Baseball ja vedonlyönti

Käymme tässä tekstissä läpi aihetta Baseball ja vedonlyönti, mutta ennen kaikkea käymme läpi sitä, miksi baseball on loistava laji vedonlyöntiä ajatellen. Baseballin suosio on noussut maailmalla, mutta suurimmassa suosiossa se on nimenomaan USA:ssa.

Yhdysvalloissa piileekin maailman suosituin baseball-liiga, Major League Baseball (MLB), jonne jokainen lajin pelaaja mielii pelaamaan. Sarjoja löytyy myös muualta maailmasta, ja MLB:n jälkeen suosituimpia ovat Aasiasta Japanin NPB ja Korean KBO, ja Amerikan suunnilta vielä Meksikon LMB.

MLB pysyy tekstissä kuitenkin isoimpana tekijänä mukana, sillä erilaista dataa kerätään eniten juurikin massiivisesta Yhdysvaltojen baseball-liigasta. Kerromme tekstissä baseballin pelin kulusta, säännöistä, termeistä sekä vedonlyöntiin vaikuttavista tekijöistä, mutta avaamme myös hieman tilastojen merkitystä lajissa. Tämän luettuasi, sinulla on huomattavasti paremmat edellytykset pärjätä vedonlyönnissä myös Baseballin parissa. Kappaleen aiheena on siis Baseball ja vedonlyönti.

MLB-kausi

MLB-kausi alkaa huhtikuussa, ja jatkuu aina syyskuuhun saakka. Runkosarjassa jokainen joukkue pelaa jopa 162 ottelua, mikä onkin melkoinen määrä yhdessä kaudessa, sillä esimerkiksi NBA:ssa pelataan vain 82 runkosarjaottelua. Runkosarjan jälkeen seuraa vielä villikortti-pelit, jotka ovat yhdestä poikki. Pudotuspelit seuraavat villikortti-pelejä, ja playoffit ovatkin paras seitsemästä menetelmällä.

Joukkueita liigassa on yhteensä 30. Joukkueet on jaettu kahteen ”liigaan”, jotka ovat periaatteessa konferensseja. Liigat on jaettu vielä kuuteen divisioonaan, joista jokaisen divisioonan voittaja etenee suoraan playoffeihin, ja molempien liigojen jäljelle jääneistä joukkueista kaksi parhaiten sijoittunutta taistelevat vielä pudotuspelipaikasta villikortti-pelissä.

Baseball ottelu – pelinkulku ja termit

Baseballottelussa pelataan yhdeksän vuoroparia, joiden aikana molemmat joukkueet pääsevät lyömään ja polttamaan. Lyöntivuorojen aikana on tarkoitus suorittaa mahdollisimman monta juoksua, kun taas ulkopelivuorossa pyritään polttamaan lyöjät. Mikäli yhdeksän vuoroparin jälkeen tilanne on edelleen tasan, jatketaan ottelua ylimääräisillä vuoropareilla, kunnes toinen joukkue voittaa vuoroparin.

Inning – vuoropari
Yhden vuoroparin aikana molemmat joukkueet siis ovat syöttämässä sekä lyömässä. Sisävuorossa pelaajat pääsevät lyömään, ja takarajan ylitystä havitellaan lähes joka kerta, sillä tällöin kyseessä on pesäpallostakin tuttu kunnari. Paras mahdollinen tilanne on ajolähtö, jolloin pesät ovat täynnä. Tällöin on mahdollista suorittaa Grand Slam Home Run, eli neljän juoksun kunnari – pesät tyhjäksi.

Ulkovuorossa pyritään polttamaan sisävuorolaisia. Polttaminen tapahtuu joko suoraan pesään kolmella hudilla, syöttämällä pallo pesälle lyöjän edetessä sinne tai kun lyönnistä ottaa kopin. Pesään polttamista kutsutaan termillä ”Strikeout”, eli kolme hutia.

