä ottaen minkäänlaista muutosta ja ylipäätään kaikki on säilynyt hyvin pitkälti ennallaan.

Ylipäätään Arsenalin olisi tullut tehdä ratkaisunsa Emeryn osalta jo paljon aiemmin: se, että kokematon Ljungberg olisi saanut edes jonkinlaiset mahdollisuudet nostaa perinteikäs lontoolaisseura suosta, olisi hänelle pitänyt antaa siihen aikaa kahden viikon maaottelutauon verran, mikä oli marraskuussa.

Nykypäivän Arsenalin seurajohdon kyvyttömyys tehdä kovia ratkaisuja nousi kuitenkin jälleen esille: Emeryn annettiin vetää laiva aivan liian syvälle merenpohjaan ja siksi Arsenal on nyt siinä tilanteessa, jossa se on.

***

Arsenal kohtaa seuraavaksi vieraskentällä West Hamin, kun se matkaa paikallisvastustajansa vieraaksi maanantai-iltana Suomen aikaa.

Gunners on pelannut kuluvan kauden Valioliigassa seitsemän vierasottelua ja onnistunut keräämään näistä ainoastaan kuusi pistettä. Se on voittanut ainoastaan yhden vierasottelun, kun se kaatoi kauden avauksessaan tuolloin melkoisen kriisin keskellä olleen Newcastlen 1-0 ja tasapelipisteet se on ottanut Watfordilta, Manchester Unitedilta sekä Norwichilta.

Myöskään West Hamin pelaaminen ei ole vakuuttanut, mutta toisaalta se voitti toissa ottelussaan Chelsean ja Arsenalin ollessa juuri nyt käytännössä ottaen jokaisen Valioliiga-seuran toivoma vastustaja, kotijoukkueen pelaajat pääsevät otteluun todella luottavaisin mielin.

Tällä hetkellä käytännössä ottaen mikään asia ei lupaa Arsenalille tuosta ottelusta hyvää lopputulosta ja nyt puhutaan melkoisen kriittisestä hetkestä Tykkimiesten kaudessa: jos Arsenal ei kykene voittamaan West Hamia ja siten kohottamaan edes joissain määrin alakuloisten pelaajien itseluottamusta, pisteiden kerääminen tulevissa otteluissa on äärimmäisen vaikeaa.

Arsenal kohtaa West Ham -ottelun jälkeen ensiksi Manchester Cityn kotonaan. Tuon ottelun jälkeen joukkue matkaa juuri manageriaan vaihtaneen ja heti Chelsean kaataneen Evertonin vieraaksi. Seuraavana vuorossa on Bournemouth vieraissa ja sen jälkeen sekä Chelsea että Manchester United kotona.

Näistä edellä mainituista seuroista Arsenal voisi nykyvireessään kyetä haastamaan Evertonin ja Bournemouthin, mutta kun otetaan huomioon se tosiasia, että lontoolaiset pelaavat nämä molemmat ottelut vieraskentällä, ei joukkueen vierasvireeseen perustuen ole perusteltua odottaa mitään suurempaa pistepottia.

***

Kun katsotaan Arsenalin nykyistä pistesaalista, historia osoittaa, ettei seuran pitäisi pudota Valioliigasta.

Asia ei ole kuitenkaan niin yksioikoinen, sillä Arsenal on kerännyt kuluvalla kaudella 19 sarjapistettä ja niistä peräti 15 tuli ensimmäisten kahdeksan ottelun aikana; viimeiset kaksi kuukautta joukkue on kerännyt 0.57 pistettä ottelua kohden, ja kuten edellä esitelty tuleva otteluohjelma osoittaa, tuo keskiarvo uhkaa vain pudota entisestään.

Allekirjoittanut on nähnyt kuluvalla kaudella kaikki Arsenalin pelaamat Valioliiga-ottelut. Näihin esityksiin peilaten on vaikea nähdä, että seura keräisi City-, Chelsea- ja United-otteluista yhtä sarjapistettä enempää. West Ham-, Bournemouth- ja Everton-otteluista parhaassa tapauksessa pistesaaliiksi voisi kuvitella neljää sarjapistettä.

Otetaan siis tässä kohtaa olettamukseksi, että Arsenal kykenee parantamaan nykyistä pistetahtiaan ja ottaa viidestä seuraavasta ottelustaan viisi pistettä.