Steal – kärkkyminen
Suomalaisessa pesäpallossa kärkkyminen on tuttua puuhaa. Mikäli pelaaja siis kärkkyy seuraavalle pesälle, niin tällöin tapahtumaa kutsutaan termillä Steal. Kärkkyvä pelaaja voidaan polttaa koskettamalla pallolla häntä ennen pesälle etenemistä.

Foul Ball – laiton
Pesäpallosta tuttu laiton on käytössä myös Baseballissa. Basessa ei kuitenkaan takalaitonta tunneta, sillä tällöin kyseessä on kunnari, mutta etu- ja sivulaittomat ovat käytössä kyllä. Pelaajan lyödessä sivurajojen yli tai eturajan alle, on kyseessä laiton lyönti, joka lasketaan hudiksi. Kun kaksi hutia on taustalla, Foul Ball ei aiheuta hutia, vaan otetaan uusinta lyönti. Tätä jatketaan niin kauan kunnes pelaaja pääsee etenemään tai hänet poltetaan.

Ball ja Walk – Väärä ja vapaataival
Baseballissa syöttäjällä on syöttöneliö, jonka sisäpuolelle syötön tulee osua. Mikäli syöttö ei osu neliön rajojen sisäpuolelle, eikä lyöjä lyö, niin tuomitaan väärä eli Ball. Neljällä väärällä syötöllä samalle lyöjälle tuomitaan vapaataival, eli lyöjä pääsee etenemään ykköspesälle.

Lyöjän osuessa palloon hänen on edettävä. Mikäli lyönnistä napataan koppi, lyöjä palaa. Mikäli pallo ehtii pesälle ennen lyöjää, lyöjä palaa. Muussa tapauksessa hän saa jäädä pesälle tai edetä kunnariin asti, jos pallo on takarajasta yli lyöty.

Baseball ja vedonlyönti

Baseball on yksi maailman vaikeimmista lajeista vedonlyönnin kannalta, mutta samalla se on myös yksi kaikista tuottoisimmista, kun homma on vain hanskassa. Baseballottelun kulkuun vaikuttaa suuri määrä erilaisia tekijöitä, mikä hankaloittaa ennakointia varsinkin oman taipaleen alkumetreillä. Tässä kappaleessa pyrimmekin avaamaan hieman kokonaiskuvaa aiheesta baseball ja vedonlyönti, sillä kerrottavaa ja sisäistettävää on todella paljon.

Vaikuttavat tekijät

Baseball ja vedonlyönti sisältää todella paljon erilaisia tekijöitä, jota vaikuttavat otteluun. Syöttäjät, lyöjät, vaihtopenkki, sää ja pelipaikka vaikuttavat kaikki omalla tavallaan ottelun kulkuun ja ottelun lopputuloksen ennakointiin. Baseballista kerätään tolkuton määrä erilaista dataa, minkä vuoksi pelin sisäistäminen on todella tärkeässä roolissa, ja tämän vuoksi lajista saadaankin yksi tuottoisimmista, sillä analysoitavaa dataa on niin paljon.

Tilastot

Tilastoja on todella paljon kahlattavana. Perinteisiä tilastoja löytyy sarjataulukko, koti- ja vierastilastot, keskinäiset ja edelliset ottelut sekä kuntopuntari, mutta näiden lisäksi tilastoja ja dataa on hiukan enemmän kuin nopeasti osaisi edes arvata. Baseballissa dataa kerätään syöttäjistä, lyöjistä ja jopa ulkopelaajista, ja tämän vuoksi tilastolliseen osuuteen voidaan helposti liittää myös pelaajat, kokoonpanot ja poissaolot, sillä kaikki nämä vaikuttavat lopputulemaan paljon.

Syöttäjän tilastot

Syöttäjä on kaikista kriittisin pelaaja kentällä. Peli alkaa syöttökummulta, joten syöttäjä on avaintekijänä kaikkeen pelissä tapahtuvaan. Mikäli syöttäjä on huono tai hänellä on huono päivä, niin osumia jaellaan paljon, ja näin ollen juoksujakin voidaan odottaa enemmän. Syöttäjän tärkeimpinä tilastoina nähdäänkin WHIP ja ERA, joista kerrotaankin alempana lisää.

WHIP – Walks plus hits per inning piched
Tästä tilastosta saadaan irti informaatiota koskien syöttäjän tarkkuutta. Jos syöttäjä ei ole kovin tarkka, niin osumia ja vapaataipaleita nähdään enemmän. Syöttäjän jakelemien osumien määrään vaikuttaa kriittisesti muuntautumiskyky, eli syötteletkö samoja syöttöjä kerta toisensa jälkeen, vai lisäätkö vähän kierrettä peliin mukaan. Mikäli WHIP-tilastossa lukema on korkea, niin jakelee syöttäjä tilastollisesti paljon vapaataipaleita ja osumia, jotka johtavatkin äkkiä juoksuihin.

ERA – Earned Run Average
ERA-tilasto antaa yleiskuvan syöttäjän tasosta, ja samalla se tarjoaa vähän näkökulmaa mahdolliseen juoksumäärään keskiarvolta. Juoksumääriin vaikuttaa kuitenkin lyöjien sopivuuskin, sillä jotkut syöttäjät pystyvät polttamaan tietyn tyyppisiä lyöjiä helpommin, ja sama pätee myös päinvastoin. Mikäli ERA-tilastossa näkyvä luku on korkea, niin jakelee syöttäjä keskiarvolta paljon juoksuja.

IP – Innings Pitched
Tilasto kertoo, kuinka monta vuoroparia kyseinen syöttäjä on syöttänyt. Tämä on olennainen tekijä ERA- ja WHIP-tilastojen kanssa, sillä tässä saadaan sitten otanta siihen, miten paljon syöttäjä on todella pelannut

BB – Walks
Tästä tilastosta saadaan tietää kokonaisuudessaan vapaataivalten määrä.

K – Strikeouts
Tästä tilastosta saadaan tietää, kuinka suurella prosentilla syöttäjä on onnistunut polttamaan lyöjiä kotipesään.

WL – Wins & Losses ja CG – Completed Games
WL-tilasto kertoo syöttäjän voitot ja tappiot, mutta CG-tilasto kertoo sitten pelatut ottelut.

Lyöjän tilastot

Syöttäjän ollessa se avaintekijä, ei siltikään voi unohtaa lyöjää. Syöttäjä voi olla huono, mutta lyöjä voi olla vielä huonompi, ja tämän vuoksi kannattaakin kahlata se rosteri läpi. Lyöjien tilastointia löytyy myös kiitettävästi, ja näitä pääsee hyödyntämään vedonlyönnissä mallikkaasti.

OBP – On-Base Percentage
Tilasto ottaa huomioon lyöjän osumat ja vapaataipaleet. Tilasto on siinä mielessä olennainen, että osumat kertovat lyöjät tasosta, mutta myös kyvystä osua palloon.

SLG – Slugging Average
Tilasto mittaa lyöjän tehokkuutta. Tämä mittaa myös periaatteessa lyöjän kykyä osumien ja kunnareiden osalta. Tilastoon otetaan huomioon yhden, kahden ja kolmen pesän juoksut sekä kunnarit ja lyöntien määrä.
Eli siis Singles, Doubles, Triples, Home Runs

SLG - kaava

Baseball vedonlyönti – SLG -laskentakaava

OPS – OBP+SLG
Mittaa lyöjän kykyä edetä pesälle, mutta se mittaa myös lyöjän tehokkuutta. Numeroina siis lyöjän OPS-tilaston keskitaso on siinä 0.700 tuntumassa, kun taas huipulla ollaan jo 0.900-1.000 paikkeilla.