Tämä tarkoittaisi sitä, että kauden 20 ensimmäisen ottelun jälkeen kasassa on 24 sarjapistettä.

Seuraavaksi tehdään katsaus sarjataulukossa kymmenentenä olevan Arsenalin takana oleviin seuroihin.

Kunkin seuran kohdalla käytetään heidän koko kauden ottelukohtaisia pistekeskiarvojaan ja rakennetaan sen myötä sarjataulukko seuraavien viiden tai kuuden ottelun jälkeen, riippuen ottelumäärästä (osa pelannut yhden ottelun vähemmän). Arsenalin kohdalla käytetään tuota aiemmin esiteltyä viiden sarjapisteen keräämistä.

Sarjataulukko edellä mainitulla kaavalla:

10. Newcastle (27 pistettä)
11. Brighton (25 pistettä)
12. Arsenal (24 pistettä)
13. Burnley (24 pistettä)
14. Everton (22 pistettä)
15. West Ham (22 pistettä)
16. Bournemouth (21 pistettä)
17. Aston Villa (21 pistettä)
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
18. Southampton (21 pistettä)
19. Norwich City (15 pistettä)
20. Watford (12 pistettä)

Seuraavassa otannaksi otetaan viimeiset seitsemän ottelua kunkin seuran osalta ja rakennetaan näiden pelien pistekeskiarvioihin perustuva sarjataulukko seuraavien viiden tai kuuden ottelun jälkeen, riippuen ottelumäärästä (osa pelannut yhden ottelun vähemmän). Myös Arsenalin kohdalla käytetään pistekeskiarvoa samalta aikajanalta eli viimeisten seitsemän ottelun osalta.

Sarjataulukko edellä mainitulla kaavalla:

10. Newcastle (28 pistettä)
11. Brighton (26 pistettä)
12. Everton (24 pistettä)
13. Arsenal (22 pistettä)
14. Burnley (22 pistettä)
15. Southampton (22 pistettä)
16. Aston Villa (21 pistettä)
17. Bournemouth (19 pistettä)
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
18. West Ham (19 pistettä)
19. Norwich City (15 pistettä)
20. Watford (12 pistettä)

Seuraavassa otetaan huomioon kunkin seuran pistekeskiarvot sekä koti- että vierasotteluista, käydään läpi tuleva otteluohjelma seuraavien viiden tai kuuden ottelun osalta (osa pelannut yhden ottelun vähemmän) eli montako koti- ja vierasottelua kukin joukkue pelaa, ja rakennetaan sen mukainen sarjataulukko.

Sarjataulukko edellä mainitulla kaavalla:

10. Arsenal (27 pistettä)
11. Newcastle (27 pistettä)
12. Brighton (26 pistettä)
13. Burnley (25 pistettä)
14. Everton (23 pistettä)
15. West Ham (22 pistettä)
16. Aston Villa (22 pistettä)
17. Bournemouth (21 pistettä)
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
18. Southampton (21 pistettä)
19. Norwich City (16 pistettä)
20. Watford (13 pistettä)

Seuraavaksi katsotaan joukkueiden viimeisten 7 ottelun osalta koti- ja vierasotteluiden pistekeskiarvot, sen jälkeen katsotaan koti- ja vierasotteluiden määrä seuraavien viiden tai kuuden ottelun osalta (osa pelannut yhden ottelun vähemmän) ja rakennetaan sen mukainen sarjataulukko.

Sarjataulukko edellä mainitulla kaavalla:

10. Newcastle (29 pistettä)
11. Brighton (28 pistettä)
12. Everton (25 pistettä)
13. Burnley (23 pistettä)
14. Arsenal (22 pistettä)
15. Aston Villa (22 pistettä)
16. Southampton (22 pistettä)
17. Bournemouth (19 pistettä)
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
18. West Ham (19 pistettä)
19. Norwich City (14 pistettä)
20. Watford (13 pistettä)

Tehdäänpä seuraavaksi katsaus jokaisen Arsenalin takana sarjataulukossa olevan seuran tulevaan otteluohjelmaan näiden tulevien viiden tai kuuden kierroksen osalta, riippuen ottelumäärästä (osa pelannut yhden ottelun vähemmän), ja sijoitetaan niiden perusteella joukkueet ohjelmallisesti vaikeusjärjestykseen (myös Arsenal mukana) – helpoimmasta vaikeimpaan.