BA (AVG) – Batting Average
Tämä kertoo kuinka usein lyöjä osuu syöttöön. Tämä on hyvä tilasto vedonlyönnin kannalta.

RBI – Runs Batted In
Tässä kerrotaan lyöjän lyödyt juoksut, eli kuinka monta juoksua hän on lyönneillään kotiuttanut porukkaa kotipesälle asti.

R – Runs Scored
Kertoo kuinka monta juoksua lyöjä on itse tehnyt, eli juossut kotipesälle saakka.

HR – Home Runs
Kertoo kunnareiden määrän.

Ulkokentän tilastot

Myös ulkokentällä kerätään tilastoa, joskin huomattavasti vähemmän, mitä lyöjistä ja syöttäjistä.

E – Error
Ulkopelivirheiden määrä. Eli siis esimerkiksi pesävahti ei saa ulkopelaajan syöttöä kiinni, ja lyöjä ehtii pesälle.

FPCT – Fielding Percentage
Tämä kertoo kuinka tehokasta ulkopelaaminen on kokonaisuudessaan ollut. Tämä ottaa huomioon kaikki ulkopelikerrat.

Tilastoissa kannattaa pitää mielessä myös vaihtopenkki, sillä sama syöttäjä ei koko ottelua syötä. Syöttökummulle astelee jossain vaiheessa ottelua niin sanottu Reliever eli vaihtosyöttäjä. Livevedonlyönnissä kannattaa silmäillä Bullpeniä eli syöttäjien lämmittelyaluetta, sillä syöttäjän vaihtuessa pelin kulku ja juoksujen määrä voi muuttua radikaalistikin.

Olosuhteet

Olosuhteet pitävät sisällään sään, pelipaikan sekä ottelun panoksen. Sääennuste kannattaa tsekata läpi, sillä se tuppaa vaikuttamaan juoksumääriin alentavasti, varsinkin jos sade vaivaa isommalla kädellä. Sään lisäksi pelipaikka kannattaa tarkistaa, sillä stadionit eivät todellakaan ole saman kokoisia, vaan pituudet vaihtelevat jopa 10:llä metrillä, eli juoksumäärät ja kunnarien määrät vaihtelevat myös pelipaikan mukaan.

Ottelun panos kannattaa huomioida, sillä jos ottelulla ei ole enää mitään vaikutusta kauden lopputulokseen, ei pelaajatkaan samalla sykkeellä enää pelaile. Tämän lisäksi kokoonpanomuutoksia saattaa ilmaantua, ja testailua erilaisilla variaatioilla, jolloin tulokset voivat olla mitä tahansa maan ja taivaan väliltä.

Baseball vedonlyöntikohteet

Alla löytyy esimerkkejä erilaisista vedonlyöntikohteista selityksineen. Toivottavasti tästä artikkelista on sinulle hyötyä omalla taipaleellasi!

Money line
Tässä kohteessa veikataan voittajaa ja mukaan luetaan myös ylimääräiset vuoroparit.

Run line (Handicap)
Tasoitusveto. Pääsääntöisesti tasoitus on -1,5 tai +1,5 juoksua.

Game Total
Tässä veikataan ottelun juoksumääriä, ja mukaan luetaan myös ylimääräiset vuoroparit. Mahdollista on myös veikata joukkuekohtaisia juoksumääriä. Tämä löytyy kohteista nimellä Team Total.

Innings winner, Innings Total
Tietyn vuoroparin voittaja ja kokonaisjuoksumäärä

Go to Extra innings
Voit veikata meneekö ottelu ylimääräisille vuoropareille saakka. Tarkoittaa siis samaa kuin jatkoaika.

Total hits
Voit veikata paljonko ottelussa tai vuoroparissa tulee osumia.

Ilmaiset pitkäveto vihjeet pääset lukemaan täältä!
Katsasta myös parhaat vedonlyöntibonukset 2021 täältä!