Kategorioina käytetään otteluita Top 10- ja Bottom 10 -seuroja vastaan ja niin sanotussa tasatilanteessa vastustajien tarkemmat sarjataulukkosijoitukset ratkaisevat eron.

Otteluohjelmien vaikeus (helppo –> vaikea):

1. Burnley
Top 10: Manchester United
Bottom 10: Newcastle, Bournemouth, Everton, Aston Villa

2. Bournemouth
Top 10: Chelsea, Arsenal
Bottom 10: Burnley, Brighton, West Ham

3. Southampton
Top 10: Chelsea, Crystal Palace, Tottenham
Bottom 10: Newcastle, West Ham, Aston Villa

4. Newcastle
Top 10: Crystal Palace, Manchester United, Leicester City
Bottom 10: Southampton, Burnley, Everton

5. Everton
Top 10: Manchester United, Leicester City, Arsenal
Bottom 10: Burnley, Newcastle

6. Arsenal
Top 10: Manchester City, Chelsea, Manchester United
Bottom 10: West Ham, Everton, Bournemouth

7. Aston Villa
Top 10: Leicester City, Sheffield United, Liverpool
Bottom 10: Southampton, Norwich, Burnley

8. Brighton
Top 10: Wolverhampton, Crystal Palace, Sheffield United, Tottenham, Chelsea
Bottom 10: Bournemouth

9. Norwich
Top 10: Sheffield United, Leicester City, Wolverhampton, Tottenham, Crystal Palace
Bottom 10: Aston Villa

10. Watford
Top 10: Liverpool, Manchester United, Sheffield United, Wolverhampton
Bottom 10: Aston Villa

11. West Ham
Top 10: Arsenal, Liverpool, Crystal Palace, Leicester City, Sheffield United
Bottom 10: Southampton

***

Pyörittelee tässä numeroita sitten millä tavalla tahansa, niin ilman täydellistä suunnanmuutosta Arsenalin on aivan turha haikailla Top 4 -sijoja – se lienee jo joka tapauksessa mahdottomuus – tai ylipäätään edes europaikkoja.

Sen sijaan kaikki merkit viittaavat enemmän kuin uhkaavasti siihen, että Arsenal tulee taistelemaan tosissaan putoamista vastaan ja on erittäin mielenkiintoista nähdä, miten Arsenalin kaltainen pelaajisto mukautuu tuohon taisteluun, jossa pelataan lähes kirjaimellisesti elämästä ja kuolemasta.

Tietenkin tammikuun siirtoikkuna saattaa auttaa lontoolaisten tilannetta, mutta samaan aikaan on muistettava, että vaikka seura käytti kesän aikana kaikista Valioliiga-seuroista eniten pelaajahankintoihin, todellisuudessa seura hankki pelaajia osamaksusysteemillä.

Seuraomistajat eivät siis toisin sanoen avanneet kukkaronnyörejään ihan siihen malliin kuin on annettu ymmärtää, joten kysymys kuuluu: tuleeko Arsenal ylipäätään edes tekemään pelaajahankintoja tammikuussa – ilman, että se myy nykyisiä pelaajiaan?

Se lienee ainakin päivänselvää, ettei Arsenalilla yksinkertaisesti ole varaa luopua ykköstähti Pierre-Emerick Aubameyangista: 30-vuotias gabonilainen on iskenyt kuluvalla kaudella Valioliigassa kymmenen maalia, Arsenalin kokonaismaalimäärän ollessa 21.

On myös äärimmäisen mielenkiintoista seurata, tekeekö seura nopean ratkaisun valmentajamarkkinoilla hakeakseen apua nykyhetkeen vai yritetäänkö Gunnersissa sinnitellä loppukausi enemmän tai vähemmän väliaikaisratkaisuilla, ratkaisten valmentajatilanne isossa mittakaavassa vasta ensi kesänä. Näillä asioilla tulee eittämättä olemaan niin ikään suuri merkitys niiltä osin, miten Arsenalin loppukausi tulee sujumaan.

Niin tai näin, Lontoon punaisella puolella eletään juuri nyt todella piinaavia aikoja.

Marko Ollonqvist
Toronto

Lue myös:
888Sport tarjoaa muhkean 100% ensitalletusbonuksen aina 100€ asti!

Liity keskustelemaan vedonlyönnistä:

Urheiluvedot FB-ryhmä
Telegram
Discord